Grönland’da mayıs ayında yaşanan rekor sıcak hava dalgası, buz tabakasının normalden 17 kat daha hızlı erimesine neden oldu. Bilim insanları, bu tür sıcaklıkların bölgede 100 yılda bir görülebileceğini belirtiyor.
Grönland’da mayıs ayında yaşanan olağanüstü sıcak hava dalgası, bölgedeki buz tabakasının alışılmışın 17 katı hızla erimesine yol açtı.
Küresel iklim olaylarını inceleyen World Weather Attribution (WWA) isimli akademik araştırma grubu tarafından yayımlanan çalışmada, Grönland ve İzlanda genelindeki hava istasyonlarının yüzde 84’ünde mayıs ayında sıcaklık rekorları kırıldığı belirtildi.
Araştırmada, bu sıcaklıkların 1991-2020 dönemi mayıs ayı ortalamasının 13 santigrat derece üzerine çıktığı vurgulanırken, söz konusu sıcak hava dalgasının “yüz yılda bir” görülebilecek düzeyde olduğu ifade edildi.
15 Mayıs’ta İzlanda’da hava sıcaklıkları 26 dereceyi aşarken, bu durum ülke tarihindeki en sıra dışı hava olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.
SOĞUĞUN ÜLKESİ GRÖNLAND
2,16 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olan Grönland, Kuzey Kutbu’nda yer alıyor. Yüzeyinin yaklaşık yüzde 80’i buzullarla kaplı olan ada, ortalama yaz sıcaklıklarının 10 dereceyi, kış aylarında ise eksi 10 dereceyi bulduğu bir iklim yapısına sahip.
