17 milyon zarar eden Türk Hava Yolları 347 makam aracı için ihale açıyor. Onlarca kişi işten çıkarılacak iddiası
Türkiye Hava Yolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen, THY’nin işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından çok sayıda işten çıkarma yapacağını açıkladı. Açıklamada THY’nin 347 adet makam arabası için ihale açacağının ifade edilmesi ise dikkat çekti.
airturkhaber.com’da yer alan habere göre, korona virüs salgını nedeniyle şirketler zor bir dönem geçirirken Türk Hava Yolları da geçtiğimiz yılı 17 milyar TL zararla kapattı.
Hava Yolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen’deb yapılan açıklamada THY’nin işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından onlarca çalışanını işten çıkaracağı duyuruldu.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada dikkat çeken bir başka nokta ise araç ihaleleri oldu.
Açıklamaya göre THY yöneticilerine 181 adet, THY’nin yan kuruluşlarının yöneticilerine ise 166 adet olmak üzere toplam 347 adet 2021 model sıfır kilometre binek araç kiralanacak.
Konuya ilişkin HAVA-SEN açıklaması özetle şöyle:
“Yetkili sendikanın desteği ile pandeminin faturasını çalışanlara çıkartan işveren ise tasarruf konusunda çifte standart uygulamaya devam etmektedir. Ücretleri; Pilotlarda %50, kabin memurlarında %35, yer personelinde ise %30 oranında düşüren THY yönetimi, artan enasyon karşısında daha da ezilen çalışanların yaptığı özveriye, yönetici personelin makam arabalarını yenileme kararı ile karşılık vermiştir.
THY yöneticilerine 181 adet, THY’nin yan kuruluşlarının yöneticilerine ise 166 adet olmak üzere toplam 347 adet 2021 model sıfır kilometre binek aracının 3 yıl süre ile kiralanması ile ilgili 5 Mart 2021 tarihinde ihale yapılacak olması, 2020 yılında 17 milyar TL zarar açıklayan bir şirketin darboğazdan çıkmak konusunda ne kadar samimi olduğunu göstermesi bakımından ibret vericidir.
Ölümü göstererek sıtmaya razı ettiği işçisinden kestiği parayla son model araç losu kiralayan ve özveriyi sadece çalışandan bekleyen ama kendi konforlarından vazgeçmeyen bir anlayışla pandemi sürecinden nasıl çıkılacağı artık ciddi bir soru işareti haline gelmiştir. Salgın süresince üyelerinin maaşlarından indirime gidilmesini gizli görüşmelerde kabul eden ama kendi maaşını sendika birikimlerinden tam olarak alan yetkili sendika başkanı ise üyelerin aidatlarından aldığı 2 milyon liralık makam aracı ile THY yönetiminden aşağı kalmadığını göstermiştir.
Bu gerçekler ışığında yetkili sendika Hava İş’i, protokolün 6 ayda bir gözden geçirileceğine dair protokolün 5. maddesini işleterek THY ile yeniden masaya oturmaya ve son 1 yıldır ciddi şekilde mağdur edilen çalışanların durumunun iyileştirilmesinin yanı sıra, protokol süresince “disiplin suçlarından kaynaklı kanıtlanmış haklı nedenler dışında işten çıkartma yöntemine ve ücretsiz izi uygulamasına başvurulmayacağına” ilişkin ek protokol imzalamaya bir kez daha davet ediyoruz.”