Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu işbirliğinde, Yunanistan tarafından Anadolu’da işlenen insanlık suçları adlı bir sempozyum düzenlendi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 103. Yıl dönümünü idrak ettiğimiz şu günlerde, KTU ve TTK işbirliğinde ses getiren bir sempozyum düzenlendi. “Yunanistan Tarafından Anadolu’da İşlenen İnsanlık Suçları” adı verilen sempozyum, “İşgalci mağdur olabilir mi” sorusu ile dikkat çekici bir sınırlama yaparak; alanında uzman pek çok akademisyeni ağırladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un video kaydı ile katkı sağladığı etkinliğe, emekli ABD ordusu subayı Prof. Dr. Edward J. Erickson ve Prof. Dr. Jeremy Salt da çevrimiçi konferans yöntemiyle katılmıştır.
Sempozyum Onur Kurulu şu isimlerden oluştu: T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve KTU Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu’nda ise alanında çok değerli şu isimler yer aldı: Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Murat Yücel, KTU Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaaddin Yalçınkaya, KTU Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Üçüncü, KTU Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Türk Tarih Kurumu Uzmanı Uğur Cenk Deniz İmamoğlu, Türk Tarih Kurumu Uzmanı Haşim Koç, Arkeolog Sevcan Tatar ve Türk Tarih Kurumu’ndan Gürkan Gök.
Aynı zamanda TTK tarafından hazırlanan ve gösterimi yapılan “Yunan Mezaliminin Sessiz Tanıkları” adlı belgesel, duygu dolu anlar yaşattı.
Sempozyumun ilk oturumunda “Mütareke Sonrası Samsun ve Çevresinde Pontusçu Faaliyetler ve Askeri Tedbirler” adlı bildirisi ile Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Yunan İşgal ve Eylemlerinde Dini Motivasyon: Atina ve İstanbul Rum Kiliselerinin İşgallere Yönelik Tutumları” isimli bildirisi ile Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü ve “Yunanistan’ın Anadolu’da İşgalleri ve Soykırım Siyaseti” adlı bildirisi ile Prof. Dr. Mustafa Turan katkı sağlamıştır. Etkinlik toplamda 3 oturumdan oluşmuştur.
Sempozyumda konuşan alanında uzman akademisyenler, 1821 Mora İsyanı dahil, Kurtuluş Savaşı ve hatta 1960 ve 1970’lerde Kıbrıs’ta yaşanan elim facialarda Yunanistan’ın soykırım olarak adlandırılacak hareketlerde bulunduğunu vurgulamıştır.
TÜRK VE YABANCI AKADEMİSYENLER ARASINDA GERGİNLİK
Sempozyumun başlığında yer alan “İnsanlık Suçları” ifadesi gerginlik yarattı.
Prof. Dr. Edward J. Erickson, Yunanistan’a yöneltilen “insanlık suçları” ifadesini eleştirmiştir. Hatırlanacak olursa sempozyumun başlığı “Yunanistan Tarafından Anadolu’da İşlenen İnsanlık Suçları – İşgalci mağdur olabilir mi?” idi.
Erickson’ın bildirisini sunmasının ardından yapılan oturumda, oturum başkanı olan KTU Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Üçüncü, sempozyumun başlığının “yerinde” olduğunu vurgulayarak Yunanistan’ın bir kez daha “insanlık suçu” işlediğini belirtmiştir. Aynı oturumda konuşmacı olan Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu da, Uğur Üçüncü’ye destek vermiş ve sempozyumun başlığını onaylamıştır.