Hong Kong’un sanat dünyası, sanatçılar ve ziyaretçiler için mıknatıs görevi gören yeni mekanlarla zenginleşiyor.
Hong Kong, bir bina büyüklüğündeki ışıklı duvar resminden imparatorun süslü buzluğu ve genç sanatçılar için bir kuluçka merkezine kadar yaşam kalitesini zenginleştiren kültürel olanakları çoğaltıyor. Yeni Batı Kowloon Kültür Bölgesi’nin merkezinde yer alan M+ Görsel Sanatlar Müzesi, geçen yılın sonlarında açılmasından beri 1 milyondan fazla ziyaretçi çekti.
“Burası bir müze ama aslında görsel sanatlar açısından çok daha fazlası” diyen müzenin müdürü Suhanya Raffel, “Hong Kong Adası’na bakan büyük LED ekran, insanların sinemalarımızla nasıl çalıştığı, öğrenme merkezimiz ya da sadece koleksiyonlarımız bile müzemizdeki tutkumuzu somutlaştıran örnekler” diyerek müzenin Hong Kong sanat hayatına olumlu etkilerini dile getiriyor.
Müzenin dev LED ekranlarında Hong Kong’un en önemli sanatçılarından Ellen Pau’nun “Işığın Şekli” eseri görülebiliyor. M+ ayrıca bu eseri çevrimiçi de sergiliyor.
Yeni Hong Kong Saray Müzesi ise, Qing hanedanlığından kalma 18. yüzyıla ait bir buz sandığı da dahil olmak üzere dekoratif eserleri sergiliyor.
Saray Müzesi Müdürü Louis Ng de Hong Kong’un, Pekin Saray Müzesi’nden gelen ulusal sanat hazinelerini kalıcı olarak sergileyerek ilk kez geleneksel Çin sanatı üzerine dünya standartlarında bir müzeye sahip olduğunu vurguluyor.
Şu anda müzede ziyaret edilebilecek “Çağdaş tasarım ve geleneksel zanaat diyalog içinde” sergisi hakkında da bilgi veren yönetici, “Bu serginin Saray Müzesi’nin tüm mücevher koleksiyonundan oluşan bir bütünü sunduğunu düşünüyorum. Amaç hem işçilik kalitesini hem de tasarımı göstermek” diyor.
Sergilenen eserler arasında 18. yüzyılda Çing hanedanlığı döneminde yapılmış bir buz sandığı olduğunu da söyleyen Ng, “Harika metal işçiliğiyle yapılmış bir buz sandığı. İmparator kış boyunca tuttuğu buzları buz odalarında saklarmış ve yaz aylarında buzları kesip güzelce süslenmiş bu buz sandıklarına koyarlarmış” ifadelerini kullanıyor. Genç sanatçılar için bir “kuluçka makinesi” rolü
Bir diğer yeni cazibe merkezi de genç sanatçıların yer bulduğu, yeniden yaratılan Oil Street sanatçılar bölgesi. Projenin adı ise Oi! Oi Tanıtım Ofisi Başkanı Lesley Lau, “Oi”nin “merhaba demek olduğunu ve amaçlarının genç sanatçılar ve toplum için genç ve enerjik bir yer yaratma olduğunu kaydediyor.
Oi’nin sanatçılar için bir “başlangıç ve büyüme noktası” olduğunu da söyleyen Lau, “Hong Kong’daki sanat ve kültür ekosistemi son yıllarda çok iyi gelişti ve çok çeşitlendi. Oi! ise bu ekosistemde, Hong Kong’daki genç sanat çalışanları için bir kuluçka makinesi rolü oynuyor” diyor.
Hong Kong’un büyüyen sanat ortamının küçük ama önemli bir parçası ve sanattan daha fazlasını oluşturan bu girişimler, dinamik şehrin koşuşturmacası arasında yaşam kalitesini artırmanın yolları arasında bulunuyor.
Kaynak: Euronews