Erdoğan’ın para spekülatörlerine karşı maliyetli hamlesi, büyük dalgalanma etkilerine sahip olabilir.Türkiye Ekonomisinin zarar göreceği sorgulanamaz.
İngiltere’nin önemli Pazar gazetelerinden Observer Larry Elliott imzası ile “Türkiye dünya ekonomisi ateşine de kıvılcım olabilir” başlığı altında yayınladığı yorum köşe yazısı aynen şöyle ;
Türkiye’den Recep Tayyip Erdoğan’ın para spekülatörlerine karşı yürüttüğü savaş, klasik bir ateşli zaferdir. Kendine özgü diktatörün Çarşamba günü kararlılık göstermesi, yatırımcıların Türk lirasını dürtmesini engelledi, ancak hem kısa hem de uzun vadede muazzam bir maliyetle.
Türkiye’nin zarar göreceği sorgulanamaz.
Şüpheli olan tek şey, bu hasarın ne kadar şiddetli olacağı ve serpintinin başka bir yerde hissedilip hissedilmeyeceği. Küresel ekonominin kırılgan durumuna bakıldığında, olabilecek her ihtimal var. Uzun süredir devam eden bir krizin son taksitinin arka planı gibi.
Erdoğan’ın bu hafta Türkiye ekonomisinin durgunluk içinde olduğu bir dönemde önemli yerel seçimlerle karşı karşıya olması. Türkiye Cumhurbaşkanı, desteği artırmak amacıyla geçen hafta Donald Trump’ın İsrail’in Golan tepeleri üzerindeki kontrolünü tanıma kararını kınadı, ancak bu, yabancı yatırımcıları Ankara’nın Washington ile çatışma rotasında olduğuna ikna ederek muhteşem bir kendi hedefini kanıtladı. Türk Lirası düştü.
Erdoğan’ın yanıtı, yabancı bankaların pozisyonlarını kapatmak için ihtiyaç duydukları liraya erişimini engelleyerek spekülatörlerin çıkışa yönelmesini durdurmak oldu. Bu, para birimindeki dalgalanmayı durdurdu, ancak bir miktar maliyetle: borçlanma maliyetleri ve Türk borcunu temerrüde karşı sigorta ettirmenin maliyetini yükseltti. Borsa, neredeyse üç yılın en kötü gününde % 6 değer kaybetti.
Plan, hafta sonu sona erdiğinde kısıtlamaları kaldırmaktı, ancak zarar çoktan yapılmıştı. Türkiye büyük cari açığını finanse etmek için yabancı yatırımcılara güveniyor, bu yüzden parmaklarını yakmak en akıllıca uzun vadeli strateji değil. Faiz oranları daha uzun süre yüksek kalacak, durgunluğu derinleştirecek ve toparlanma hızını yavaşlatacaktır. Türk lirasının tam anlamıyla hareket etmesi göz ardı edilemez, finans piyasalarında Türkiye’nin bir defaya mahsus olduğu ve dalgalanma etkisi olmayacağı varsayılmaktadır. Bununla birlikte, piyasaların her zaman söylediği şey budur.
Ancak küresel ekonomi yavaşlıyor, merkez bankaları faiz oranlarını artırma planlarını rafa kaldırdı, yatırımcılar Alman tahvillerini tutma güvencesi için negatif getirileri kabul etmeye hazırlar ve 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi üç aylık tahvilin altında. Bazen sadece bir kıvılcım yeter ve Türkiye bunu kolayca sağlayabilir.
The Observer – Gazetesi siyasi yelpazede, “The Guardian” ile aynı çatı altında, çoğu konuda sosyal liberal veya sosyal demokratik bir çizgi izlemektedir. İlk olarak 1791’de yayımlanan, dünyanın en eski Pazar gazetesidir.