Rusya, ‘tuvaletli ilk tank’ diye tanıttığı T-14 Armata’yı ihraç etmeye hazırlanıyor. TSK’da tankçı olarak da görev yapan emekli Tuğgeneral Ali Er ile emekli Albay Ünal Atabay, tuvaletin bir tanka olası katkısına dair farklı görüşler dile getirdi
Kaynak: İndyturk.com/Rusya, yeni geliştirdiği içinde tuvalet olan T-14 Armata tanklarını ihraça hazırlanıyor /
Tanklar ilk defa 1916 yılında İngilizler tarafından geliştirilerek savaş meydanına sürüldüğünde etkinlikleri ile askeri açıdan bir devrim olarak görüldü.
Gerçekten de sonraki yıllarda yapılan savaşlarda da çatışmaların kazanılmasında en belirleyici güçlerden birine dönüştü, birçok ülke kendi tank modelini geliştirdi.
Genel olarak dört kişinin bindiği tankların personel açısından sorunlarından biri de çatışma süreçlerinde içinden çıkılması zor olduğundan tuvalet ihtiyacının giderilmesiydi.
Günümüzde gelişen tanksavar füzeleri ve silahlı insansız hava araçları(SİHA) nedeniyle tankların eski önemini yitirdiğini iddia edenler bulunuyor.
Buna karşın tanklar halen orduların en büyük güçlerinden biri ve yeni tanklar da geliştirilmeye devam ediliyor.
Son yıllarda geliştirilen yeni tanklardan biri de Rusya tarafından üretilen T-14 Armata.
Rus yetkililerin tanksavar füzelerine karşı koruması yüksek, üçüncü nesil diye tanıttığı T-14 Armata tanklarının savunma meraklıları arasında konuşulmasına neden olan bir başka özelliği var: İçinde tuvalet olması.
Personelin daha uzun süre tank içinde kalmasını sağlayacağı iddia edildi
T-14 Armata’nın tasarım ekibinde yer alan Ilya Baranov, TASS Haber Ajansı’na verdiği demeçte bu yenilik sayesinde personelin ihtiyaçları için yakıt ve cephane kutularını kullanmalarına ya da tek kullanımlık tuvalet kazmak için dışarı çıkmalarının gerekmeyeceğini iddia etmişti.
Baranov, tuvaletin mürettebatın muharebe sırasında ihtiyaç gidermek için durmak zorunda kalmadan uzun süre tank içinde görev yapmasını sağlayacağını da öne sürmüştü.
Rusya, ihraç etmeye hazırlanıyor
Rusya, geliştirmek için uzun süredir çalıştığı ve Suriye sahasında denediği T-14 Armata tankını ihraç etmeye hazırlanıyor.
Geçen 2 Şubat’ta Rusya devlet ihracat şirketi Rosoboroneksport’tan Sputnik’e yapılan açıklamada, “T-14 Armata tankı için reklam lisansı verildi, yakın zamanda yurtdışına ilk kez tanıtılacak” denildi.
Peki tuvaleti olan bir tankı askerler nasıl değerlendiriyor? Böyle bir farkın insani ihtiyaçlar dışında operasyonlarda da katkısı olur mu?
“Rusya, T-90’a da 3. nesil tank demişti”
Bu soruyu ilk olarak uzun yıllar tankçı olarak görev yapan emekli Tuğgeneral Ali Er’e yönelttik.
Er, her şeyden önce Rus basını aracılığıyla Armata tanklarına dair iddia edilen bilgilerin doğruluğundan emin olmadığını, söz konusu bilgilerin kendi içinde çelişkileri olduğunu öne sürdü.
Er, “3. nesil tank olduğu belirtiliyor. Ancak 1995’te üretilen T-90 tankları da Rusya tarafından 3. nesil tank olarak pazarlandı. O zaman Ruslar bugüne kadar yanlış reklam mı yaptı?” diye konuştu.
“Muharebe alanında tankçının aklına gelen en son iş tuvalettir”
Tuvaletli tank söyleminin tank muharebeleri yapan bir ülke için artık işin magazinel bölümü olacağını öne sürüldü.
Bir Leopard tankının içi görülüyor. Tank personeli dar bir alanda görev yapıyor / Fotoğraf: muharebetarihi.com
“Tuvalet ekleyene kadar iki tane de daha zırh delici mermi haznesi eklersiniz”
Bir tankın muharebede kalabileceği sürenin belli olduğunu belirten Er, “Bu tankın içine tuvalet koyuyorsunuz anlamı şudur: Bu tank herhangi bir lojistik destek almadan kaç saat muharebe alanında kalabilecektir. Tank güneş enerjisiyle çalışmıyor ki. Yakıt alacak, mühimmat alacak. Siz tuvalet ekleyene kadar iki tane daha zırh delici mermi haznesi eklersiniz. Bu tankçı için daha fazla hayatta kalabilmesini artıracak bir faktördür” ifadelerini kullandı.
“Tuvalet ile tank tasarımına bir boyut kazandırılmaz”
“Konfor gibi görünse de taktik açıdan katkısı olur”
Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz bir diğer isim olan 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Strateji Kurul Üyesi Emekli Albay Ünal Atabay da eski bir tankçı.
Atabay, ilk bakışta konfor gibi görünen tuvaleti olan tankın taktik açıdan da katkısı olacağını söyledi.
Tankların dört kişilik personeli olduğunu ancak otomatik doldurucu olanlarda üç kişinin bulanabildiğini belirten Atabay, sözlerini şöyle sürdürdü: