Her sofrada yenilebilir! Türkiye’nin her yerinden yoğun talep var

Hatay’a has olan ve özel bir yöntemle tatlandırılarak hazır hale getirilen zeytin türü ‘halhalı’, Türkiye’nin her yerinden yoğun talep görüyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Şahin, zeytinin tatlandırılmasında kullanılacak kostikin miktarının çok iyi ayarlanması gerektiğini belirterek, “Bu yöntem bilgi ve deneyimi gerektirir. Yapmasını bilmeyenlerin evde denememesi gerekiyor, aksi takdirde sağlığı tehdit eden sonuçlarla karşılaşabiliriz” dedi.

UNESCO tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler’ ağına dahil edilen Hatay‘ın lezzetlerinden biri olan halhalı zeytini, binbir zahmetle toplanıp, tatlandırılarak satışa sunuluyor.

Her sofrada yenilebilir! Türkiye'nin her yerinden yoğun talep var

Altınözü ilçesi Altınkaya Mahallesi’nde halhalı zeytin hasadı yapan İsmail Taze, bu yıl bereketli olduğunu kaydetti. Halhalı zeytinin lezzetli olmasının yanı sıra toplanmasından hazır hale gelmesine kadar zahmetli bir süreçten geçtiğini anlatan Taze, “Sabahın erken saatlerinde evden çıkıyoruz bahçeye geliyoruz ve bütün günümüz bahçede geçiyor. Her ağaçtan toplanan zeytin halhalı gibi tatlandırılamaz. Halhalı zeytini özel bir zeytindir, çekirdeği ufak ve eti oldukça fazla olan bir cinstir. Anlayacağınız her gördüğümüz ağaçtan yeşil zeytin yapmıyoruz. Halhalı zeytin, yediğinizde farkına varırsınız ağzınızda hemen dağılır” diye konuştu.

Şehir dışından talep çok

Her sofrada yenilebilir! Türkiye'nin her yerinden yoğun talep var

Halhalı zeytininin şehir dışından da oldukça rağbet gördüğünü belirten İsmail Taze, “Şehir dışından isteyen müşterilerimiz oldukça fazla. Halhalı zeytinimiz, tadana unutulmaz bir lezzet sunan ve ‘biz daha önce yeşil zeytin yememişiz’ dedirten bir lezzettir. Talep oldukça fazla ve bir sonraki senenin siparişini şimdiden veren lezzet tutkunları da var. Bizler tarlamızda yetişen halhalı zeytinimizin bir kısmını satıyor bir kısmını hediye ediyor bir kısmını ise kendimize ayırıyoruz” dedi.’Her sofrada yenilebilir’

Her sofrada yenilebilir! Türkiye'nin her yerinden yoğun talep var

Halhalı zeytin hasadı için erken saatlerde bahçeye geldiklerini ve tek tek seçerek topladıklarını söyleyen Fatma Taze de, tatlandırılan zeytinin her sofrada yenilebileceğini söyledi. 60 yıldır halhalı zeytin tatlandıran Firdevs Taze ise tatlandırma işleminde dikkatli davranılması gerektiğini ifade ederek, “Biz bu halhalı zeytinin 10 kilosuna, 150 gram kostik koyarız. Kostiki koyduktan sonra bir süre karıştırırız, bekleriz, suyuna bakarız. Kırmızı çıkmaya başlayınca, yumurta ayarıyla tuzlu su yaparız, birkaç gün bekleyip duruma göre kavanozlara koyarız ve hazır hale gelir” diye konuştu.’Yapmayı bilmeyenler evde denemesin’

Her sofrada yenilebilir! Türkiye'nin her yerinden yoğun talep var

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Şahin, halhalı zeytinin kostikle tatlandırılması işleminin bilgi ve deneyim gerektirdiğini dile getirerek, yapmayı bilmeyenlerin evde denememesi gerektiğini söyledi.

- Reklam-
- Reklam-

Kaçırmayın

Rıza Çalımbay: “Alanya maçı hayati derecede önemli”

Alanyaspor maçı hazırlıklarını sürdüren DG Sivasspor’da Teknik Direktör Rıza Çalımbay, “Alanyaspor maçı, bizim hayati derecede önemli. Bu maçı iyi bir şekilde bitirdiğimiz zaman Galatasaray...
- Reklam-

Beşiktaş’tan Galatasaray’a transferde dev çalım! Mohamed Elneny…

Ara transfer çalışmalarını sürdüren Beşiktaş listesine flaş bir ismi aldı. Siyah-beyazlılar, ezeli rakibi Galatasaray'ın gözdesi konumundaki Mohamed Elneny'nin peşine düştü. Teknik direktör Sergen Yalçın'ın raporuna göre hareket eden yönetim, Arsenal'de...

Umut Meraş’a Napoli kancası! Menajeri açıkladı

Süper Lig'de beklenilen performansın altında kalan Beşiktaş'ta flaş transfer gelişmeleri yaşanıyor... Siyah beyazlıların sezon başında Le Havre'den kadrosuna kattığı milli oyuncu için İtalyan devi devreye girdi. Umut Meraş'ın menajeri...

Trabzonspor’dan ciddi fark! Tarihte benzeri yok

Trabzonspor, Süper Lig'de farklı şekilde liderliğini sürdürüyor. Bordo-mavililer öyle bir puan farkı yakaladı ki takipçileri ile arasına ciddi mesafe koydu. 1959'dan bu yana bakıldığında 10 puan geriden...