Sanayideki doğal gaz zammı için ‘rekabet’ vurgusu
Doğalgazda sanayi aboneleri için geçerli olacak tarifeye yaklaşık yüzde 48, elektrik üretim amaçlı tarifeye ise yaklaşık yüzde 46 zam yapıldı.
Sanayiye gelen doğal gaz zammı sonrası iş dünyası ve sektör temsilcilerinden değerlendirme geldi.
Bakan Dönmez: En ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Eylül ayı itibarıyla Avrupa’da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan’dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız” açıklamasını yaptı. Bakan Dönmez, “2000’li yıllarda sadece 5 şehrimizde doğalgaz kullanılmaktayken, bugün 81 ilimizin tümüne ve 604 ilçe ve beldemiz ile 171 OSB’ye doğalgaz ulaştırılmış durumdadır. Küresel enerji hammadde fiyatlarında yaşanan şok artışlara karşı vatandaşlarımızı korumak amacıyla, maliyetin yaklaşık yarısı devletimiz tarafından üstlenilmektedir” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu: Maliyeti ve enflasyonu artıracak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48’lik zammın üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracağını söyledi. Hisarcıklıoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız” ifadelerine yer verdi.
OSBÜK Başkanı Kütükçü: Rekabet gücünü olumsuz etkiliyor
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, enerjideki maliyet artışlarının sanayicilerin rekabet güçlerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Sanayinin maliyetlerdeki tüm artışlara rağmen üretime ve ihracata devam ettiğini ancak son dönemde enerji başta olmak üzere, hammadde, lojistik gibi kalemlerde artan maliyetlerin iş dünyasını zorladığını ifade eden Kütükcü, BOTAŞ tarafından yayımlanan Kasım ayı doğalgaz tarifesini değerlendirdi.
Kütükcü “1 Kasım itibariyle sanayi abonelerinin kullandığı doğalgaz için yüzde 48.4, elektrik tüketim santrallerinin kullandığı doğalgaz için de yüzde 46.8 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 147.5’a ulaştı. 1 Ocak’ta sanayicimiz bin metreküp doğalgaz için bin 414 lira öderken, 1 Kasım itibariyle 3 bin 500 lira ödeyecek. Ayrıca elektrik üretim amaçlı doğalgaz kullanan kojenerasyon tesislerindeki doğalgaza yılbaşından bu yana gelen zam oranı da yüzde 182’ye ulaştı. Bu oranlar gerçekten çok yüksek” dedi. Kütükcü, doğalgazda artan maliyetlerin elektrik fiyatlarını ve enflasyonu da yukarıya doğru taşıyacağını sözlerine ekledi.
“Zamlar, sanayicinin belini bükebilecek nitelikte”
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, doğalgaz sanayi tarifesinde yılbaşından bu yana yüzde 148’e yaklaşan zammın üreticinin maliyet yükünü iyice ağırlaştırdığını söyledi. Çevikel, küresel arenada rekabet gücünün muhafaza edilmesi için karar vericilerin üretici dostu bakış açısıyla zamları gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti. Çevikel, “Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman, piyasa takas fiyatı da yukarı hareket ediyor. Yani doğalgaz zamları, elektriğe de zam olarak yansıyor. Organize sanayi bölgeleri gibi enerji kullanımı yoğun yerler için yapılan zamlar, sanayicinin belini bükebilecek nitelikte. Üretim süreçlerinde işleyişin bozulma ihtimaline karşı endişeliyiz” diye konuştu. Kaynak:Dünya