Dünyanın önde gelen küresel iş yayını olarak bilinen Financial Times, bu sabah muhabirleri Ankara’dan Laura Pitel, Dubai’den Simeon Kerr ve Londra’dan Andrew England imzalı habere geniş yer verdi. İşte Financial Times Gazetesinde yer alan haber detayları ;
Etkili Arap liderin Erdoğan ile görüşmesi, 10 milyar dolarlık Emirlik yatırımı vaadiyle lirayı yükseltti –
Birleşik Arap Emirlikleri’nin fiili hükümdarı, neredeyse on yıl içinde ilk kez Türkiye’yi ziyaret ederek bölgenin en zor ilişkilerinden birinin çözülmesini müjdeledi ve 10 milyar Dolarlık Emirlik yatırımı vaadiyle Türk lirasını canlandırdı. Abu Dabi’nin veliaht prensi ve Arap dünyasının en etkili liderlerinden Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan, Ankara’daki cumhurbaşkanlığı sarayında Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Şeyh Muhammed daha sonra tweet attı, “Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yollarına odaklanan verimli tartışmalar yaptı. İki ulusumuza fayda sağlayacak yeni işbirliği fırsatlarını keşfetmeyi ve karşılıklı kalkınma hedeflerimizi ilerletmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”
Salı günü, Erdoğan’ın ekonomiyi yönetmesiyle ilgili artan korkular arasında Dolar karşısında değerinin neredeyse yüzde 12’sini kaybeden Türk lirası, Batı’nın tehdit ettiği bir dönemde BAE’nin Türkiye’ye yatırım yapma ihtimalini neşelendirmesiyle birlikte yüzde 10 kadar toparlandı.
Türk-Körfez ilişkileri uzmanı Sinem Cengiz, toplantıyı bölgenin jeopolitiği için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Ziyaret, Türkiye-BAE ilişkilerinde on yıllık bir kan davasının ardından bir dönüm noktasını simgeliyor” dedi.
İki devlet, 2011’de Arap dünyasını sarsan halk ayaklanmalarından bu yana bölgede nüfuz için rekabet ediyor ve aralarındaki sert rekabet, petrol zengini Körfez’den Afrika Boynuzu’na ve Libya’daki çatışmaya yansıdı. ABD başkanı Joe Biden’in seçilmesi ve koronavirüs pandemisinin tetiklediği ekonomik çalkantı, bölgesel liderleri dış politikalarını yeniden ayarlamaya sevk ettiğinden, görüşmeler Orta Doğu’da gerilimi düşürmeye yönelik geçici bir kaymanın bir başka işareti.
BAE, pandemi sonrası toparlanmasını artırmaya çalışırken odağını ekonomik diplomasiye kaydırırken, Erdoğan batılı güçlerle gergin ilişkilerle karşı karşıya olduğu için bölgesel rakipleriyle bağlarını onarmak istiyor.
Dubai merkezli siyaset bilimi profesörü Abdulkhaleq Abdulla, “Her iki ülke de 10 yıl boyunca birbirinin boğazına sarıldıktan sonra iki tarafın da nakavt bir darbe indirmediğini ve artık çekilme zamanının geldiğini anladı” dedi.
İki ülke, Abu Dhabi Development Holding – Abu Dabi Kalkınma Holding (ADQ) ve Türkiye Varlık Fonu arasında bir mutabakat zaptı da dahil olmak üzere bir dizi ekonomik işbirliği anlaşması imzaladı. ADQ, Abu Dabi’nin en yeni ve en aktif devlet yatırım araçlarından biridir. ADQ CEO’su Mohammed Hassan al-Suwaidi, Türkiye’nin devlete ait Anadolu haber ajansına BAE’nin Türkiye için 10 milyar Dolarlık bir fon ayırdığını söyledi.
Türkiye’nin devlete ait TRT haber servisine göre, anlaşmaların enerji, teknoloji ve sağlık ile liman ve lojistik yatırımlarını içermesi bekleniyor. Reuters haber ajansı, Türkiye’nin merkez bankası başkanının, ülkenin döviz rezervlerini artıracak bir takas anlaşması potansiyelini görüşmek üzere Emirlik yetkilileriyle de görüştüğünü bildirdi.
Analistler, anlaşmazlığın temelindeki temel sorunların çoğunun çözülmemiş kaldığına dikkat çekiyor. Türkiye ve Körfez müttefiki Katar, 2011’de Arap ayaklanmalarını desteklediğinde ilişkiler gerginleşti. BAE’deki otokratik monarşiler ve ana müttefiki Suudi Arabistan, devrimleri bölgesel istikrara ve kendi iktidarlarına bir tehdit olarak gördü.
Abu Dabi ve Ankara, Libya iç savaşında karşıt tarafları destekledi ve BAE yetkilileri, Türkiye’nin Arap işlerine müdahalesi olarak algıladıkları şeye karşı çıktılar. Suudi Arabistan ve BAE, 2017’de Katar’a karşı bir ticaret ve seyahat ambargosuna öncülük ettiğinde, Türkiye, en yakın Arap müttefikine güçlü bir destek gösterisi olarak birliklerin Doha’daki bir askeri üsse konuşlandırılmasını hızlandırdı. Ancak Suudi Arabistan’ın yılın başında Katar’ın bölgesel boykotunu kaldırmak için harekete geçmesiyle gerginlikler azalmaya başladı.