Karpuz, çilek, kavun, şeftali, üzüm, incir, kayısı, kiraz ve daha fazlası… Yaz aylarında bol bol keyifle tükettiğimiz meyveler… Sağlığa faydaları da saymakla bitmeyen bu yaz meyvelerini tüketirken, porsiyon kontrolü yapmamız gerektiğini de unutmamalıyız.
DYT. NUR ŞAHİN
Yaz akşamlarında hazırlanan büyük meyve tabakları, her ne kadar iştahımızı kabartsa da öte yandan kendimizi sağlığımız ve kilomuz için frenlemeliyiz. Hele diyet yapıyorsak. Çünkü, meyvelerdeki şeker her ne kadar doğal şeker olsa da çok fazla meyve tüketimi yapmak bize fazla kalori, yani kilo alımı olarak geri dönecektir.
Özellikle yazın en sevilen meyveleri olan ve birçok diyet yapan kişinin tükettiği kavun ve karpuz fazla sulu olduğu için bizleri yanıltabilir ve kilo aldırmıyor düşüncesiyle çok fazla tüketmemize neden olabilir. Unutmayın, 1 ince dilim karpuz veya kavun, 1 porsiyon meyve yerine geçer. Bir insanın günlük meyve tüketimi ise 2-3 porsiyon olarak sınırlandırılır ve bu porsiyonlar gün içinde aralıklarla tüketilmelidir. Şeker hastaları ise; kontrollü şeker yükselişi için taze yaz meyvelerinin yanında mutlaka yoğurt, süt veya peynir gibi besinler de tüketmelidir.
Diyetteyken ara öğünlerde meyve yemek yorgunluğu önler, halsizliğin önüne geçer, enerji vererek canlandırır. Yalnız, sindirimi yavaşlatmamak için meyveleri yemekten hemen sonra değil, en az iki 2 saat önce veya 2 saat sonra tüketmek gerekir.
Yaz meyveleriyle formunu korumak isteyenlerin ve sağlığını önemseyen herkesin dikkat etmesi gerek önemli bir husus daha var. Uyumadan hemen önce asla meyve yememek. Çünkü uyumadan önce meyve yemek; meyve şekerinin yağa dönüşüp kana geçmesini kolaylaştırır ve kilo artışına neden olur. Bu durumu yaşamamak için uykudan en az 3-4 saat önce meyve tüketimini sonlandırmalıyız. Unutmayın, mevsim meyveleri oldukça sağlıklıdır, kilo korumaya da yardımcıdır, fakat doğru zaman ve miktarda tüketilirse…
EN DÜŞÜK KALORİ KAYISI VE ŞEFTALİ İKİLİSİNDE
Yazın diyet yapanların tüketebileceği en düşük kalorili besinlerin başında kayısı ve şeftali ikilisi geliyor. Bir kilo kayısı 480, bir kilo şeftali ise 390 kalori civarındadır. Ayrıca bünyelerinde A, B ve C vitaminleri, demir ve potasyum mineralleri ve bol lif barındırırlar. Migrene, kalp, şeker ve kansere karşı da koruyan kayısı, bağırsakları hareketlendirerek kabızlığı da önler, toksinlerin kolayca dışarı atılmasını sağlar. Tansiyonu düşürür. Bu yönüyle diyetlerde çok tercih edilir ama kuru kayısının kalorisi daha yüksektir, sayıyla tüketilmelidir. Şeftalinin tüylü yapısını sevmeyenler olsa da kabuğuyla tüketmek oldukça faydalıdır. Çünkü vitamin ve minerallerin bir kısmı da kabuğundadır. Şeftalinin sindirimi kolaydır, lifli yapısı sayesinde sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir