Kaynak:euronews
Askeri cunta tarafından yönetilen Myanmar’da ordu ile isyancı gruplar arasındaki silahlı çatışmalar ekim ayından bu yana ülkenin kuzeyinde yoğunlaşmış durumda.
Myanmar’da silahlı isyancı grupların oluşturduğu bir ittifak, cunta güçleriyle haftalar süren şiddetli çatışmaların ardından Çin sınırına yakın önemli bir kasabanın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Ülkenin kuzeyindeki kasaba, uzun süredir istikrarsızlığın yaşandığı bölgelerden biri.
Kendilerini “Üç Kardeşler İttifakı” olarak isimlendiren grup, yaptığı açıklamada, Laukkai’de bulunan orduya ait karargahın teslim olmasının ardından kasabayı ele geçirdiğini bildirdi.
Laukkai’nin düşmesi, isyancıların cuntaya karşı ekim ayında başlattığı saldırılardaki son ‘zafer’ olarak nitelendirildi.
İsyancıların açıklamasında “Tüm Kokang (Laukkai) bölgesi artık Myanmar Askeri Konseyi’nin olmadığı bir toprak haline geldi” denildi.
Cunta Sözcüsü Zaw Min Tun, yerel medyaya yaptığı açıklamada, ordunun “büyük bir değerlendirmeden” sonra teslim olmaya karar verdiğini söyledi. Askeri sözcü böylece isyancıların iddiasını da teyit etmiş oldu.
İsyancı ittifak, savaş deneyimine sahip üç gruptan oluşuyor.
Bunlar; Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Arakan Ordusu.
Analistlere göre, bu üç isyancı gruba Myanmar’ın paralel ‘Ulusal Birlik Hükümeti’ tarafından desteklenen ve esnek örgütlenmeye sahip ‘Halk Savunma Gücü’nden isimlerin de eşlik etmesi, isyanın artık bir koordinasyon ve planlama düzeyine büründüğünü gösteriyor.
Myanmar’da ordu ile isyancı gruplar arasındaki silahlı çatışmalar ekim ayından bu yana ülkenin kuzeyinde artmış durumda.
Myanmar’ın Kokang bölgesinin başkenti olan Laukkai, kumar üss ve çevrimiçi dolandırıcılık operasyonlarının merkezi olarak öne çıkıyor.
Cuntanın önemli bir destekçisi olan ve sınır boyundaki etnik Çinli milislerle de yakın ilişkileri bulunan Pekin, Myanmar hükümetinin bu merkezleri kapatmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını belirtiyor.
Üç Kardeşler İttifakı, ana hedefleri arasında dolandırıcılık merkezlerinin temizlenmesinin bulunduğunu dile getiriyor.
Çin aralık ayı sonunda, güvenlik risklerini gerekçe göstererek vatandaşlarını Laukkai bölgesini terk etmeye çağırdı.
Bu arada Laukkai, “Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu” (MNDAA) isimli isyancı oluşumun eski bir karargâhı olarak biliniyor.