Sydney Üniversitesi araştırmacıları, insanların hayali yüzleri gerçek yüzlerle aynı şekilde algılayıp tepki verdiğini buldu – İster bulutta, ister arabanın önünde, isterse kızarmış ekmekte olsun, cansız nesnelerde yüz yakalayıp görmek yaygın ve mutlu edici bir deneyim – Beynimiz cansız nesnelerde bulduğumuz yüzlere duygusal olarak tepki veriyor –
Nesnelerde yüzler: Yüz pareidolisinin ilginç dünyası – Sydney Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, beynimiz bu hayali yüzleri gerçek insan yüzlerine yaptığı gibi algılıyor ve duygusal olarak tepki veriyor. Yüz pareidolisi – yüzleri rastgele nesnelerde veya ışık ve gölge desenlerinde görmek – günlük bir fenomendir. Psikozun bir belirtisi olarak kabul edildiğinde, görsel algıdaki bir hatadan da kaynaklanır.
Sidney Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof David Alais, insan beyninin yüzleri tanımak için evrimsel olarak kablolu olduğunu ve yüz algılama ve işleme için son derece uzmanlaşmış beyin bölgelerine sahip olduğunu söyledi. Alais, “Biz çok sofistike bir sosyal türüz ve yüz tanıma çok önemli” dedi. “Kim olduğunu anlamanız gerekiyor, aile mi, arkadaş mı düşman mı, niyetleri ve duyguları neler?
Yüzler inanılmaz derecede hızlı algılanıyor. Beyin bunu yapıyor gibi görünüyor… bir tür şablon eşleştirme prosedürü kullanarak, bu yüzden ağzın üzerinde bir burnun üzerinde iki gözü olan bir nesne görürse, ‘Ah, bir yüz görüyorum’ deriz. “Biraz hızlı ve gevşek ve bazen hata yapıyor, bu yüzden yüze benzeyen bir şey genellikle bu şablon eşleşmesini tetikler.”
Araştırmacılar insanlara bir dizi yüz gösterdi, hem gerçek yüzlerin hem de pareidolia görüntülerinin bir kargaşası -ve katılımcılardan her yüz ifadesini kızgın ve mutlu arasında bir ölçekte derecelendirmelerini istedi.
Araştırmacılar, cansız nesnelerin gerçek yüzlere benzer bir duygusal hazırlayıcı etkiye sahip olduğunu buldular. Beynimiz, bu hayali yüzleri gerçek insan yüzlerine yaptığı gibi algılar ve duygusal olarak tepki veriyor.
Prof David Alais, “Bulduğumuz şey, aslında bu pareidolia görüntülerinin normalde duyguyu gerçek bir yüzle işleyen aynı mekanizma tarafından işlendiğiydi. Bir şekilde bu yüz tepkisini ve duygu tepkisini tamamen kapatamıyor ve onu bir nesne olarak göremiyorsunuz. Aynı anda hem bir nesne hem de bir yüz olarak kalır.
Çalışma, yapay zeka veya prosopagnozi gibi yüz işleme bozuklukları konusundaki araştırmaları bilgilendirmeye yardımcı olabilir, dedi.
Prof David Alais’in ortak yazar olduğu daha önceki araştırmalar, bir dizi yüzü değerlendirirken, bir kişinin görünüşünün algılanmasının, gösterilen önceki görüntü tarafından önyargılı olduğunu gösterdi. Alais, “Önceki çekiciyse, şimdikiyi daha çekici olarak değerlendirdiler” dedi. Bir şekilde bu yüz tepkisini ve duygu tepkisini tamamen kapatamıyorsunuz ve onu bir nesne olarak göremiyorsunuz.’ “Bu da ifade ile olur” dedi ve şunu ekledi “Daha önce mutlu bir yüz gördüyseniz, bir sonraki yüz biraz daha mutlu olarak değerlendirilecektir.”