Kutbilim Araştırma, Kültür ve Dayanışma Derneği; akademik odaklı olarak Türk dünyasına yönelik kültürel, eğitsel ve bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.
Dernek bünyesinde Kutbilim Sosyal Bilimler ve Sanat Dergisi ile Dicle Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdülmukaddes KUTLU’nun sunumuyla her ay düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan “Türk Dünyasının Başatları Konferanslar Serisi” adlı konferans serisinin beşincisi gerçekleştirildi.
Bu ayki programın konuğu; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Polat oldu.
“Türk Dünyası Ortak Gelenek ve İnanışlar” adlı sunum yapan Prof. Dr. Polat, konuşmasında; binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Türk milletinin; gelenek görenekler açısından çok zengin olduğunu, gelenek göreneklerin insan ilişkilerinin gelişiminde, kültürün aktarımında bir köprü ve milleti ayakta tutan, birleştirici ve ileriye taşıyıcı bir unsur olduğunu söyledi.
Millet tanımı yapılırken üzerinde durulan en önemli konulardan birinin ortak değerler; kültür, inanış, gelenek ve görenek birliği olduğunu vurgulayan Polat: “Türk Dünyası’nda ortak gelenek ve inanışlar, doğum öncesinden başlar. Örneğin; çocuk sahibi olmak için atalar kültü ve yer-su inancının devamı olarak türbelere, yatırlara ve kutlu mezarlara giderek dua etme, kurban kesme ve dilekte bulunma, tüm Türk dünyasında ortak bir uygulamadır.” açıklamasını yaptı.
Türklerin en önemli ortak değerlerinin vatan sevgisi, eşiğin kutsal sayılması, büyüklere saygı, ilk bayram uygulaması, yedi atayı bilme ve sabah nasibi olduğunda söz eden Polat, vatan sevgisi ile ilgili olarak konuşmasında: “Türkler için vatan, sadece karnını doyurduğu bir toprak parçası değil, atalarından kendilerine miras kalmış mukaddes bir yadigâr, ecdadının şehit kanı pahasına korunabilmiş kutlu bir varlık; tarihi zenginliklerini, Türk kültür ürünlerini sinesinde saklayan bir hazinedir. Bu yönüyle vatan, Türklerce kutsal sayılan bir olgudur.” ifadelerine yer verdi.
Polat: “Bütün bu ortak değerler; gelenek görenekler ve inanışlar gösteriyor ki ‘kardeşiz, bölünmez tek bir milletiz’ diyerek sözlerini bitirdi.
Programın soru cevap kısmından sonra Öğr. Gör. Abdülmukaddes Kutlu’nun Prof. Dr. Kemal Polat’a teşekkür etmesi ile program sona erdi.