Rusya Ukrayna’da kimyasal silah kullanabilir mi? Kullanırsa batı buna nasıl tepki verir? Putin’in karşılık verme yeteneğinden korktuğu için NATO’nun askeri harekatı ve tavrı net değil –
Bu sabahki Guardian gazetesinde Savunma ve Güvenlik Editörü Dan Sabbagh imzalı “Rusya Ukrayna’da kimyasal silah kullanabilir mi? Batı buna nasıl tepki verir?” başlığı altında ilginç bir makale yer aldı. İşte detaylar;
Batılı liderler, Vladimir Putin’in sivillerin direnme iradesini kırmak için kimyasal silahlar kullanabileceğinden endişe ediyor. Joe Biden’a Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında iki kez, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda NATO’nun askeri harekatla karşılık verip vermeyeceği sorulmuştu.
ABD başkanı nasıl cevap verdi ve ne demek istedi?
Biden ilk cevabında “Cevap verirdik” dedi. “Kullanırsa karşılık veririz. Yanıtın niteliği, kullanımın niteliğine bağlı olacaktır.”
İkinci cevap daha az net bir şekilde ifade edildi. “Yakın bir yanıtı tetikler. NATO’nun geçiş yapıp yapmayacağını soruyorsunuz, bu kararı o zaman verirdik.”
Bağlamdan, “yakın yanıtın”, gerçekleşmiş sayılan şeylere karşı düşünülmüş bir tepki olacağı anlamına geldiği açıktı. Askeri harekât hiçbir şekilde kesin değildi her ne kadar Biden bunu dışlamamaya dikkat etse de.
Rusya, Ukrayna’da kimyasal silah kullanabilir mi?
Rusya, kimyasal silahların üretimini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan uluslararası bir anlaşmayı imzalayan 193 ülkeden biri ve Moskova bu tür silahlara sahip olduğunu veya bu silahları kullandığını reddediyor.
Ancak Rus ajanlar, 2018’de Salisbury’de ölümcül bir sinir gazı olan novichok’u kullanarak bir kadını öldürdü. Ajanlar tarafından Ağustos 2020’de muhalefet lideri Alexei Navalny’yi zehirlemek için tekrar kullanıldı. Araştırmacı gazeteciler, Rusya’nın gizli bir kimyasal silah programını sürdürdüğüne inanırken, müttefiki Suriye, uzun süredir devam eden orada ki sivil savaş sırasında defalarca bir dizi kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor.
Batılı liderler, Rusya’nın Ukrayna’da hızlı bir zafer elde edememesinin, savunucuların lehine olan kanlı kentsel savaştan kaçınmak için kullandığı silahları tırmandırmayı düşünebileceği anlamına gelmesinden endişe duyuyorlar.
Kasım ve Aralık 2016’da Halep’in yerleşim bölgelerine klor gazı atan helikopterler, dört yıl süren çatışmaların ardından Suriye kentinde isyancı direnişinin sona ermesine yol açtı. Kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon, “Bu silahlar hastalık derecesinde etkilidir ve sivillerin direnme iradesini kırabilir” dedi.
NATO’nun yanıtı nasıl olabilir?
Biden’ın cevabı açıkça herhangi bir saldırının nasıl görüneceğine bağlıydı. De Bretton-Gordon, iki olası Rus saldırısı türü olduğunu savunuyor: Kremlin’in endüstriyel bir kaza gibi göstermeye çalışabileceği bir klor veya amonyak saldırısı ve özellikle öldürmek için tasarlanmış kimyasal silahların kullanılması. 2017’de Suriye’de veya novichok’ta kullanıldığını hatırlatarak De Bretton-Gordon şöyle devam etti; “İlk olarak, NATO’dan kinetik [askeri] bir yanıt geleceğinden emin değilim müttefikler, eğer yapabilirlerse Ukrayna’ya daha fazla ve daha iyi silah ve ekstra istihbarat sağlamak isteyebilirler. Ancak Rusya, yalnızca savaşta kullanılmak üzere tasarlanmış ajanları kullansaydı, NATO muhtemelen Suriye’de olduğu gibi askeri olarak yanıt vermek zorunda kalacaktı”
ABD, Suriye’de iki ayrı saldırı düzenledi. Nisan 2017’de sarin gazı saldırısının ardından füze saldırıları gerçekleşti. Şam’da bir klor gazı kullanılmasının ardından, Nisan 2018’de Fransa ve İngiltere’nin yardımıyla hava ve füze saldırıları izledi. Her seferinde Suriye kimyasal silah siteleri olarak tanımlanan yerler hedef alındı.
Ancak NATO güçlerinin veya batılı ülkelerin bir alt herhangi bir saldırısının, NATO üyelerinin kaçınmak istedikleri konusunda hemfikir oldukları genel bir savaş başlatma korkusuyla doğrudan Rusya’daki kimyasal bölgelere saldırması pek olası değildir. Rusya’nın batıya karşılık verme yeteneği gerçeği, askeri bir yanıtı pekala imkansız hale getirebilir.
Askeri olmayan alternatifler var mı?
Potansiyel olarak, Rusya’nın kırmızı çizgilerinin ne olduğunu kimse bilmese de. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Perşembe günkü NATO zirvesinde daha yüksek özellikli silahlar, savaş uçakları, tanklar, roket topçuları ve hava savunma sistemleri için doğrudan bir çağrıda bulundu “Batılı ülkeler askeri yardımı hızlandırabilir.”
İkinci bir seçenek, kimyasal silahların yasa dışılığını gerekçe göstererek ekonomik yaptırımları daha da sıkılaştırmak olabilir. Seçenekler arasında diğer Rus bankalarına karşı yaptırımlar ve AB ile Birleşik Krallık’ın petrol ve gaz ithalatına tam bir yasak getirmesi yer alacak, ancak bu bazı ülkeler için ekonomik olarak alınması zor bir karar olacak.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Perşembe günü söylediği gibi, Batılı liderler herhangi bir yanıtta “biraz belirsizliği” korumak istediklerini söylüyorlar. Ancak gerçek şu ki, ciddi tartışmalar ancak herhangi bir kimyasal silah saldırısından sonra gerçekleşecek.