Aralarında, Mercedes, Porsche, Land Rover gibi lüks segmentteki araçlara ilişkin Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı. Araçların ithalatını yapan O. Otomotiv AŞ’nin işlemleri mercek altına alındı. Hazırlanan soruşturma raporunda, yüzlerce aracın ithalatında kaçakçılık suçunun işlendiği öne sürüldü.
TEK TEK İNCELENDİ
Artı Gerçek’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre hazırlanan rapor sonrası İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü araçların şasi numaraları ve plakaları üzerinde inceleme yaptı. Müdürlük, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na geçen 30 Ocak’ta yaptığı başvuru ile anılan araçlara el koyma izninin verilmesi talep edildi.
ARAÇLAR ÜNLÜ İSİMLERE AİT
Savcılığın yazısı üzerine Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği 416 araç için el koyma kararı verdi. Söz konusu araçların plakalarına şerh konulacak.
Böylelikle anılan araçların, yargılama bitimine kadar sattığı mümkün olamayacak. Söz konusu araçların önemli bir bölümünün ünlü isimlerden oluştuğu öğrenildi.
GALERİCİLERE ‘KAÇAKÇILIK’ SORUŞTURMASI
Anılan araçların ithalatını yapan şirket ile oto galerilerinin yetkilileri hakkında da kaçakçılık’ soruşturması başlatıldı. Edinilen bilgilere göre, şüpheliler listesinde B. Y., C. F., M. A., N. K., O. V., O. Y. ile Ş. Ç. yer aldı.
DAVALAR 10 YIL SÜREBİLİR
Avukat İpek Güvenç, çifte faturalandırma yoluyla yüzlece otomobilin gümrükte düşük fiyattan gösterildiği, bu yolla Hazine’nin vergi kaybına uğratıldığını belirterek “416 araca Mahkemece ‘satılamaz devredilemez’ manasında tedbir şerhleri işlendi.
Bu arabalara fiili olarak el konulması şu aşamada söz konusu değil” diye konuştu. Avukat Güvenç açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Bu tür yargılamalar yaklaşık 8-10 seneye kadar sürebilmekte. Ve iyi niyetli üçüncü kişi konumunda olan vatandaşın mülkiyet hakları ihlal edilmektedir. Yargılama sonucunda müsadere kararı verilmesi durumunda ise bu kere araçlara el konularak tasfiye edilmeleri gündeme gelebilecektir”
GALERİYE TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR
Avukat Güvenç 30 Haziran 2020 tarihinden sonra ithal edilen araçlarla ilgili yurttaşların otomobili satın aldığı firmaya veya devlete karşı tazminat davası açabileceğini kaydetti ve şu bilgileri verdi.
“2019 yılında yaşanan bu tür mağduriyetleri gidermek maksadıyla Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığınca ortak hazırlanan kanunla, gerekli koşulların sağlanması durumunda, aracın ilk iktisabında ödenmesi gereken ÖTV’nin yüzde 25’inin veya Gümrük Kanunu uyarınca el konulması muhtemel olan araçların bu durumunun gümrük idaresinin bilgisine girmeden kendiliğinden idareye bildirilmesi halinde ise ÖTV’nin yüzde 15’inin ödenmesi halinde araç üzerindeki kararlar kaldırılması ve el konulan araç sahibine iade edilmesine karar verilmişti. Bu düzenleme 30 Haziran 2020 tarihinde sona erdi. Burada ilk dikkat edilmesi gereken önemli husus yeni tedbir koyulan araçların ithalat işlemlerinin 30 Haziran 2020 tarihinden önceki süreçte yapılıp yapılmadığıdır. Bu durumda eşitlik ilkesi gereği bir önceki vergi barışı hükümlerinden yararlanabilmek söz konusu olabilecektir ancak bu durumda başvuru süreleri büyük önem arz etmektedir”