Dünyada siber güvenlik meselesi artık ülkeler için süreklilik arzeden bir öncelik hatta milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumdadır.
KAYNAK : M5
Olayın ciddiyeti üzerine ülkeler nezdinde hükümetler; kanunlar ve prosedürlerle süreci geliştirmeye ve siber güvenlik alanında atılım yapmak için teknolojik yatırımlarda bulunmaya başlamışlardır.
Ülkelerin ve şirketlerin siber güvenlik bilinci, önlemeye ve güvenliğe yönelik en iyi uygulamaları kültürlerinin bir parçası haline getirmeleri artık kaçınılmaz bir hale geldi.
2020 yılı mobilleşmenin, bulut teknolojisinin ve yapay zeka uygulamalarının hızla artışıyla birlikte, tüm dünyada hem regülasyon hem de hayata adaptasyonu açısından siber güvenlik alanında büyük atılımların gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu bir yıl oldu. Gartner tarafından yapılan araştırma sonucu, 2022 yılı itibarıyla global siber güvenlik harcamalarının 133.7 milyar dolara ulaşacağını gösterirken; dünya genelinde şirketlerin ve kurumların sadece %5’inin tam anlamıyla korunduğu gerçeği ortaya çıkıyor.
Forbes’e göre 2020 itibarıyla kurumların işgücünün %83’ünün bulut ortamında bulunduğu, 2021 yılı itibarıyla da tüm büyük global şirketlerin siber güvenlik pozisyonlarının olacağı, siber güvenlik alanında işsizlik oranının ise %0 olacağı öngörüliyor. Dünyada mevcut olan ve beklenen bu trend tüm ülkelerde hızlı adımlarla ilerliyor.
Dünya genelinde siber güvenlik:
Gartner’ın araştırmasına göre dünya genelinde siber güvenlik harcamalarının 2022’de 133,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.
2016-2020 yılları arasında dünya genelinde siber güvenlik uzmanı ihtiyacı %700 artış göstermiştir.
2021 itibarıyla, tüm büyük şirketler bu konuda personel istihdam etmek ya da bu hizmeti dışardan satın almaya başlamışlardır.
Dünya genelinde 35 saniyede bir, yani günde 2.244 siber saldırı gerçekleşiyor.
2021 yılı itibarıyla siber suçlardan korunmak için 6 Trilyon Dolar harcanması bekleniyor.
Dünyada siber saldırılardan en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye 5.sırada yer alıyor.
Accenture’ın yayınladığı rapora göre şirket yöneticilerinin % 68’i siber güvenlik risklerinin arttığını düşünüyor.
Siber güvenlik ihlalleri ve endüstrisi hakkında ufak bir kısmı paylaşılan istatistikler; ulusal ve uluslararası arenada iş dünyasında siber güvenlik yaygınlığını ve ihtiyacını tüm çıplaklığıyla ortaya sermeye yetiyor. Veri ihlalleri, bilgisayar korsanlığı istatistikleri, farklı siber suç türleri, sektöre özgü istatistikler, harcamalar, maliyetler ve siber güvenlik kariyer ihtiyaçları açısından incelendiğinde ve teknoloji trendi takip edildiğinde; siber güvenlik konusunda atılımlar yapmanın kaçınılmaz ve daha önemlisi mecburi olduğunu görebiliyoruz.
Dünyada kim, ne yapıyor?
Artan vaka sayıları ve maddi zarar sonucunda görüyoruz ki siber riskler hükümetler, ekonomiler, kuruluşlar ve insanlar için son derece büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, ülkeler siber güvenliğin artan önemi ışığında saldırıların tekrarlaması arttıkça giderek siber güvenlik uygulamalarıno geliştirmeye koyuyorlar. Aslında, her biri en son siber saldırılara karşı ayakta kalmaya çalışıyor, ancak son yıllarda siber güvenliğe en çok ve en doğru yatırımları yapan ve öne çıkan birkaç ülke var. İşte; ABD, Rusya ve Çin dışında özellikle son dönemde bu konuda ön plana çıkan ülkeler ve verileri.
İngiltere’de Siber Güvenlik:
İngiltere’nin siber güvenlik konusunda dünyada adı ön sıralarda yer alan ülkelerden biri olmasının başlıca sebebi, ülkenin siber inovasyon merkezlerine yaptığı yatırımlar. Ülkede, gerçekleştirilen yatırımların yanı sıra, üniversitelerde siber güvenlik araştırma merkezleri kurulmasına hem devlet hem de özel sektörün yoğun desteği bulunuyor.
Ayrıca, Ürdün, Malezya ve Singapur’la ortak siber eğitim programı yürüten ülke, siber güvenlik alanında faaliyet göstermek için inovatif faaliyetlerde bulunan girişimlere yaşam döngüsü başında nakdi destek sağlayarak ekosistemi de büyütmeye çalışıyor. Sayılarla İngiltere’de siber güvenlik verilerine baktığımızda, 2018 sonu itibarıyla siber güvenlik endüstrisinin net değerinin 5 milyar dolar, Birleşik Krallık genelinde devletin siber güvenliğe yaptığı yatırımın ise 2.5 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Ülke genelinde faaliyette olan 800 siber güvenlik şirketiyle, 2022 yılı itibarıyla olacağı tahmin edilen 7.9 trilyon dolarlık siber ihlal bedellerine karşı koruma mekanizmaları destekleniyor.
İsrail’de Siber Güvenlik:
Siber güvenlik konusunda yapılan atılımlarda devletin ekosistem koordinatörü rolünde olduğu İsrail’de, ordu kuluçka merkezi ve hızlandırıcı olarak kullanılıyor. Siber güvenliğin önemi ve toplum genelinde siber güvenlik bilinci oluşması için ortaokuldan üniversitelere kadar siber güvenlik eğitimlerini müfredata dahil eden İsrail; sosyoloji, ekonomi, psikoloji, hukuk gibi dalları kapsayan disiplinlerarası çalışma programlarını ve Singapur’la ortak yürüttükleri siber güvenlik programını devrede tutarak bu alanda gelişmeye devam ediyor. İsrail’de bulunan siber güvenlik şirketi sayısı 500.
Singapur’da Siber Güvenlik:
Hızlandırıcı programları oluşturma ve global ortaklıklarla programlara katılma konusunda istikrarlı ve başarılı bir yol izleyen Singapur’un, siber güvenlik alanında başarılı ve yükselişte olan ülkeler arasında olmasının sebeplerinden bir tanesi de dirençli altyapı kurulumuna önem vermesi. Siber güvenlik alanında girişimcilik ekosistemine, girişimcilere devlet destekli nakdi ve ayni destek vererek katkıda bulunan ülkede, uluslararası ortaklıklarla programlara katılmak, Block71 (ICE71) ve Early Stage Venture Fund programlarını sürdürmek ve düzenli olarak bu alanda Demo Day’ler düzenlemek de sürdürülen faaliyetlerden.
Bu faaliyetler, sayısal verilere de yansıyor. 2022 yılı itibarıyla Singapur’da siber güvenlik endüstrisinin olması beklenen değeri ise 1.1 milyar dolar olarak belirtiliyor. Halihazırda Singapur’da bulunan siber güvenlik şirketi sayısı ise 105.