Daha önce yazdığı “Altın Ölüm” kitabıyla Türkiye’de madencilik adı altında yapılan yağma ve talanı gündeme taşıyan araştırmacı gazeteci İbrahim Gündüz, yeni çalışması “Altın Girdap”da acı gerçeklere dikkat çekmeyi sürdürüyor.
“Altın Girdap’ın, Fatsa’dan yola çıkarak Türkiye’de adına altın madenciliği denilen sistemin ülkeyi nasıl yıkıma ve çöküşe sürüklediğini anlatan “Altın Ölüm”ün tamamlayıcı eki olduğunu belirten İbrahim Gündüz şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Türkiye’de altın madenciliğinin ötesinde bir yıkım ve talanın yaşandığı zaman içinde daha da belirginleşti. Her köşe başına açılan taş ocakları, mermer ocakları ve kömürlü termik santrallerin de en az altın madenleri kadar yıkıcı etkilere sahip olduğu artık net bir şekilde görülüyor.
Türkiye çok tehlikeli bir yol ayrımında. Birileri ülkenin dağlarını, ormanlarını, yaylalarını, meralarını, köylerini, su kaynaklarını “meta” olarak görüp satılığa çıkarmış durumda. Bunu da millete, “iş, istihdam, ekonomi” diye pazarlıyorlar. Onların “iş” dediği milletin köyünün yıkılması; onların “istihdam” dediği yüz binlerce ağacın bir çırpıda içindeki trilyonlarca canlıyla birlikte yok edilmesi; onların “ekonomi” dediği bu ülkenin can damarları olan yaylaların-meraların ve su kaynaklarının acımasızca zehirlenmesi. Bu bir ekonomi değil olsa olsa “ekokırım” olabilir. Tıpkı bir girdap gibi, adına madencilik denilen sistemle Türkiye derinlere doğru çekiliyor. Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerindeki her varlığı satılık bir meta olarak gören bir iktidar anlayışının 20 yılda geldiği nokta, ülke topraklarının satılması noktasıdır.
Altın Girdap, Altın Ölüm’ün eksiklerini tamamlamayı, canı yanan vatandaşlarımıza yol göstermeyi; bu alanda çalışma yürüten gazetecilere, akademisyenlere ışık tutmayı amaçladı. Söylenen kuyruklu yalanlara, anlatılan masallara karşı insanlarımızın gerçekleri öğrenmesi ve neyle karşı karşıya olduklarını anlamaları için yazıldı.”
Kitapta cevabını bulan sorulardan bazıları şöyle:
* Siyanür lobisi için ricacı olan AKP’li üst düzey aktif siyasetçi kim? Kimin okul arkadaşı?
* 14 maddede Türkiye’nin talan edilme hikâyesi… Hangi köyler madencilik ve termik santraller adına haritadan silindi?
* Ekokırım nedir? Ekokırım yasa önerisi neleri ihtiva ediyor? Türkiye’nin son 15 yılda zirve yapan ekokırım karnesinde neler var? Ekokırımın insanlığa karşı işlenen beşinci suç olarak kabul edilmesi durumunda hangi siyasetçilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması muhtemeldir?
* Türkiye’nin yeşil kuşağı Artvin’in, Ordu’nun, Muğla’nın, Kazdağları’nın yüzde kaçı madencilik adı altında yağma talana açıldı? Son üç yılda yeni kaç madene ruhsat verildi? Ne kadar dönüm orman yok edildi? Türkiye çölleşiyor mu?
* Bölge halkını ikna için köprü inşa ettiren, yetkili-etkili milletvekilleri, bürokratlar ve yerel yöneticiler için ABD’ye turistik gezi düzenleyen, dava açmamak kaydıyla 100 köylüye 130 bin lira dağıtan Kanadalı şirket ve Türk ortağı kim?
* Şirket logosunda eski Yunan ve Bizans sembolleri olup Erzincan dağlarındaki maden ocaklarında bu logo ile flamalarını dalgalandıran yabancı şirket ve Türk ortağı kim? Bu şirketler Erzincanlı üç vatandaşımıza niçin dava açtılar?
* Erzincan tulum peynirini, Ordu’nun Giresun’un fındığını, Balıkesir’in, Çanakkale’nin zeytinini bekleyen büyük tehlike nedir? UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki Kapadokya niçin tehdit altında?