Bugün Kahve Molası’nda, İBB Miras’ın restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü Tayyare Şehitleri Anıtı’nın hikâyesinden bahsetmek istedik.
Fatih Parkı’nda yer alan Tayyare Şehitleri Anıtı, Vedat Tek imzasını taşıyor. Beyaz mermer ve bronzdan yapılan anıt, Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri Fethi, Sadık ve Nuri beyler için yapıldı.
Peki, anıt bu isimlerin anısına neden yaptırıldı? 27 Şubat 1914 tarihinde, iki uçakla İstanbul’dan Kahire’ye uçan Fethi Bey ile Sadık Bey Şam-Kudüs arasında uçaklarının düşmesi sonucu yaşamlarını yitirdiler. Nuri Bey ise 11 Mart 1914’te Yafa’dan kalkan uçağının düşmesi sonucu meslektaşlarıyla aynı kaderi paylaştı, şehit oldu.
Mimar Vedat Tek, şehit pilotların anısına mermer kaide üzerinde kırık bir sütundan meydana gelen, 1916’da tamamlanan anıta imza attı. Sanatçının, Selçuklu ve Osmanlı süsleme ögelerini kullandığı anıta ait sütunun kırık olması, havacıların yarım kalan yolculuklarını simgeliyor.
Teyyare Şehitleri Anıtı, Cumhuriyet öncesi iki alan anıtından biri olma özelliğine sahip. Diğerinin, Hürriyet-i Ebediye ya da Hürriyet Tepesi olarak adlandırılan yerde, Şişli’de 1911’den bu yana ayakta olan Mimar Muzaffer Bey imzalı Abide-i Hürriyet Anıtı olduğunu ve anıtın Osmanlı döneminde özgürlük hareketlerinin simgesi kabul edildiğini hatırlatalım.