Türkiye Danimarka’dan Roma İmparatoru Septimius Severus’un heykelinin başını iade etmesini talep etti. Müzenin koleksiyon direktörü Frederiksen “Bu iki şeyin birbirine ait olduğuna ikna olmadık” dedi.
Türkiye, gövdesi ABD’den getirilen Roma İmparatoru Septimius Severus’un bronz heykelinin başının Danimarka tarafından Türkiye’ye iade edilmesini talep etti. Heykelin başının bulunduğu Glyptotek Müzesi koleksiyon direktörü Rune Frederiksen ise “Bu iki şeyin birbirine ait olduğuna ikna olmuş değiliz. Mevcut belgeler çok güçlü değil, gövde ve başın kırıklarını karşılaştırmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Euronews haber sitesinin aktardığına göre, Danimarka’nın heykelin başını Türkiye’ye iade etmeyi reddetmesi iki ülke arasında tartışma konusu oldu. 50 yılı aşkın süredir Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi’nde sergilenen gerçek boyuttaki heykelin gövde bölümü New York Metropolitan Müzesi’nde sergileniyordu. Türkiye tarafından ödünç verilen heykel, başı eksik olarak Türkiye’ye gönderildi.
‘AİT DEĞİLLER DEMİYORUM, EMİN OLMADIĞIMIZI SÖYLÜYORUM’
MS 145 – 211 yılları arasında yaşamış olan Roma İmparatoru’nu tasvir eden heykelin beden bölümü halihazırda Antalya Müzesi’nde bulunuyor. Türkiye, eserin bütünlüğünün sağlanması için Danimarka’dan heykelin başını iade etmesini talep ediyor.
Konuya ilişkin Agence France-Presse (AFP) haber ajansına demeç veren koleksiyon direktörü Frederiksen, “Bu iki şeyin birbirine ait olduğuna ikna olmuş değiliz. Mevcut belgeler (kanıtlar) çok güçlü değil, gövde ve başın kırıklarını karşılaştırmamız gerekiyor” sözleriyle Ankara’nın talebine olumlu yanıt vermeyeceklerine işaret etti.
1979’da eski bir müze küratörü, yaptığı değerlendirmede, 1970’te nereden geldiğine dair bilgi olmadan satın alınan başın, özel bir ABD koleksiyonundaki başı kesilmiş bir heykele ait olduğu tahmininde bulunmuş, iki bronz parça bir sergi için bir araya getirilmişti.
“Baş, gövdeye, bir direğin başın boynuna yerleştirilmesi ve iki parçanın birbirine yaklaşması için gövdeye takılması şeklinde takıldı” diyen Frederiksen’e göre, bu bir araya getirme, iki parçanın birlikte olmaları gerektiğini kesin olarak kanıtlamıyor. Müze yetkilisi, “Birbirlerine ait olmadıklarını söylemiyorum. Sadece 25-30 yıl önce katalogları yazdığımız zamanki kadar emin olmadığımızı söylüyorum” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE: TÜM OBJELER GİBİ BUNUN DA İADESİNİ İSTİYORUZ
Türkiye’ye gönderilmeden önce ABD’deki New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen heykelin Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nde 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazı sırasında bulunduğu ve yurtdışına kaçırıldığına inanılıyor. Danimarka müze koleksiyonlarını içeren kataloglar da ‘kompozisyon ya da yapı açısından baş ve gövdenin aynı heykele ait olmasını engelleyen hiçbir durum olmadığını’ ortaya koyuyor.
Fransa’nın Aix-Marseille Üniversitesi’nden arkeolog Guillaume Biard’a göre ise başın kökenini kesin olarak belirleyecek belgelenmiş bir kanıt bulunmuyor. Biard, ‘bir dönem New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen ve Türkiye’ye iade edilen gövdenin Boubon’daki imparatorluk kültü tapınağı Sebasteion’dan geldiğinin açık olduğunu’ ifade etti.
Türk yetkililer başın kökeninin tartışmalı olmadığının altını çiziyor ve baş ve gövdenin ölçümlerini yapan arkeolog Jale İnan’ın çalışmalarına atıfta bulunuyor. Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği’nden bir yetkili, yaptığı açıklamada, “Bronz heykel Boubon’dan geliyor. Türkiye’den gelen tüm objeler gibi bunun da iadesini istiyoruz” dedi. Glyptotek ile görüşmelerin başladığının altını çizen Türk diplomat, “Prosedür başlatıldı. Talebimizi dile getirdik ama bu zaman alacak” diye konuştu.