İstanbul’u ‘Büyük Şehir’ olarak tanımlayan Vikingler, bin yıl aradan sonra kente, “Halfdan Buradaydı” isimli sergisiyle döndüler.
Norveç’in Tønsberg kentinden 29 Nisan’da yola çıktı, 100’den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre yol kat etti. Bin yıl önce kargo gemisi olarak kullanıldığı düşünülen Viking yelkenlisinin birebir kopyası 20 metrelik Saga Farmann isimli gemi, 1 Ağustos’ta İstanbul’a vardı. Modern Vikingler’in tarihe geçen 93 günlük deniz yolculuğunu yaptığı yelkenli, 15 Ağustos’tan itibaren ekim ayının sonuna kadar Rahmi M. Koç Müzesi’nde görülebilecek.
İstanbul onlar için de ‘Miklagard’dı
‘Halfdan Buradaydı’ Viking sergisi adını, Ayasofya Müzesi’nde yer alan ve günümüzden bin yıl evvel bir Viking muhafızı olan Halfdan tarafından yazılmış runik (eski İskandinav) yazıdan alıyor. Efsaneye göre, ünlü denizci millet Vikingler, bundan bin önce zorlu deniz yolculukları sonrasında ticaret amacıyla İstanbul’a geldiler. İstanbul’un, ya da onların tanımı ile Miglagard’ın şöhretini duyan ve daha sonra Norveç Kralı olacak Harald Hardrade, yanında beşyüz usta Viking savaşçısı ile Bizans imparatoruna hizmet etti. Harald Hardrade, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği güne kadar Haliç’te bulunan ve Haliç’i Boğaz’dan ayıran büyük zinciri aşabilen tek kişi. Söylentiye göre Hardrade ve emrindeki askerler, ülkelerinden kopup gemileri ile demirlerle döşenmiş Haliç’in kıyısına geliyorlar. Harold, askerlerinin bir kısmının hızla kürek çekmelerini isterken, öbür kısmını ise büyük bidonlara su doldurup geminin kıç tarafına gönderiyor. Böylece geminin ön tarafı kalkıyor ve gemi demirlerin üzerine çıkıyor. Daha sonra ise bidoncular geminin ön kısmına geliyor ve gemi demirlerle döşenmiş Haliç’i geçiyor.
Önemli mitolojilere konu olmuş denizci millet Vikingler ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bağlantıyı kunu alan sergi, 400 ile 1000 yılları arasında gerçekleştirilen ticari ve kültürel alışverişi gösteren objeler bulunuyor. ‘Halfdan Buradaydı’ adlı sergi, 61 Ocak’a kadar Koç Müzesi’nde.