22 Mayıs 2025 Perşembe
  • Ana Sayfa
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Çevre

Mantarların fotoğraf büyüsü – Rıdvan Kemal ERTUĞ / İNGİLTERE

12 Kasım 2023
in Çevre, Kültür-Sanat, Manşet 1, Yazarlar
A A
Facebook ile paylaşTwitter ile PaylaşWhatsapp

Mantarların fotoğraf büyüsü –  Çoğu zaman gözden kaçan mantarlar, yakından bakıldığında inanılmaz derecede büyüleyici fotoğraf konuları arasında yer alırlar. Dün sabah 170 dönümlük bir alanı kaplayan  Swithland Wood antik küçük ormanlık alana adım attığımda beni nemli toprak kokusu ve ayaklarımın altındaki yaprakların hafif hışırtısı karşıladı. Sonbahar kıyafetleriyle göz kamaştıran ağaçlar ise  fotoğraf macerası için adeta mükemmel bir zemin oluşturuyordu. 

Günlerdir zihnimde şu soru takılıydı “Swithland Wood küçük ormanlık zemininde acaba farklı mantar çeşitleri var mı! “ İngiltere’de ekim ayında zirveye çıkan mantarları fotoğraflamak için biraz  geç kaldığımın farkındayım. 

Eğer doğa fotoğrafçısıysanız, mantarların fotoğraf potansiyellerini göz ardı edemezsiniz. Sonuçta, mantarların sihirli dünyası milyonlarca yıldır var olan ve olağanüstü çeşitli türlere dönüşen, gezegenimizin en eski, en büyüleyici, yaşam formlarından biridirler. Her türden şekil, boyut ve renkte şu anda sonbaharda zirveye ulaştılar bile. Yılın bu zamanında, sanki bir gecede neredeyse sihirli bir şekilde, çimenleri ve ormanlık iç mekanları süsleyerek kuru yapraklar altından ortaya çıkarlar. Daha önce onları görmeyi hiç denemediyseniz ülkemiz için de şimdi tam zamanıdır derim. Mantarlara tüm yıl boyunca rastlamakta mümkündür. En fazla çeşitlilik, havanın daha serin, toprağın daha nemli olduğu ve güneşin çok yükselmediği sonbahar günlerinde bulunabilir. Belirli bir mantar türünü aramak için saatler harcamakta normaldir.

 

Başladım ağaç gövdelerinde ki yosunları taramaya. Gözlerim beyaz milimlik  yapılarıyla ‘Frosty bonnet’ türünü aradı durdu. Mantarları fotoğraflamak öncelikle sabır arkasından detaylara dikkat etmeyi gerektiriyor. Onların minik dünyalarına, has büyüsüne ilk kez makro objektifim aracılığıyla kapılmıştım. Deneyimli sayılacak derecede bir fotoğraf tutkunu olarak narin yapılarının içinde saklı minik evrenleri ortaya çıkarmak ilk aşamada hiç ama hiç kolay değildi. Canlı renklerini fotoğraf karelerinde ortaya çıkarmak için gene ‘sabır’ gerekiyor. Açıkça yazmam gerekirse vahşi doğa içine girince bu farkındalıklar  son senelerde bende tutku haline gelen amatör doğa fotoğrafçılığımı da tetiklemiştir.

Mantarlara olan ilgim tesadüfen BBC ekranlarında  izlediğim “The Magic of Mushrooms / Mantarların büyüsü” belgeseli ile başladı. Programın yapımcısı ve sunucusu Profesör Richard Fortey’in kısa ama çarpıcı tek cümlesi beni çok etkilemişti. Eğer hafızam yanıltmıyorsa 2014 senesiydi, BBC ekranlarında  Profesör Richard Fortey şöyle demişti  “Mantarlar ve mikro organizmalar olmasa bu dünya ağaç mezarlığına döner.” 

The Magic of Mushrooms – Mantarların Büyüsü belgeseli – yapımcı ve sunucusu Profesör Richard Fortey, mantarların büyüleyici ve normalde gizli kalmış krallığını o kadar derinlemesine araştırıyor ki, buluşları kayıtlara geçiyor. Fortey ilerlemiş yaşına rağmen hala araştırmalarını sürdüren tanınmış İngiliz bir paleontolog, doğa tarihçisi, yazar ve televizyon sunucusudur. Britanya İmparatorluğunun OBE nişanı sahibi olmasına rağmen üst düzey çalışma hayatına aralıksız devam ediyor. 
Station wagon çok eski model otomobilinin arkasında mantar sepetleri var. Her gittiği yerde mutlaka ağaçlıklara derin ormanlık alanlara dalıyor ve örnekler topluyor. Büyük Britanya’da ayak basmadığı ağaçlık alan yok. Topladığı mantarları Cambridge Üniversitesi özel laboratuarında dev kavanozlar içinde çözülmesini! 24 saat  kamera ve ışık altında kayda alıyor. Sonra genç ekibi ile birlikte şaşırtıcı tezlerini yazıp sunuyor. İlk kez mavi ışık altında HD kameralarla mantarların ürüme anını BBC ekranlarına getirdi. Mantarların muhteşem doğumlarından, gizli yeraltı yaşamlarına ve son patlayıcı ölümlerine kadar, çok azımızın anladığı ve hatta var olduğunu fark ettiği olağanüstü, çapıcı  bir dünyayı ortaya koydu. Ve Profesör Richard Fortey diğer etkileyici kısa cümlesini şöyle kurdu; “yine de dünyadaki tüm yaşam mantarlara bağlıdır.” 
 
“The Magic of Mushrooms / Mantarların büyüsü” belgeselini izledikten sonra eşim Kathy’nin itirazına rağmen ilk işim fotoğraf makinama ‘makro’ objektif ısmarlamak oldu. Yeni aldığım makro objektifle birlikte kendimi Trent Parka attım. Sonbahar ayı olduğundan kurumuş yapraklar altında mantar peşinde yerlerde sürünürken kayboldum. Kuşların peşinde koşarken geçtiğim yerleri zihnime kaydetme yeteneği bu sefer çalışmadı. 15 dakika kadar nerede olduğumu kestiremediğimden, araba parkına giden çıkış yolunu da bulamadım. Hemen hemen hepimiz bastığımız toprağın altında bir yaşam alanı olduğunu bilincindeyizdir. Ancak mantarların gizemli dünyalarını Profesör Richard Fortey sayesinde farkına vardım. Satırlarıma eklemeden geçemeceğim kısa bir detaya yer verme zamanı; Özellikle, televizyon haber kanallarına kameramla birlikte çalıştığım yıllarda önemli İngiliz bilim insanlarıyla bir kaç saatlik çekim sırasında kendilerini kısa da olsa  tanıma fırsatı yakalardım. Evrene açık fikirlilikle bakan bilim insanları son derece  mütevazi yaşam tarzları olduğunu gözlemlemişimdim. Ömrünü insanlığa ve bilime  adamış böylesi değerli bilim insanlarına saygı duymamak elde değil. 

Mantarların çok uzun zamandır göz ardı edildiği bilim insanları tarafından kabul ediliyor veya geçmişte bitkilerle yanlış bir şekilde gruplandırıldığına da inanılıyor. Oysa aslında mantarlar gezegenimizde  kendi krallıklarına sahipler ve sağlıklı bir gezegenin dolayısıyla insanların anahtarı olduğu bir bakıma kanıtlandı. İnsanların DNA’larının %67’sini mantarlarla paylaştığını biliyor muydunuz? Mantarlar ayrıca bitkiler ve diğer organizmalarla yararlı bir ilişki içindelerdir. Bilim mantarların büyülü dünyasını şöyle özetliyor ; Genellikle mantarları ayrıştırıcılar olarak düşünürüz, ancak onlar gizemlidir ve birçok farklı şeyler yaparlar. Mantarlar aynı zamanda insan patojenleri de olabilirler çünkü doğanın tıkır tıkır işleyen çarkı içindelerdir. Evet, bazı mantarlar ayrıştırıcıdır; bu da bitki ve hayvan kalıntılarını parçaladıkları, böylece besin maddesini döngüye soktukları ve topraktaki kullanılabilirliğini arttırdıkları anlamına gelir. Ayrıca bitki gelişimi ve üretkenliği için gerekli olan temel besinlerden ikisi olan nitrojen fiksasyonunu ve fosfor mobilizasyonunu da teşvik edebilirler.Kısacası mantarlar, karmaşık organik maddeleri parçalayan ve hayati besin maddelerini toprağa geri döndüren, doğadaki en iyi geri dönüştürücülerdir. Güçlü enzimler salgılayarak ölü bitki ve hayvan materyalini verimli bir şekilde ayrıştırarak doğal çürüme sürecini hızlandırırlar.

Eğer doğaya çıkar trafik sesinin duyulmadığı, insanların geçmediği derinliklere dalar ve kendinizi dinlerseniz, belki sizler de mantar örneğinde olduğu gibi doğa dengesinin farklı örneklerine rastlarsınız.

 

Birleşik Krallık’ta 15.000’den fazla türün bulunduğu mantarlar adeta başlı başına bir krallık oluşturur – Bu varlıklar ne bitki ne de hayvandır ve çeşitlilikleri muazzamdır. Mantarlar yaşam alanlarında ki orman zeminine o kadar ustaca karışabilirler ki, onları hemen fark etmeniz zor olabilir. Sabır gerektiren bir süreçtir ama doğanın diline kulak verdiğinizde, ayaklarınızın altındaki bastığınız toprağın gerçekte canlı olduğunu, mantarların tam anlamıyla etrafımızı sardığını, fark edeceksinizdir. Bazılarının adı çok enteresandır, bazıları lezzetlidir, bazıları ise ölümcül derecede zehirlidir. Renkli yaşam alanları onlara çok çeşitli mantarlara ev sahipliği yapar ve sonbahar bu  dünyayı keşfetmek için en iyi zamandır. Bu aylarda ne kadar mantarla karşılaştığınıza şaşırabilirsiniz de! Gizemli, büyüleyici, büyüleyici ve yakından bakıldığında makro objektif ile fotoğrafları çekildiğinde detaylar çoğu zaman şaşırtıcı şekilde güzeldir. Ancak, ben dahil  çoğumuz mantarlara şüpheyle ve dikkatle yaklaşırız. Ve iyi bir sebepten dolayıdır. Dışarıda zehirli mantarlar var ve bazıları ölümcül olduğunu biliriz. Ancak bu risk çoğu insanları rahatça mantar yemelerinden caydırmamıştır. Ne gariptir, son senelerde ben mantar pek yiyemiyorum, nedense dokunuyor ve sindirim sistemim kabul etmiyor. Sonuç olarak, mantarlar doğanın önemli bir parçasıdırlar ve daha fazla bilimsel araştırma ve farkındalık gerektiren ilginç organizmalardır. mantarlar beslenme, sağlık ve ekosistem açısından büyük bir öneme sahiptirler.

Ölülerden beslenen tuhaf bir şekilde popüler bir mantar cinsi olan Cordyceps –  1.500 yılı aşkın bir süredir Çin tıbbının temelini oluşturuyor. Cordyceps, böcekleri enfekte eden ve öldüren parazitik mantar türlerinden biri. Bazıları kanserle mücadele özelliklerine sahip 600 farklı tür içeriyor.  Cordyceps’in yumurtalık, prostat ve kolorektal kanserleri yanı sıra lösemiye neden olanlar da dahil olmak üzere birçok karsinom hücresini öldürdüğü kanıtlanmış vaziyette.  Mantarlar ayrıca kemoterapi ve diğer kanser tedavilerinin neden olduğu stresten kurtulmaya da yardımcı olabildiği araştırma sonuçlarında ortaya konuluyor.  Cordyceps’in vücudun kaslara enerji iletmek için gerekli bir bileşik olan adenozin trifosfat (ATP) molekülünün üretimini arttırdığı düşünülmekte.    Ayrıca yorgunluğu azalttığı, gücü ve cinsel dürtüyü artırdığı da kanıtlanmıştır.  Cordyceps ayrıca insülinin etkisini taklit ederek kan şekeri düzeylerini sağlıklı bir aralıkta tutabilir ve diyabetin tedavisine yardımcı olabilir. 
Öte yandan bilim insanları, dünyanın en önemli mahsullerine yönelik hızla artan mantar saldırılarının, gezegenin gelecekteki gıda tedarikini tehdit ettiğini belirterek, mantar patojenleriyle baş edememenin “küresel bir sağlık felaketine” yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Uzmanlar, mantar saldırılarının küresel gıda arzını tehdit ettiğini ve iklim krizinin, mahsulleri yok eden mantarların neden olduğu hasarı şiddetlendirdiğine ve ‘küresel sağlık felaketi’ riski taşıdığına dikkat çekiyorlar. Birleşik Krallık Araştırma ve Yenilik Konseyi’nin 2020’den 2022’ye kadar Kovid -19 araştırmalarına tahsis ettiği £550 milyon pound ile aynı dönemde mantar mahsulleri araştırmalarına ayrılan £24 milyon pound’u karşılaştırarak mantar patojeni araştırmalarına ciddi şekilde yetersiz finansman sağlandığı açıklandı. Açıklamaya şu dikkat çekici önemli notu da eklendi; “Yeterince yiyecek bulamazsak, Kovid -19 gibi bir hastalığa yakalanmadan önce yetersiz beslenme bizi öldürecek” 
PaylaşTweetGönder
Önceki Haber

Fenerbahçe yeniden lider. Adana Demirspor deplasmanından beraberlikle döndü.

Sonraki Haber

Derbiyi Fenerbahçe kazandı. Galatasaray 2- Fenerbahçe 3

İlgili Haberler

Kültür-Sanat

19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Büyük Türk Milletine Kutlu Olsun…

Dünya

Katil Stalin’in Kırım Türkü’ne yönelik sürgün ve katliamın üzerinden 81 yıl geçti..

3. Sayfa

Uludağ’da 20 otelden 16’sının ruhsatı iptal edildi…

Dünya

İsrail’den Gazze’de Yeni Katliam Hazırlığı! ‘Geniş Çaplı Kara Harekatı’nı Başlattılar

3. Sayfa

İstanbul’da Şampiyonluk Kutlamasında Yangın Faciası!

3. Sayfa

Kartalkaya Yangınında Flaş Gelişme! İddianame hazırlandı…

Sonraki Haber

Derbiyi Fenerbahçe kazandı. Galatasaray 2- Fenerbahçe 3

En 1win te invita a participar en el emocionante mundo de las apuestas deportivas y juegos de casino. Regístrate y disfruta de bonos únicos y atención personalizada. Seguridad y diversión garantizadas para todos nuestros jugadores.

Welcome to Mega Casino, where excitement and entertainment meet. Enjoy our extensive library of games featuring slots, blackjack, and roulette. Join today and experience the thrill!

Son Haberler

19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Büyük Türk Milletine Kutlu Olsun…

Üç kez nikah masasına oturan Yıldız Asyalı’nın neden düğün yapmadığı ortaya çıktı

Katil Stalin’in Kırım Türkü’ne yönelik sürgün ve katliamın üzerinden 81 yıl geçti..

Fenerbahçe, Eyüpspor’u 1-0 mağluğ etti

Uludağ’da 20 otelden 16’sının ruhsatı iptal edildi…

İsrail’den Gazze’de Yeni Katliam Hazırlığı! ‘Geniş Çaplı Kara Harekatı’nı Başlattılar

İstanbul’da Şampiyonluk Kutlamasında Yangın Faciası!

Galatasaray şampiyonluk maçında Kayserispor’u farklı geçti

Ali Koç: Eylül ayında olağanüstü seçimli genel kurul yapacağız

Kartalkaya Yangınında Flaş Gelişme! İddianame hazırlandı…

Turkulak.com.tr

  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar

Bizi Takip Edin

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek, çerezlerin kullanılmasına izin vermiş olursunuz. Gizlilik ve Çerez Politikamızı ziyaret edin.