İngiltere Başbakanı Kein Starmer Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenledi. İngiltere ile Türkiye arasında Eurifighter anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Türkiye, İngiltere, Katar ve Umman’dan toplamda 44 adet Eurofighter savaş uçağı satın alacak. Anlaşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eurofighter mutabakatını iki yakın müttefik olarak aramızdaki stratejik ilişkilerin yeni bir nişanesi olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından basın toplantısı öncesinden yapılan bilgilendirmede, anlaşma kapsamında İngiltere’den 20 adet, Katar’dan 12 ve Umman’dan 12 adet Eurofighter savaş uçağı satın alınacağı aktarıldı.
“Birleşik Krallık Başbakanı Değerli Dostum Sayın Starmer’i ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendilerine ve heyet üyelerine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum.
Stratejik ortak ve müttefik ülkeler olarak ikili konuların ötesinde uluslararası gündemi meşgul eden birçok meselede kendisiyle yakın diyaloğumuz var.
Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla aramızda ikili işbirliği çerçeve belgesi imzalanmasına yönelik müzakerelere de başladım. İnanıyorum ki bu adımlarla ilişkilerimizi ve stratejik ortaklığımızı çok daha ileri bir seviyeye süratle taşıyacağız.
