Tunus halkı, Bin Ali devrinin kapandığı 14 Ocak’ın yıldönümünde işsizlik ve yoksullukla boğuşuyor. Devlet Başkanı Said’in hedefindeki gerici grup Ennahda ise siyasi kriz yaşıyor.
Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta 24 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının sona erdiği 14 Ocak 2011’in yıldönümünde yapılmak istenen kutlamalar engellendi. 25 Temmuz’dan bu yana ülkeyi kararnamelerle yürüten Devlet Başkanı Kays Said, önceki gün Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iki haftalık sokağa çıkma yasağı ilan etti, eylemlerin de yapılmasını yasakladı.
Gerici örgüt Müslüman Kardeşler’e bağlı Ennahda yöneticileri ise yasaklama kararlarına rağmen halka sokağa çıkma çağrısı yaptı. Çağrılar karşılıksız kaldı, dün başkent Tunus’ta küçük bir grubun eylem girişimi dışında ülkede 14 Ocak etkinlikleri yapılmadı. Said yönetimi, Bin Ali yönetimine karşı isyanın başladığı 17 Aralık tarihini “Ulusal Gün” ilan ederken Ennahda ve bazı Said karşıtları Bin Ali’nin iktidardan düştüğü 14 Ocak’ın kutlanması gerektiğini savunuyor. Said karşıtları arasında yer alan ve Fransa’da yaşayan eski Devlet Başkanı Munsif Merzuki de dün yaptığı açıklamada, “darbe yönetimi”ne karşı sivil itaatsizlik başlatılması çağrısında bulundu.
Devlet Başkanı Kays Said başbakanı görevden aldığı, parlamentoyu askıya aldığı ve ulusal bir acil durum gerekçesiyle yürütme yetkisini üstlendiği 25 Temmuz’dan bu yana neredeyse tam yetkiye sahip. 29 Eylül’de ülkenin ilk kadın başbakanı Necla Buden’i atayan ve teknokratların ağırlığında bir kabine kuran Said, otoriterlik yönünde gelen tepkiler üzerine 13 Aralık’ta bir yol haritası açıkladı, seçim ve anayasal değişiklik vaatlerinde bulundu. Halkın anayasal değişikliğe dair görüşlerini paylaşması için bugün başlayan ve 20 Mart’a kadar sürecek olan bir çevrimiçi uygulamayı hayata geçirdi ve anayasa referandumunun 25 Temmuz’da yapılacağını açıkladı. Referandumun ardından seçimlerin de Aralık 2022’de yapılmasını kararlaştırdı.
Tunus halkı ise yaşanan bu siyasi gelişmelerin ortasında enflasyonla, işsizlik ve yoksullukla boğuşuyor. Middle East Monitor (MEM) haber sitesinde Mustafa Feturi imzalı yazıda, 14 Ocak’ın yıldönümünde Tunus halkının sorunlarıyla ilgili kısımda şu ifadelere yer verildi: “Siyasi elitler arasındaki çekişmeler, neredeyse iflas etmek üzere olan bir ekonomiyi daha istikrarsızlaştırıyor. Temel ürünlere zamlar artırıyor, yoksulluk büyüyor. Mesele şu ki Tunuslular işsiz ve aç. Sıradan Tunuslular, yaşadıkları zorlukların nasıl hafifleyeceğiyle ilgileniyor.”