İki futbolcuya verilen cezalar arasındaki fark dikkat çekerken, Türk sosyal medya kullanıcıları “#BeFairUEFA” etiketiyle tepkilerini dile getirdi.
İngiliz futbolcu Jude Bellingham’a yaptığı müstehcen hareketten sonra verilen ertelemeli bir maç ceza ile Türk futbolcu Merih Demiral’a “bozkurt selamı” yapması sebebiyle verilen iki maç ceza, Türk taraftarların tepkisine yol açtı.
Başta X olmak üzere sosyal medya platformlarında “#BeFairUEFA” (“#AdilOlUEFA”) etiketiyle tepkilerini dile getiren Türk kullanıcılar, iki ceza arasındaki farka dikkat çekti ve Avrupa futbolunun yönetici ve denetleyici kurumu Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’ne (UEFA) “çifte standart” eleştirisinde bulundu.
İngiliz futbolcu Bellingham, son 16 turunda İngiltere’nin Slovakya’yı 2-1 yendiği son 16 turu maçında beraberlik golünü kaydettikten sonra, cinsel organını işaret eden bir el hareketi yapmıştı.
Olayın ardından UEFA’nın Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu (CEDB) Bellingham’a “temel terbiye kurallarını ihlal ettiği” için 30.000 euro para cezası ve bir UEFA müsabakasından men cezası verildiğini, söz konusu cezasının ise bir yıl ertelendiğini açıklamıştı.
Demiral ise, Türkiye’nin Avusturya’yı 2-1 ile geçtiği son 16 turu müsabakası sonunda, günümüzde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkü Ocakları ile özdeşleşmiş olan “bozkurt selamı” ile sevincini dile getirmiş ve futbolcunun bu hareketi hem Avrupalı siyasetçiler, hem de MHP karşıtı Türkler tarafından eleştirilmişti.
Türkiye’nin Cumartesi günü Hollanda’ya karşı oynayacağı EURO 2024 Çeyrek Final maçında stoperinden mahrum kalıp kalmayacağı, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) UEFA’ya yaptığı itirazın karara bağlanması ardından belli olacak.
Yasaklı ‘bozkurt selamı’
Türkiye’nin son 16 turunda mağlup ettiği Avusturya’da 2019 yürürlüğe giren “Sembol Yasası” kapsamında “bozkurt selamı” olarak bilinen hareket “aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele” gerekçesiyle yasaklanmıştı.
Sembol Yasası kapsamında “Bozkurt” sembolünün yanı sıra, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye ve diğer pek çok ülkenin terörist grup olarak kabul ettiği Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Müslüman Kardeşler, Hamas, Lübnan Hizbullahı, Hırvat aşırı milliyetçisi Ustaşa gibi gruplara ait sembol ve işaretler yasaklı durumda bulunuyor.
Fransa ise ülkede faaliyet gösteren Ülkü Ocakları’nı 2020 yılında Cumhurbaşkanı kararnamesi ile resmen yasaklamıştı. (Euronews)