Türklüğün yakın komşusu: Çin
Prof. Dr. İskender Öksüz ve Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, ortak çalışmaları olan “Çin Dünyayı Ele mi Geçiriyor?” adlı kitapta Çin’le ilgili duymaya alıştığınız genel geçer ezberler yerine, Çin’in iç yapısı ve düşüncesini ayrıntısıyla analiz ediyorlar. Ülkemizde Çin hakkında yeteri kadar araştırma yapılmadığına dikkat çeken Öksüz ve Ercilasun böyle bir kitap hazırlamaktaki gerekçelerini şöyle açıklıyor:
“Çin Halk Cumhuriyeti, gittikçe daha fazla ilgi odağı hâline geliyor. Bunda ekonomik büyümesinin ve dünyada sesinin gittikçe daha çok duyulmasının etkisi var. Ülkemizde de Çin’e yönelik haberler, tercümeler, araştırmalar ve yayınlar giderek artıyor. Ancak Çin’in dünyada oynamaya başladığı rol dikkate alındığında ülkemizdeki yayınların hâlâ sayıca yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Amerika, Avrupa ve Rusya’da Çin üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor ve bu durum o ülkelerin akademik yayın sayılarına da yansıyor. Dünya üzerindeki coğrafi konumumuz ve Çin’in son yıllardaki küresel atılımları, bizi de bu ülkenin menziline soktu. Dolayısıyla, bizim de en az diğer ülkeler kadar bir Çin araştırmaları düzeyine ulaşmamız gerekiyor
Tarihimizin eski devirlerinde komşumuzken en çok ilişkide bulunduğumuz milletlerden biri olan Çin’i mutlaka daha yakından tanımalıyız. Gündelik hayatımızda Çin’i kendimizden çok uzak görebiliriz. Fakat aslında 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra dünyadaki siyasi gelişmeleri düşündüğümüzde Türkiye’nin yanına başka Türk Cumhuriyetlerinin de eklendiğini görüyoruz. Sadece Türkiye’yi düşünürsek Çin’le aramızda beş bin kilometreden fazla bir mesafe var. Fakat bağımsız Türk Cumhuriyetlerini düşündüğümüzde Çin, Türklüğün en önemli komşularından biridir. Üstelik önemli bir Türk yurdu olan Doğu Türkistan’ı da hâkimiyeti altında tutuyor. Sadece bu iki olgu bile, Çin’i en az diğer gelişmiş ülkeler kadar ve hatta onlardan da fazla araştırmamızı gerektirir.”
Panama Yayıncılık
Tel:(0312) 432 14 89
Olaylar ve ardındaki gerçekler çarpıtılırsa
Haluk Hepkon’un ilk defa yayınlandığı 2007’de büyük ilgi görüp yankı yaratan “Komplo Teorileri Tarihi” adlı kitabının yeni baskısı Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından okurla buluşturuldu. Kitabı, “Komplo teorilerinin tuhaf labirentlerinde kaybolmak istemeyenler için bir tür okuma ve anlama rehberi” olarak tasarladığını belirten Haluk Hepkon, komplo teorilerinin iki yüzyıllık tarihini ana hatlarıyla aktarırken okuru gereksiz ayrıntıya boğmadan, bu iddiaların ne zaman ve kimler tarafından ortaya atıldığına ve siyasal içeriğine odaklanıyor. Bir düşünsel rahatsızlığın kitap haline gelmesinin zor ve sancılı bir süreç olduğunun altını çizen Haluk Hepkon, bu sıra dışı çalışması hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Komplo teorisi kavramı Batı’da ortaya çıkmış ve oradaki kültürel iklimde boy vermiştir. Doğu’nun, Batı aracılığıyla komplo teorileriyle tanışması çok daha sonradır. Özellikle ülkemizde komplo teorileri 1908 Devrimi’nden beri dışarıdan ithal edilmektedirler. Yerli komplo teorisyenlerimizin tembel ve yaratıcılıktan uzak olduklarını belirtmek gerekiyor. Kendilerini sıkmamakta ve bütün entelektüel çabalarını çeviriyle sınırlamaktadırlar. Ama ne yazık ki bu ayıp sadece komplo teorisyenlerimize ait değildir. Ülkemizde komplo teorileri üzerine yapılan araştırmalarda da benzer zaafları görmek mümkündür. Söz konusu araştırmalarda Batı mahreçli ve siyasi sicili en az eleştirdiği hurafeler kadar bozuk bir komplo teorisi eleştirisi biçiminin yoğun etkisi hemen fark edilmektedir. Son yıllarda basında son eleştiri biçiminin de etkisiyle komplo teorilerinin Doğu’ya has bir olgu olduğu iddiası sıkça işlenmiştir. Hem bu önyargıyı ortadan kaldırmak hem de bir eksikliği gidermek için kitabın son bölümü komplo teorilerinin Türkiye’de ortaya çıkışına, geçirdiği evrime ve siyasal sonuçlarına ayrılmıştır. Komplo teorilerinin gelişimini incelemek için dünya çapında uygulanan yöntem, aynı şekilde Türkiye’ye de uygulanmıştır. Ülkemizde de konuyla ilgili 1908 Devrimi, Cumhuriyet Devrimi, İkinci Dünya Savaşı, ABD emperyalizminin etkisi ve Büyük Ortadoğu Projesi gibi büyük toplumsal dönüşümler ve krizler dönüm noktası olarak alınmıştır. Böylece, komplo teorileri gerek dünya ölçeğinde, gerekse Türkiye özelinde onlara denk düşen tarihsel dönemler ışığında incelenerek, o koşullarla ilişkilendirilerek bütünsel bir resme ulaşmak amaçlanmıştır.”
Kitapta cevabı aranan sorulardan bazıları şöyle:
*Komplo teorilerinin Batı ve Doğu kültürlerindeki yeri?
*Yeni Dünya Düzeni, İlluminati’nin projesi midir?
*Fransız Devrimi’ni Tapınak Şövalyelerinin yaptığını öne sürenlerin amacı neydi?
*Da Vinci Şifresi’nin asıl sırrı ne?
*İttihat Terakki’nin Mason-Yahudi örgütü olduğu iddiasının asıl mucidi kim?
*Atatürk hakkındaki İsrail kaynaklı iddiaların kaynağı ne?
*Yahudilerin dünyayı yönettiği iddiası ilk defa ne zaman ortaya atıldı?
*İsrail’in ortaya çıkışında komplo teorilerinin rolü var mı?
Kırmızı Kedi Yayınevi
Tel:(0212) 244 89 82
+++++++++