ABD’yle F-35 Krizi Çözülüyor mu? Trump’tan Flaş Açıklama: ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışının yeniden mümkün olup olmadığının değerlendirildiğini duyurdu. Bu açıklamanın hemen ardından Başkan Trump’tan “Erdoğan’ı çok mutlu edecek bir şey yapacağım” açıklaması geldi.
Bu açıklamanın ardından Trump’tan da konuya ilişkin çarpıcı bir açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump’a ‘jet motoru ve F-35 satışı konusunda Ankara’ya güzel haberlerle gidip gitmeyeceği’ soruldu.
Trump, soruya şöyle yanıt verdi: “Sanırım öyle yapacağım. Türkiye bir NATO üyesi. Bazıları Türkiye’yi öyle görmüyor ama aslında öyle. O, NATO’nun güçlü bir üyesi. Evet, muhtemelen onu (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı) çok mutlu edecek bir şey yapacağım.”
Trump, devamında Türkiye’nin özellikle savunma sanayisi anlamında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı: “Türkiye’nin devasa bir savunma sanayi tabanı var. ABD de dahil NATO ittifakının her yerinde faaliyet gösteren 3 bin şirketi var. O kadar güçlü ki, insanlar Türkiye’nin askeri açıdan ne kadar büyük olduğunu bilmiyorlar. Erdoğan sayesinde (Türkiye’nin) çok güçlü bir ordusu var.”
Öte yandan, ABD’de Trump yönetiminin Kongre itirazlarına rağmen Türkiye’ye jet motoru satışını ilerletmeye hazırlandığı iddia edildi. KAAN savaş uçağı için kullanılacak General Electric üretimi motorları içeren paketin 700 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.
Anlaşmanın değerinin 700 milyon doların üzerinde olabileceği belirtiliyor. Satışın NATO Zirvesi öncesinde hızlandırılması, sürecin diplomatik zamanlamasına dikkat çekiyor.
