Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum Tapınağı yeniden canlanacak
Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan ve dünyanın yedi harikasından biri olan kabul edilen 2370 yıllık geçmişe sahip Kral Mausolos’un Sarayı’nın yeniden canlandırılması için başlatılan projede sona gelindi.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’ndeki Turgutreis Caddesi üzerinde bulunan ve her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği ve dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mausolos’un Mezarı ve Sarayı’nın bulunduğu tapınağın yeniden canlandırılması için harekete geçildi. Bodrum’daki Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal yaklaşık iki yıldır süren projede son aşamaya gelindiğini belirterek gelişmeleri SÖZCÜ’ye anlattı.
KÜLTÜR BAKANI ERSOY PROJEYİ DESTEKLİYOR
Kartal, günümüzden 2370 yıl önce Kral Mausolos ‘ın kendi adına başlattığı ölünce karısı Artemisia tarafından tamamlanan Kral Mousolos’un mezarı, sarayı ve tapınak için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un destekleri ile iki yıldır devam eden çalışmalarda sona gelindiğini belirten Kartal “Bu iki yıl süreç içerisinde bilim insanları ve STK’lar ile gerek mimari, gerekse statik projeleri ve çalışmaları tamamladık. Dünyada büyük ses getirmesi beklenen proje kapsamında, dünyanı yedi harikasından bir olan anıt mezarın dayanıklı şeffaf malzeme ile ayağa kaldırılması planlanıyoruz” dedi.
BİNLERCE YILLIK ESERLERİ İKLİMSEL TAHRİBATA AÇIK OLMAKTAN KURTARACAĞIZ
Kartal açıklamasında proje ilgili çalışmalarda yaklaşık 50 yıl boyunca Bodrum’da Halikarnassos kazılarını yapan Danimarkalı Prof. Dr. Christian Jeppesen’in önerilerini göz önünde bulundurarak iklimsel tahribatı engelleyecek ve şanına yakışır bir şekilde sergilenmesini sağlamak üzere şeffaf yapı malzemeleri ile Mausoleumu orijinal yerinde, orijinal büyüklüğünde ve mimari ana hatlarını gösterecek şekilde ayağa kaldırılması ve bir müze olarak değerlendirilmesini sağlamak istiyoruz. Bu düşüncelerimizi bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile paylaştık. Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı olarak Bakanlığımızdan bu fikri projelendirme iznini aldık ve bir yılı aşkın bir süredir bilim danışma heyetimizle birlikte dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleumun yerinde, orijinal büyüklüğünde ve mimari ana hatlarıyla sergilenebileceği bir müze projesi çalıştık. Ortaya bir mimari konsept projesi çıktı. Tabi ki konunun sıra dışı malzemelerle ve teknolojik malzemelerle yapılmak üzere teknik, statik ve yapı mühendislerinin hazırladığı projeler ve raporlar var” dedi.
PROJEDE DÜNYADA BİR İLK OLACAK
Vakıf Başkanı Özay Kartal açıklamasının devamında ise “Mausoleum müze projesi aslında dünyada bir ilk olacak uluslararası bir onur olacak bir proje. Şöyle ki, dünya üzerinde, dünyanın yedi harikasından biri olan antik eserlerle ilgili yürütülmekte olan bir müze projesi yok. Bu bakımdan dünyanın yedi harikasından birini ayağa kaldıracak ve bunu sergileyecek bir proje olması nedeniyle projemiz dünyada ciddi anlamda ses getirecek bir proje. Daha çalıştay esnasında bile, çalıştay sürecinde bile uluslararası basında ve arkeoloji dünyasında çok ciddi ses getirdi. Ayrıca bu proje bir Rekonstrüksiyon değil, bir resüsyon projesi değil, dünyanın yedi harikasından bir olan bir anıt eseri modern teknolojik malzemelerle sergileyecek ayağa kaldıracak ve onun ana hatlarını, mimari detaylarını ve güzellikleri ortaya koyacak ve dünyada bir ilk bu anlamda bu proje. Ulusal bir onur olarak tüm hocalarımızla ve bakanlığımızın desteği ile İnşallah bunu gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASINDAN BİRİDİR
Halikarnas Mozalesi diğer bir adıyla Kral Mausollos’un Mezarı karısı, Kral’ın kızı ve kız kardeşi tarafından M.Ö. 353 – 340 yılları arasında yaptırılmıştır. Mezar Bodrum‘un tarihi adı Halikarnas’ın Halikarnassos Antik Kentinde bulunmaktaydı. Mezarın toplam uzunluğu 45 metre idi. Mezarı piramidi andıran katlı merdivenler şeklindeydi ve dört bir tarafında da farklı heykeltıraşlar tarafından yapılmış insan ve hayvan heykellerine sahipti. O döneme kadar sadece Tanrıların heykelleri yapılmıştı. Bu yapı, ilk kez diğer canlıların heykellerinin yapılması bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. 1402′de Saint Jean şövalyeleri Bodrum’a gelip anıtı ilk başta taş ocağı olarak kullanmış daha sonralarda anıtı sökerek Bodrum Kalesini yapmışlardır.
Mausoleum’da, 1856 yılında İngiliz Araştırmacılar tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan kabartmalar, Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri ile dört atlı arabanın parçaları halen British Museum’da sergileniyor. Yerinde Anıt Mezar’ın kalıntıları bulunmakta her yıl on binlerce turist ziyaret etmektedir.