Avrupa iklim izleme kuruluşu geçtiğimiz Temmuz ayının, Dünya’da kaydedilmiş en sıcak ay olduğunu açıkladı.
Avrupa Birliği’nin uzay programının bir bölümü olan Kopernik İklim Değişikliği Servisi, Temmuz ayının küresel ortalama sıcaklığı olan 16,95 santigrat derecenin 2019’da belirlenen bir önceki rekordan daha yüksek olduğunu duyurdu. Bunun 1 derecenin yüzde 33’ü oranında daha fazla olduğu kaydedildi.
Normalde küresel sıcaklık rekorları bir derecenin yüzde biri veya en fazla onda biri oranında kırılırken böyle bir marj oluşmasının son derece olağandışı olduğu belirtildi.
Kopernik’in müdür yardımcısı Samantha Burgess, “Bunun hem insanlar hem de gezegen için korkunç sonuçları olacak” dedi.
Temmuz ayında hava o kadar sıcaktı ki, Kopernik ve Dünya Meteoroloji Örgütü olağandışı bir erken duyuru yapmak zorunda kaldı. Tüm ayın verilerinin gelmesiyle birlikte hesaplamalar resmiyet kazandı ve salı günü açıklandı.
Daha on yıllarca süremiz var sanılıyordu
Buna göre Temmuz ayı, sanayi devrimi öncesi zamanlardan 1,5 santigrat derece daha sıcak olmuş oldu.
2015 yılında ise dünya ulusları sanayi öncesi zamanlardan 1,5 derece daha sıcak olan uzun vadeli ısınmayı önlemeye çalışmak konusunda anlaşmışlardı. Bu tür bir artış için daha önümüzde birkaç on yıl olduğuna inanılıyordu. Temmuz 2023 ise bu sıcaklık artışının gerçekleştiğini gösteren ikl ay oldu.
Okyanuslar ısınıyor buzullar azalıyor
Kopernik, bu Temmuz ayının 1991’den 2020’ye kadar Temmuz ayı ortalamasından 0,7 santigrat derece daha sıcak olduğunu kaydetti.
Dünyanın okyanusları ise önceki 30 yıla göre yarım santigrat derece daha sıcak oldu ve Kuzey Atlantik ortalamadan 1,05 santigrat derece daha sıcak hale geldi. Antarktika, deniz buzu miktarı da yılın bu zamanı için ortalamanın yüzde 15 altında rekor düşük seviyelere ulaştı.
“120 bin yılın en sıcağı”
Kopernik’in kayıtları 1940’a kadar uzanıyor ancak Temmuz ayı verileri ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin kaydettiği herhangi bir aydan daha sıcak ve bu kayıtlar 1850’ye kadar geri gidiyor.
Ancak bilim insanları bunun aslında çok daha uzun bir zaman dilimindeki en yüksek sıcaklık olduğunu belirtiyor.
Almanya’daki Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nden iklim bilimcisi Stefan Rahmstorf, “Bu çarpıcı bir rekor ve onu açık ara farkla on bin yıldır Dünya’nın en sıcak ayı yapıyor” dedi.
Rahmstorf, yaklaşık 10 bin yıl önceki Holosen Dönemi’nin başlangıcından bu yana, şimdiki zamanların en sıcak olduğunu gösteren ağaç halkaları ve diğer temsili unsurları kullanan araştırmalara atıf yaptı.
İklim bilimcisi, “Holosen başlamadan önce de bir buzul çağı yaşandığını, dolayısıyla bunun 120.000 yılın en sıcak kaydı olduğunu söylemenin mantıklı olacağını” belirtti.