Dış politika gündeminde Yunanistan ile ilişkilerdeki gerilimin düzeyi, ters düşülen konu başlığı sayısındaki artışa paralel olarak yükseliyor. Karasularının uzunluğundan, Doğu Akdeniz’e, Kıbrıs’tan göç akınına, Adaların silahlandırılmasından, terör örgütlerine ev sahipliğine uzanan sorun yumağını Yunanistan uluslararası arenada Türkiye’yi zora sokacak zamanlamayla kullanmaya çalışıyor.
Mart ayında İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis’in buluşmasının ardından, Yunanistan’ın üzerinde anlaşılan diyalogu canlı tutma konusunda sözlerini bozduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Yunanistan fabrika ayarlarına döndü” yorumunu yaptı. Zirveden sonra Atina’nın Türkiye karşıtı lobi faaliyetleri ve Ege’deki provokatif uçuşlarını arttırdığına dikkat çeken yetkili, “Gaz sıkışması gibi en ufak bir kıvılcımla patlama halindeyiz” dedi.
‘Ne ararsanız var’
Silahlanma yarışı, izinsiz uçuşlar gibi hiçbir konuda Yunanistan ile ilgili endişe taşımadıklarını vurgulayan yetkili, komşudaki terör yuvalanmasının boyutunu da göz önüne serdi. Geçen sene izinsiz geçişlerin kamuoyuna 20 bin seviyesinde yansıdığı Yunanistan’da, 8 ila 10 bin FETÖ mensubu olduğu tahminini paylaşan yetkili, Atina’nın Türkiye karşıtı pek çok terör yapılanması için güvenli bir liman olarak görüldüğünü vurguladı.
Yetkili şunları söyledi:
“Atina’da ne ararsanız var; DHKP-C, PKK, FETÖ’cü her şey var. Hepsinin de yeri belli. ‘Türklerin düşmanı; demek ki iyi bir şey, ben onlara alan açayım, gelsinler besleyeyim, günün birinde Türklerin canını yakmak için kullanabiliriz’ diye düşünüyorlar. 21. yüzyılda bir AB ülkesi açık seçik terörist besliyor, düpedüz terörist besliyor. Yunan zihniyetinde, ‘bir gün belki işime yarar’ diye beslediği gruplar bunlar. Yunanistan, transit ülke olmaktan çıktı, düpedüz hedef ülke konumunda. ‘Türkiye’yi rahatsız edeceğiz’ diye yapacağınız hamleler gün gelir Yunanistan’ı vurur.”
“Normalimiz bu”
Atina ile geçmişte iyi ilişkiler kurulan Atatürk-Venizelos döneminin ardından, istisnai bir durum olarak İsmail Cem-Yorgo Papandreu döneminin geldiğini hatırlatan yetkili, Yunanistan ile ilişkilerin son noktasını ise “Normale döndük” diye değerlendirdi.
Kaynak: Hande Atılgan/Milliyet