Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı ve TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner’in Başkan Özcan’dan talebi üzerine, Kıbrıs Türklerinin Lideri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucusu merhum Rauf Denktaş’ın isminin verilmesini istendi.
Bolu Belediye Meclisi Eylül ayı 1. Oturumu Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında gerçekleşti. Oturumda, Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı ve TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Bolu Belediyesi Meclisi toplantısında Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar ve Muharip Gaziler Derneklerini temsilen bir konuşma yaparak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucusu merhum Rauf Denktaş’ın isminin Bolu’da bir yere verilmesini talep etti.
“DEVLET ADAMLARIMIZIN İSİMLERİNİ VERMEK VEFA BORCUMUZDUR”
Rauf Denktaş’ın büyük bir Türk kahramanı olduğunu vurgulayarak Meclisteki konuşmasına başlayan Bolu Emekli Subaylar Derneği Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner; “İlimizde siz değerli Başkan ve üyelerin kararları ile güzel işler yapıldığını görmekten mutlu oluyoruz. İlimizin büyümesi dolayısıyla; mahallelerimiz, caddelerimiz, sokaklarımız, parklarımız artmaktadır. Bu gibi yerlere Bolu’ya hizmet etmiş, katkı vermiş büyüklerimizin, tarihte ismi geçen kahramanlarımızın, Devlet adamlarımızın isimlerini vermek vefa borcumuzdur diye düşünüyorum. Aşağıda kısaca biyografisini sunduğum R. Rauf Denktaş’ın da en güzel bir yere isminin verilmesini Bolu Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Astsubaylar derneği (TEMAD), Muharip Gaziler Derneği olarak düşündük. Kıbrıs’ın jeopolitik ve stratejik yönden Türkiye için çok önemli olduğunu biliyoruz.” dedi.
“KIBRIS ANADOLU’NUN ETLE TIRNAK MİSALİ AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kıbrıs’a her zaman yardım ettiğini vurgulayan Yamaner, “Kıbrıs Anadolu’nun etle tırnak misali ayrılmaz bir parçasıdır. Ege’de durum malumdur. Akdeniz ve Kıbrıs şuanda nefes borumuzdur. Kurtuluş savaşında Kıbrıslı soydaşlarımız Yunan’a karşı savaşmak üzere bizimle beraber savaşmışlardır. Hatta yokluklar içinde savaşan askerlerimize katkı olsun diye soydaşlarımızın kadınları; yüzük, küpe ve bileziklerini göndermişlerdir. Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Kıbrıs’a ve soydaşlarımıza her zaman yardım etmiştir. Onların varlığını düşünerek İngiliz idaresinde olmalarına rağmen 20-22 Haziran 1930’da Deniz Harp Okulu’nun okul gemisi olan Hamidiye Zırhlısını, Türklerin yanındayız der gibi Magosa’ya göndermiştir. Kıbrıslı soydaşlarımız, okul gemimizden bir bardak su içmek için tüm Kıbrıs köylerinden akın akın Magosa’ya gelmişlerdir.” ifadelerine yer verdi.
RAİF RAUF DENKTAŞ KİMDİR?
Ahmet Şerafettin Yamaner, Raif Rauf Denktaş’ın biyografisine de yer verdi; “1924 yılında, BAF’ ta doğdu. K.K.T.C ‘nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. İlköğrenimini Arnavutköy Fevzi Çakmak lisesinde okumuştur. Daha sonra Lefkoşa’da İngiliz okulunda okuyup, 1941 yılında buradan mezun olmuştur. Halkın sesi gazetesinde yazı yazmaya başlamıştır. İngiliz okulunda öğretmenlik yapmıştır.( 1878 Osmanlı Rus Savaşı nedeni ile Kıbrıs İngilizlere bırakılınca soydaşlarımız İngiliz idaresinde 1960 yılına kadar zor şartlar altında yaşamışlardır.) Denktaş “ Biz İngiliz’in sömürgesi idik bize okulda ‘ Yaşa kralım’ diye İngiliz marşı söyletiliyordu.” Türk öğretmenimiz bize içimizden “Yaşa Kemal’im” diye söyleyin diyordu.
1944 yılında İngiltere’de Hukuk eğitimine başlamış 1947 yılında mezun olmuştur. Kıbrıs’ta Avukatlık yapmış olup,1956 yılında Başsavcı olarak görev yapmıştır.1959 zürih-1960 Londra anlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyetinin Anayasasını yapmışlardır. R. Rauf Denktaş 15 Ocak 1964’te Londra’da konferansa katılır. Konferanstaki başarılı savunma ve önerileri karşı tarafın tepkisini çeker. Makarios Denktaş’ın Adaya girmesini istemez. “Gelecek olursa tutuklanacaktır.” der. Türkiye’de sürgün olarak kalmasına sebep olur. 21 Ekim 1967 yılında 2 arkadaşı ile balıkçı teknesiyle Akdeniz’den Kıbrıs’a gitmek üzere yola çıkarlar. Gece karanlıkta yanlışlıkla Kıbrıs kıyısında Rum köyüne çıkarlar ve yakalanırlar. Bunun üzerine, Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerindeki Türkler toplanarak büyük miting düzenlerler. Ülkeler arası görüşmeler sonunda 12 Kasım 1967’de serbest bırakılır Türkiye’ye gönderilir.”
“ÇETİN CEVİZ, “ÜSTÜN HİZMET ŞEREF MADALYASI” SAHİBİDİR”
Başarılı çalışmaları sonucunda Çetin Ceviz unvanını alan Rauf Denktaş’ın milliyetçiliğini anlatan Yamaner; “1970-1973 yılları arasında Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı olur.1976 yılında Devlet Başkanlığına seçilir. 15 Kasım 1983’te K.K.T.C Cumhurbaşkanı seçilir. Başarılı çalışmaları nedeniyle kendisine “Çetin Ceviz” unvanını takmışlardır. Her sözünde “Türkiye olmadan cennete bile gitmem” diyen büyük devlet adamıdır. Büyük dava adamıdır. Hukukçudur, yazardır, şairdir, büyük kahraman ve mücahittir. “Ben kahraman değilim, kahraman bir milletin kahraman temsilcisiyim” diyebilendir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından verilmiş “Üstün Hizmet Şeref Madalyası” sahibidir. Benim İki Bayrağım var şiirini çok severdi. Cenazesi defnedilirken bu şiir arka arkaya kendi sesinden okunmuş ve halkın gözyaşlarına boğulmasına sebep olmuştur. Her dönem adamı değil, her dönemin aranan adamıdır.” şeklinde konuştu.
“E BOLU’DA BÖYLE BİR DEVLET ADAMININ İSMİNİ YAŞATALIM”
Rauf Denktaş’ı saygıyla anan TESUD Başkanı Yamaner, “Gazi Mustafa Kemal’in 35 Dünya devletinde heykelleri ve veciz sözleri örnek olarak anıtlandırılmıştır. Bizlerde Bolu’da böyle bir Devlet adamının ismini yaşatalım. Atatürk’ün Türk Gençliğine Hitabesi gibi o da ölmeden önce Kıbrıs Gençlerine mesaj vermiştir. “Gelecek sizsiniz biz sizlere pırıl pırıl bağımsız bir devlet bırakıyoruz. Türkiye’nin desteklediği ve tanıdığı bir devlet ona sahip çıkınız. Halkına sımsıkı sarılınız. Canınız gibi koruyacaksınız. Biz emanetçileriz, üzerinde hür yaşayalım diye canlarını, kanlarını vermiş olan insanlar bize bu toprakları verdi. Babamızdan miras kalmış mirasçılar gibi ne satabiliriz ne de bırakıp kaçabiliriz. “ Ruhun şad olsun büyük adam. Denktaş’ı sayfalar dolusu yazsak anlatamayız.” ifadelerini kullandı.
TESUD RAUF DENKTAŞ ADININ BOLU’DA YAŞATILMASINI TALEP EDİYOR
TESUD Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner tekliflerinin kabulünü arz ederek, “Teklifimiz kabul edildiğinde bu dilekçemizi bizzat tanıdığım ve görüştüğüm KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Meclis Başkanı Zorlu Töre ’ye Danışma Kurulu üyesi Volkan gazetesi sahibi Hüseyin Macit Yusuf’a ve Kıbrıs’ta bulunan tüm Üniversite Rektörlerine ileteceğimi belirtmek isterim.“1974 Öncesi Ve Sonrası Kıbrıs” Kitabı yazarı ve aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekâtında Yunan Alayına giren subaylardan biri olarak müracaatımızın kabulünü saygılarımla arz ederim.” dedi.
Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar ve Muharip Gaziler Derneklerini temsilen konuşan Emekli Yarbay Ahmet Şerafettin Yamaner’in konuşmasının akabinde belediye meclisi üyelerinin oy birliği ile teklif kabul edildi. Kılıçaslan Mahallesinde bulunan 155 nolu sokağın adı, “Rauf Denktaş Bulvarı” olarak değiştirildi.
Bulvara Rauf Denktaş’ın görkemli bir kaidesi de Ahmet Şerafettin Yamaner tarafından yaptırılarak hediye edilecek.
Emekli Yarbay Ahmet Şerafettin Yamaner ayrıca yakın dostları olan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTTC Meclis Başkanını da kaidenin açılış töreni için Bolu’ya davet edeceğini belirtti.