İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, saat 12.15 sıralarında Beşiktaş İlçesi Levent Mahallesi’nde bulunan Yapı Kredi Plaza’nın önünde görev yapan emniyet ekiplerine, kimliği belirsiz şahıslar tarafından ateş açıldığı belirtildi.
“Polisimizin anında karşılık vermesi sonucu saldırganlarla emniyet unsurlarımız arasında çatışma çıkmıştır. Olayda silahlı üç saldırgandan biri ölü, ikisi ise yaralı olarak ele geçirilmiştir” denilen açıklamada, çatışmada iki polisin hafif yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı kaydedildi. Açıklamada, yaralı polislerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı ifade edildi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul’da Yapı Kredi Plaza Blokları önünde görev yapan polislerle silahlı çatışmaya giren üç kişinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Çatışmada iki polisin hafif yaralandığını belirten Çiftçi, “Teröristlerin kimlikleri tespit edilmiştir. İzmit’ten kiralık araçla İstanbul’a geldikleri tespit edilen şahıslardan birinin dini istismar eden örgüt irtibatı olduğu; 2’si kardeş olan 2 teröristten birinin de uyuşturucu kaydı olduğu belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı saldırganların kimliğini açıkladı
İçişleri Bakanlığı’ndan saldırı ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Adalet Bakanı Akın Gürlek, X hesabından paylaştığı mesajında, olayla ilgili “derhâl soruşturma başlatıldığını” ve “Cumhuriyet savcılarının ivedilikle olay yerine intikal ettiğini” duyurdu:
Bu arada İsrail Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, şu anda Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerde (İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği) İsrailli diplomat bulunmadığı belirtildi.
ABD ve İsrail’in tepkileri
Yaşanan olayın ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail de tepkilerini dile getirdi. X hesabından açıklama yapan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, “Amerika Birleşik Devletleri, İstanbul’daki İsrail Konsolosluğuna yapılan bugünkü saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Diplomatik misyonlara yapılan saldırılar, uluslararası düzene ve ulusları bir arada tutan ilkelere yönelik saldırılardır. Türkiye’yi ve Türk güvenlik güçlerini hızlı ve kararlı müdahalelerinden dolayı takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı:
İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın, yine X hesabı üzerinden yayınlanan mesajında da, “Türk güvenlik güçlerinin bu saldırıyı engellemedeki hızlı müdahalesini takdir ediyoruz” ifadeleri kullanıldı:
Bu arada İsrail Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, şu anda Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerde (İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği) İsrailli diplomat bulunmadığı belirtildi. Kaynak: DW Türkçe
