DİPLOMASİ
Çin Dışişleri Bakanlığı, Berlin’in Pekin için casusluk yapmakla suçlanan dört Alman vatandaşını tutuklaması üzerine Alman Büyükelçisini çağırdı.
Patricia Flor, X hesabından, “bu hafta dört Almanın Çin gizli servisleri için casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanmasının ardından” perşembe günü Pekin’deki dışişleri bakanlığı tarafından çağrıldığını ve bunun “oldukça anlamlı bir hareket” olduğunu söyledi.
Flor tweetinde Almanya’nın “hangi ülkeden gelirse gelsin” casusluğa müsamaha göstermediğini yazdı.
Flor sözlerine şunları da ekledi: “Demokrasimizi ve anayasal devletimizi anayasal yollarla koruyoruz. Suçlamalarla ilgili kararı bağımsız bir mahkeme verecektir.”
Cuma günü Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin olağan basın toplantısında Pekin’in “asılsız suçlamaları nedeniyle Almanya’ya ciddi beyanlarda bulunduğunu” söyledi.
Sözcü, “Almanya’dan ikili ilişkilere zarar verme girişimlerine karşı uyanık olmasını, kısıtlamalarını güçlendirmesini, kötü niyetli spekülasyonları ve Çin karşıtı siyasi saçmalıkları derhal durdurmasını ve ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlıklı gelişimini etkin bir şekilde korumasını talep ediyoruz” dedi.
Tutuklama dalgası
Bu hafta başında Alman savcıların iki ayrı davada Çin için casusluk yaptığından şüphelenilen dört Alman’ı tutukladığını açıklaması ilişkileri gerdi.
Salı günü Berlin, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Avrupa Parlamentosu üyesi Maximilian Krah’ın bir yardımcısını Çin istihbaratı için casusluk yaptığı şüphesiyle tutukladı.
AfD’nin haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde liste başı adayı olan Krah, Çin’le ilişkileri savunan açıklamalarıyla öne çıkıyordu.
Almanya Federal Savcılığı tarafından salı günü yapılan açıklamada, şüphelinin “Çin gizli servisinin bir çalışanı olduğu” ve “Almanya’daki Çinli muhalif figürler hakkında da casusluk yaptığı” iddia edildi.
Alman federal savcılarına göre, pazartesi günü üç Alman daha Çin istihbaratı için casusluk yaptıkları “güçlü şüphesiyle” tutuklandı.
Savcılar tarafından yapılan açıklamaya göre şüpheliler, “Çin’in deniz savaş gücünü genişletmek” amacıyla askeri uygulamaları olan hassas endüstriyel verileri toplamakla suçlandı.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser üç kişinin tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada “Çin casusluğunun iş dünyası, sanayi ve bilim alanlarında yarattığı önemli tehdidin farkındayız” dedi.
“Çin casusu” oldukları iddia edilen kişilerin tutuklanması, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un geçen hafta Çin’e yaptığı ve iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirme sözü verdiği ziyaretin ardından duyuruldu.
Pazartesi günü de İngiliz yetkililer, biri eski bir parlamento araştırmacısı olmak üzere iki kişiyi Çin adına casusluk yapmakla suçladı.
Londra’daki Çin Büyükelçiliği davayı “tamamen uydurma”, “kötü niyetli iftira” ve “Çin karşıtı siyasi manipülasyon” olarak nitelendirdi.