Türkiye neden hala kırmızı listede?
Türkiye, İngiltere seyahat listesi trafik ışığı sisteminin devreye girdiği Mayıs ayı başından bu yana, kırmızı listede bırakılan bir ülke konumunda. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı dün seyahat listesindeki güncellemeyi duyurduğunda, binlerce kişi Türkiye’nin kehribar renge geçiş haberini umutla bekliyordu.
Son güncelleme adeta hayal kırıklığı yarattı, dememiz mümkün.
Türkiye bir kez daha kehribar listeye alınmayı kaçırdı ve en az üç hafta daha kırmızı listede kalacak. Türkiye’ de vaka, ölüm ve aşılama sayısıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından genom verisi paylaşımı, gelecek değerlendirme de tekrardan gözden geçirilecek.
Son duyuru ile kırmızı listeye takılan Türkiye’den, İngiltere’ye giren herkesin £ 2.250 Sterlin maliyetle 10 gün boyunca belirlenmiş bir otelde karantinaya alınması gerektiği anlamına geliyor.
Türkiye’nin Londra büyükelçiliği güncellemeden önce “kendilerinden emin” olduğunu ve bilimsel verilere dayanarak Perşembe günkü seyahat güncellemesinde nihayet kehribar rengine döneceğini vurgulamıştı.
Türkiye’nin Kırmızı listeye takılması , Türkiye’de tatil geçirmeyi hayal eden yüzlerce Britanyalı ailenin erken rezervasyonlarını iptal etmelerine neden oldu. Akabinde rezervasyon iptalleri nedeniyle, irili ufaklı havayolları uçuların iptaline gidildi.
National Health Service – Ulusal Sağlık Sistemi – NHS rakamlarına göre, Türkiye’den gelenlerin yüzde 1,7’si son üç haftalık dönemde Covid -19 testi pozitif çıktı. Bu, kehribar listesindeki İspanya ile aynı oran.
Türkiye neden kırmızı kaldı?
Türkiye’nin Covid vakaları son seyahat incelemesinden bu yana arttı, ancak İngiltere’dekinden daha düşük kaldı.
26 Ağustos Perşembe günü, Türkiye’nin açıklanan resmi verilerine göre, 19.000’den fazla kişi virüs için pozitif test ve 100.000 kişi başına yedi günlük bir insidans oranına sahip yani İngiltere’nin yarısından az.
Nüfusunun yüzde 40’ından fazlası tam aşılı olduğu İngiltere tarafından biliniyor..
Seyahat uzmanı Tim White, İngiltere Hükümeti’nin Türkiye’nin açıklanan resmi rakamlarına “yaygın olarak güvenilmediği” kırmızı listede kalmasının nedeni olarak gösterdi ve şöyle ilginç bir yorum yaptı “Sadece Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’in rakamlardan şüphelendiğini anlayabiliyorum” dedi.
Türkiye ile İngiltere arasında daha önce karantinadan arındırılmış bir “seyahat koridoru” vardı, ancak Türkiye verilerinin doğruluğu konusundaki endişeler nedeniyle geçen yıl Ekim ayında iptal edilmişti.
İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, o sırada Türkiye Sağlık bakanlığının yeni vaka sayısını “farklı bir şekilde” tanımladığı için Türkiye’yi kaldırdığını söylemişti.
Ancak – Türkiye’nin Londra büyükelçilik yetkilisi, Türkiye’nin şimdi bilim adamlarının farklı Kovid varyantlarını tespit etmesine olanak tanıyan “genom” dizilişini desteklediğini söyledi. Türkiye belki bu paylaşımda geç kalınca, bir kez daha kehribar listeye alınmayı kaçırmış oldu.
Türkiye virüslerin genomik verilerine açık erişim sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan “Gisaid” ile artık daha fazla genom verisi paylaşıyor. İngiltere ve ABD dışındaki dünyadaki herhangi bir ülke gibi.
Bir ülkenin yeşil mi, kehribar mı yoksa kırmızı mı olduğuna, İngiltere’de kim karar veriyor?
Yeşil veya kırmızı listelerde yer almaları gerektiğine dair kanıt olmadığı sürece tüm ülkeler kehribar listeye girer.
Bakanlar, kararlarını her ülkedeki Covid durumuna bakan Joint Biosecurity Centre – Ortak Biyogüvenlik Merkezi’nin (JBC) tavsiyelerine dayandırıyor.
Listeler üç haftada bir gözden geçirilir ve sistem İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda için benzerdir.
Yeşil, kehribar ve kırmızı listeler nasıl değişiyor?
Kanada ve İsviçre, 30 Ağustos Pazartesi 04:00 BST’den itibaren yeşil listeye eklenenler arasında. Onlara Danimarka, Finlandiya, Litvanya, Lihtenştayn ve Azorlar dahil edildi. Bu destinasyonlardan gelen yolcuların artık karantinaya alınması gerekmeyecek.
Malta, Barbados ve Almanya dahil olmak üzere yeşil listedeki diğer popüler destinasyona katılan ülkeler.
Bu arada Tayland ve Karadağ da kırmızı listeye eklendi.
Kırmızı liste ülkelerinden dönenlerin, on gün boyunca hükümet onaylı bir otelde karantinaya almak için ödeme yapması gerekecek.
Kırmızı listedeki ülkeler için kurallar nelerdir?
Kırmızı listedeki ülkeler, Birleşik Krallık hükümetinin en yüksek Covid riskine sahip olduğunu ve “en aşırı koşullar dışında” ziyaret edilmemesi gerektiğini söylediği ülkelerdir.
Pakistan, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika dahil onlarca ülke kırmızı listede. Son 10 gün içinde bu ülkelerden birinde bulunduysanız, Birleşik Krallık’a yalnızca Birleşik Krallık veya İrlanda vatandaşıysanız veya Birleşik Krallık’ta ikamet ediyorsanız girebilirsiniz.
Kırmızı listedeki bir ülkeden İngiltere’ye dönerken – aşı durumunuz ne olursa olsun – şunları yapmalısınız:
1 – Kalkıştan önce bir Covid-19 testi yapın ve olumsuz bir sonuç belgesine sahip olun,
2 – Bir yolcu formunu doldurun,
3 – Devlet tarafından onaylanmış bir karantina otelinde 10 gün boyunca kendinizi tecrit edin,
4 – Önceden rezerve edin ve ödeyin
Otel ücretleri:
Bir yetişkin için 10 gün (11 gece) – £ 2.285 Sterlinİlave yetişkin (12 ve üzeri) – £1.430 Sterlin5 ila 11 yaş arası çocuklar – £325 Sterlin