Güney Kore’de 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilan eden ve daha sonra görevinden azledilen Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için tutuklama emri çıkarıldı. Ülke tarihinde ilk kez görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama emri çıkarılıyor.
Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önemli bir müttefiki olan Güney Kore’yi saran siyasî kriz derinleşiyor. Ülke tarihinde ilk kez görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama kararı çıkarıldı.
Seul Batı Bölge Mahkemesi, üst düzey görevliler hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığının ortak soruşturması sonucunda Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama emri çıkarılmasına karar verildi.
- Yoon Suk Yeol ve Güney Kore demokrasisinin kanlı tarihi
- Sıkıyönetim ilan edilip kaldırılan Güney Kore’de bundan sonra ne olacak?
Mahkeme, “ayaklanma” ve “görevi kötüye kullanma” şüphesiyle yürütülen soruşturmada Yoon için tutuklama emri verdi. Şu anda Anayasa Mahkemesi’nde de Yoon’un görevden alınmasına ilişkin dava devam ediyor.
Vekaleten başkanlık görevi yürüten Başbakan Han Duck-soo hakkında da azil kararı verilmişti. Han’ın görevden alınmasının ardından başkan vekilliği görevini devralan Maliye Bakanı Choi Sang-mok, hafta sonu 179 kişinin hayatını kaybettiği uçak felaketiyle meşgul.
Soruşturmayı yürüten yetkililer, Devlet Başkanı’nı 18, 25 ve 29 Aralık’ta üç kez ifadeye çağırmış ancak Yoon’un çağrılara karşılık vermediği belirtilerek dün mahkemeden tutuklanmasını talep etmişti. Tutuklama kararı 6 Ocak’a kadar geçerli.
Görevden alınan başkanın avukatlarından Yoon Kab-keun, tutuklama emrinin yasadışı ve geçersiz olduğunu savunuyor. Başkanın hukuk ekibi, yakalama kararının durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne ihtiyati tedbir başvurusunda bulunacağını söyledi.
Güney Kore’de sıkıyönetim: Ne olmuştu?
Güney Kore’de Yoon, 3 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin parlamento sürecini rehin aldığını öne sürerek sıkıyönetim ilan etti. Güney Kore Parlamentosu’nda yapılan oylama ile ülkede ilan edilen sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verildi.
Sıkıyönetim ilan eden Yoon, o günden beri muhalefet partilerinin ve halkın hedefindeydi ve akabinde azledilmişti.
Güney Kore’de ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP), görevinden azledilmesi için harekete geçmiş; Han’ın azli için Ulusal Meclis’e önerge sunmuştu. kaynak:medyascope