ABD merkezli Newsweek dergisi, Pentagon’un son 10 yılda yaklaşık 60 bin kişilik büyük bir gizli ordu kurduğunu açıkladı. Bu sayının CIA’in “yer altı” görevli personel sayısından 10 kat daha fazla olduğunu belirtti. Ordunun, dünyanın belirli noktalarında sivil kılığına girerek veya askeri üniformayla görev yaptığı belirtildi.
Haber Giriş: 19 Mayıs 2021 Çarşamba – 16:23
Son Güncelleme: 19 Mayıs 2021 Çarşamba – 16:25Takip Et
Newsweek’te yer alan habere göre, ABD medyasında 2 yıl süren bir ordu araştırmasının raporu yayımlandı. Rapora göre Pentagon, son 10 yılda yaklaşık 60 bin kişilik büyük bir gizli ordu kurdu. Gizli ordudaki asker sayısının CIA’nin ‘yer altı’ görevli sayısından 10 kat daha fazla olduğu belirtildi.
SİVİL KILIĞINA GİRİP GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİYOR
Haberde, ‘gizli’ askerlerin ülke içinde ve yurt dışında faaliyet göstererek verilen görevleri askeri üniformayla veya sivil kılığına girerek yerine getirdiği ifade edildi.
900 MİLYON DOLAR HARCANDI
Pentagon’un bu programında yer alan yaklaşık 130 özel şirketin her yıl en az 900 milyon dolar harcadığı kaydedildi. Bu şirketlerin, sahte isimler altında çalışan kişiler için sahte belgeler oluşturduğu, faturalarını ve vergilerini karşıladığı, Ortadoğu ve Afrika’nın en ücra köşelerinde bile dinleme ve gözetim için özel cihaz ve ekipman ürettiği belirtildi.
TERÖRİST TAKİBİ YAPILIYOR
Gizli ordunun yarısından fazlasını ABD Ordusu Özel Harekât Kuvvetleri’nin oluşturduğu aktarılırken temel görevinin, savaş bölgelerinde ve hasım ülkelerde ‘terörist takibi’ olduğu kaydedildi.
Bu ordunun en yeni ve en hızlı büyüyen grubu, sahte isimler altında çalışan ve internette bilgi toplayan siber savaşçılar. Bu savaşçıların ayrıca sosyal medyada etki kampanyalarına katıldığı ifade edildi.
Araştırmaya imza atan gazeteciler, Washington’un bu gizli orduya sadece terörle mücadele değil, Rusya ve Çin ile hibrit savaşlarda rekabet fırsatlarını artırmak için ihtiyaç duyduğu görüşünde.
Newsweek, gizli ordunun istifa eden üst subaylardan biriyle görüştü. Programın gerçek ölçeği hakkında hiçbir bilginin bulunmadığını söyleyen kaynak, düşmana yenilmez olma isteğinin ABD için yarar arz ettiğini, ancak küresel ölçekte bu eğilimin çatışmalara çözüm aramayı zorlaştırdığı görüşünü dile getirdi.