Kaymakam Şenol Kaya, gazeteci Nuri Çağlar’ın yaptığı haberler nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Uzaklaştırma kararı alan kaymakam, ‘’Haber yapılmasını istemiyorum’’ dedi.
Medya Radar’ın haberine göre, Tekirdağ’da Şarköy Kaymakamı Şenol Kaya, kaymakamlık lojmanına kaçak oda yapılmasını ve kaymakamın özel arabasının görevli bekçiler tarafından yıkanmasını haber yapan yerel Şarköy Haber Gazetesi sahibi Nuri Çağlar hakkında bir ay uzaklaştırma kararı aldırdı.
Gaziantep Vali Yardımcılığı görevinden geçen yıl Şarköy Kaymakamlığı’na atanan Şenol Kaya, Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu için yıkım kararı bulunan kaymakamlık lojmanına ek bir oda yaptırdı.
Nuri Çağlar da bu durumu sahibi olduğu Şarköy Haber Gazetesi’nde haberleştirdi.
Haber üzerine lojmana yapılan eklentiler yıkıldı. Çağlar, daha sonra Kaymakam Kaya’nın şahsi otomobilinin bekçiler tarafından yıkanmasını da haberleştirince kaymakam mahkemeye başvurdu.
BİR GÜNDE KARAR ALINDI
Kaymakam Kaya, Şarköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuruyu, Aile Mahkemesi sıfatıyla sonuçlandıran Şarköy Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2021/93 sayılı kararına göre; Kaymakam Kaya’nın “şiddet mağduru” sıfatıyla yaptığı koruma talebi, Şarköy Cumhuriyet Başsavcılığının 2021/768 soruşturma sayılı talep yazısı ile 7 Temmuz’da mahkemeye iletildi. Savcılık, “kamu adına” tedbir talep etti.
Başsavcılığın talebi, bir gün sonra, 8 Temmuz’da sonuçlandı ve önleyici tedbir kararlarının uygulanması kararı verildi. Kaymakam için tedbir kararının 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında bu kararı aldırması dikkat çekti.
GAZETECİ BİR AY BOYUNCA KAYMAKAMLIĞA GİDEMEYECEK
Mahkeme kararına göre gazeteci Çağlar, bir ay boyunca Kaymakam Kaya’ya yönelik şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunamayacak; konutuna ve işyerine yaklaşamayacak; şiddete uğramamış bile olsa yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşamayacak.
Çağlar, tedbirlerin gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre 3 günden 10 güne; aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen her tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre 15 günden 30 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.
“GAZETECİLİK YAPMAM ENGELLENİYOR”
Nuri Çağlar, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz yıl Şarköy ilçemizde göreve başlayan Sayın Kaymakamımız, lojmanına kaçak olarak ilave oda yaptırdı. Vatandaşın şikayeti üzerine biz de bunu haberleştirdik. Ondan sonra Valilik kararı gereği ilave olan oda yıktırıldı. Tekrar haber yaptık. Bundan sonra Sayın Kaymakam, bize yaptırım uygulamaya başladı. Emniyet güçleri emniyete davet etti.
Daha sonra Halk Eğitim Merkezi’nin bir açılışı vardı, oraya davetli olduğumuz halde emniyet müdürlüğünce bizi dışarı çıkarttırdı. Daha sonra yine bir vatandaşın bir şikayetini dile getirdik; lojmanın önünde görevli bekçilere özel arabasını yıkattığını haber yaptık. Yine bize yaptırım uygulayarak Şarköy Savcılığına suç duyurusunda bulunarak uzaklaştırma kararı aldırdı.
Yine bizim Şarköy’de gazetecilik yapmamızı engelliyor. Savcılılarımıza, hakimliklere baskı uygulayarak bize yaptırım uygulatmaya çalışıyor. Biz de bu karara itiraz ettik. Bakalım, sonuç ne olacak? Savcı Bey, bizi üç gün içinde adliyeye çağırdı; yarın gideceğim, göreceğim. Bakayım sonuç ne olacak, bunu da merak ediyorum” dedi.
KAYMAKAM: GAZETECİ SÜREKLİ KONUTUM ETRAFINDA FOTOĞRAF ÇEKİYOR
Uzaklaştırma kararı ile ilgili olarak ANKA Haber Ajansı’nın sorusunu bu sabah telefonla yanıtlayan Kaymakam Şenol Kaya ise “Ben haber yapılmasını istemiyorum. Ben, gazeteci hakkında uzaklaştırma istemedim. Ben, kendisi hakkında iki adet savcılığa suç duyurusunda bulundum.
Lojmanın etrafında sürekli gezip fotoğraf çektiği için. Bir de benim haberim olmadan bekçiler arabamı yıkamış, bunun fotoğraflarını çektiği için kendisi hakkında 2 adet suç duyurusunda bulundum. Mahkemede konutuma yaklaşmama kararı vermiş. Bu şahıs hakkımda sürekli yalan haberler yapıyor” diye konuştu.