Günümüz medyasında sık rastlanan tabirlerden biri de Türkiyeli olmak… Türkiyelilik, bir Türk insanının kendini kimliğine ait hissetmediğini düşündürüyor bana çünkü birçok ırkın sentezi manasına geliyor.
Oysa Gazi Atatürk’ün söylediği manada Türkiye sınırlarında yaşayan ve kimliğinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yazan her insan Türk’tür. Türk olmak, yalnızca kan bağıyla olmaz; ortak kültürel değerleri yaşamak ve yaşatmak manasına gelir. Bazı kesimler, bu manayı yanlış algılayarak ırkçı bir propaganda olduğunu düşünüp Türk olmayı Türkiyeli olmak kelimesiyle değiştirmiştir.
Türk olmak; yaratılışımız, özümüzdür, üst kimliğimizdir, kültürel birlikteliğimizdir yani aynı değerleri taşımamızdır. Türkiyeli olmak ise üst kimliğimizi benimsemeden, ona aidiyet hissetmeden bulunduğunuz coğrafyada yaşamak demektir.
Örnekleyecek olursak; Amerikalıyım, Belçikalıyım demek ile aynı anlama gelmektedir. Yani özü itibarıyla içinde bir aidiyet barındırmaz. Oysa Türkiye, ne 246 yıl önce kurulan Amerika ne de 192 yıl önce kurulan Belçika gibi ortak değerlerde buluşmayanların bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Türkiye, içinde Türk adı taşır, Türk milletinin vatanıdır. “Türkiyeliyim” diyenler ise başka bir kimlik kullanmak isteyip de “Türkiyeliyim”in arkasına sığınmaktan öteye geçemezler ve bu tabir, asla Türklük, Türk milliyetçiliği, aidiyet duygusu barındırmaz.
Tekraren söylüyorum ki Atatürk’ün ifadesiyle; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her insan, Türk kültürünü yaşadığı ve yaşattığı için Türk’tür.
Türkiyeli olanlar, vatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti’ni etnik gruplara ayırmak ve başka etnik kökenli bir üst kimliği, öz vatanımızda kullanmak isteyenlerdir ve hiçbir etnik grubun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Türklük dışında bir üst kimliği kullanmaya, kabul ettirmeye hakkı yoktur.
Yeliz Şenyerli