Oxford Üniversitesi bilim insanlarının “Delta varyantını” hedefleyen yeni Covid aşısı üzerinde çalışmaya başladıkları ortaya çıktı – Uzmanlar, yeni Covid aşısının Birleşik Krallık’ta yaygın bulaşmayı “sona erdirmeye” yardımcı olabileceğini söylüyorlar –
Oxford Üniversitesi ,orijinal Covid aşısının güncellenmesi için erken çalışmalarını başlattı. The Independent Gazetesi, yaklaşık 5 saat önce yayınladığı haberde Oxford aşısının yeni ve değiştirilmiş bir versiyonunun “Delta” koronavirüs varyantını hedef almak için geliştirildiğini yazdı.
Erken çalışmaların, Profesör Dame Sarah Gilbert’in Oxford Üniversitesi’ndeki ekibinin üyeleri tarafından başlatıldığı anlaşılıyor. Oxford Üniversitesi / AstraZeneca ortak aşısının arkasındaki aynı bilim insanları ilk olarak Ocak ayında ortaya çıktı. The Independent Gazetesine konuşan adı verilmeyen bir kaynak, yeni aşının “Gerektiğinde, geliştirmek – büyütmek için rafta bulundurmak” amacıyla tasarlandığını söyledi.
Birleşik Krallık’ın aşı programı, hükümeti Covid -19’u ele aldığı için büyük ölçüde kınayan yakın tarihli bir raporda bir başarı olarak seçilse de, bilim insanları, ulusu daha iyi korumak için yapılacak daha çok şey olduğu konusunda ısrar ettiler. Ve bazı yaş gruplarının hala tam olarak aşılanmadığını belirttiler.
Delta varyantının vakaları da Birleşik Krallık’ta gün geçtikçe, haftalık yüzde oranları ile gittikçe artıyor. Dün yaklaşık 49.156 kişinin Covid testi pozitif çıktı, haftalık yüzde 22 artış ve karantinanın sona ermesinden bu yana en yüksek rakam. Yaygınlıktaki artış, daha büyük yaş grupları arasında azalan koruma seviyeleri ve 3. takviye doz aşı sunumun, çok yavaş hareket ettiğine dair, korkulan detaylar arasında gösteriliyor.
Uzmanlar, mevcut ve gelecekteki aşılama programları için Delta’ya özgü aşılar için “bir vaka olduğunu” ve varyantın artık küresel enfeksiyonların büyük çoğunluğunu oluşturduğunu savunuyorlar.
Edinburgh Üniversitesi’nde bir immünolog olan Profesör Eleanor Riley, en büyük avantajın Birleşik Krallık’ta yaygın bulaşmayı “sona erdirmeye” yardımcı olmak olacağını söyledi ve ; “Sonunda 30 milyon İngiliz’in üçüncü bir aşı dozu teklif ettiğini görecek olan Birleşik Krallık’ın sonbahar destek programının “Delta’ya özgü bir aşı kullanıyor olsaydık muhtemelen çok daha büyük bir etkisi olacağına inanıyorum.” dedi.
Covid-19’dan hastaneye yatış ve ölüm nedeniyle Oxford’daki bilim adamları, Delta’ya özgü bir aşı geliştirmek için ihtiyatlı bir yaklaşım benimsiyorlar. Oxford kaynağı, yeni aşının geliştirilmesinde “çok erken günler” olduğunu söyledi, ancak aşının arkasındaki teknolojinin “tak ve çalıştır” doğası göz önüne alındığında, gerekli değişiklikleri yapmanın zor olmayacağı konusunda ısrar etti.
Ancak kaynak, modifiye aşıya geçişin bir sonucu olarak üretim sürecine getirilen “ince değişikliklerin” bile, milyonlarca insanın aşısız kaldığı bir zamanda, önemli gecikmelere neden olabileceğini ve hayat kurtaran dozların küresel olarak yayılmasını engelleyebileceğini ekledi.
Profesör Eleanor Riley, mevcut aşıların şiddetli hastalık ve ölüme karşı sağladığı korumanın, tüm varyantlar için büyük ölçüde benzer göründüğüne dikkat çekti ve şöyle devam etti “Zaten aşılanmış olanlarımızın, orijinal Wuhan veya Alpha suşlarından daha fazla Delta varyantı ile hastaneye gitme olasılığı daha yüksek”Bununla birlikte, Prof Riley, enfeksiyona karşı bağışıklığın ve dolayısıyla virüsün bir başkasına bulaşma olasılığının farklı varyantlardan etkilendiğini, Oxford aşısının aşılı kişilerin Delta’ya yakalanmasını ve “biraz hasta hissetmelerini” önlemede pek etkili olmadığını söyledi.
Prof Riley, “Bu nedenle, ortada Delta’ya özgü aşıların piyasaya sürülmesi için bir durum var. Toplumdaki enfeksiyonları bastırmada önemli ölçüde daha iyi olmaları muhtemeldir ve Birleşik Krallık’ta yaygın bulaşmayı sona erdirebilir. Bu da, enfekte olan ve hastaneye kaldırılan korunmasız (aşılanmamış veya tepkisiz) insanların sayısını azaltacaktır.”
Pfizer, Delta’yı hedef alacak bir Covid güçlendirici aşı geliştirme planlarını zaten açıklarken, Moderna yapacağını söyledi. Yeni varyantları dikkate almak için aşısını kolayca güncelleyebiliniyor. Yeni Oxford aşısı için henüz bir zaman çerçevesi açıklanmadı.
Imperial College London’da bir immünolog olan Profesör Robin, “Delta’ya özgü aşıları tanıtmanın kesinlikle mantıklı olduğunu” söyledi ve Birleşik Krallık’ın hızlandırma kampanyasının bir parçası olarak değiştirilmiş aşıları piyasaya sürme arzusunun olmamasına “şaşırdığını” itiraf etti. “Varyasyonlu bir aşı kesinlikle [orijinal bir Covid aşısı kadar iyi olacak ve daha iyi olabilir” diye ekledi.
Prof Riley, Covid -19’a neden olan virüs olan Sars-CoV-2’nin “yüksek derecede bulaşıcı yeni varyantlar ortaya çıkarmaya” devam etmesi halinde, önümüzdeki aylarda veya yıllarda periyodik olarak güncellenen güçlendiricilerin gerekli olabileceğini söyledi ve ekledi “Ancak bunlara ne sıklıkla ihtiyaç duyulabileceğini bilmek zor.Şu anda Delta oldukça sağlam görünüyor.”
Delta üzerindeki çalışmalarından önce Oxford’daki bilim insanları, Beta varyantına özel bir aşı geliştirdiler ve bu aşı o zamandan beri dünyanın birçok ülkesinde dolaşımdan kaldırıldı.Aşının etkinliğini değerlendiren bir klinik araştırmanın sonuçları piyasaya sürülecek. The Independent Gazetesine yıl sonuna kadar baskının uygulanma olasılığının düşük olduğu söylendi.Bunun yerine veriler, modifiye aşıların gelecekteki varyantlara karşı nasıl çalıştığını değerlendirmek için kullanılacak.
Oxford Üniversitesi’nden bir sözcü konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Oxford, koronavirüs aşıları konusunda geniş bir araştırma programına sahip ve ortaya çıkan varyantları yakından izliyor.Ortaklarımız AstraZeneca ile şu anda insan gönüllülerde bir Beta varyant aşıyı test etmek ve ihtiyaç duyulduğunda yeni varyant aşının değerlendirilmesi ve lisanslanması için sistemler geliştirmek için çalışıyoruz.”