Kaynak: Euronews
Askeri cuntanın yönetimi eline aldığı Myanmar’da yaklaşık 2 buçuk aylık dönem içerisinde güvenlik güçleri ve sivil halk arasında çıkan çatışmalar nedeniyle 250 bini aşkın kişinin evlerini terk ettiği açıklandı.
1 Şubat tarihinden bu yana ordu ile halk arasında yaşanan şiddet olaylarında ise en az 738 kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler’den (UN) yapılan açıklamada Myanmar’daki insani kriz sebebiyle dünya ülkelerinin ivedi bir şekilde harekete geçmesi gerektiği ve ülkenin eski sivil lideri Aung San Suu Kyi dahil bir çok siyasi isimle birlikte 3 bin 300’ü aşkın kişinin gözaltında tutulduğu kaydedildi.
BM özel raportörü Tom Andrews yaptığı açıklamada, “Askeri cunta sebebiyle çeyrek milyon insanın evlerini terk etmesi dehşet verici bir durum.” ifadelerini kullandı.
2 bini aşkın sığınmacı Tayland’a kaçtı, evlerini terk edenler ormanda saklanıyor
Free Burma Rangers adlı yardım ekibi ise son bir haftada güney doğudaki Karen eyaletinde yaşayan en az 24 bin kişinin, ordunun düzenlediği kara ve hava saldırıları nedeniyle bölgeyi terk ettiğini duyurdu. Bu kişilerden 2 bini aşkını ise sınırı geçerek komşu ülke Tayland’a sığındı.
Yetkililer evlerini terk ederek kaçan birçok kişinin ormanlarda saklandığını ifade ediyor.
Myanmar için Cakarta’da acil durum toplantısı
Öte yandan Myanmar’daki siyasi krizi ve sokak çatışmalarını sona erdirmek amacıyla Uzak Doğu’daki ülkelerin başbakanları Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir acil durum toplantısı düzenleyecek. Myanmar’da darbe yapan cuntanın lideri Min Aung Hlaing’in de toplantıya katılacak olması birçok sivil toplum ve yardım kuruluşunu kızdırmış durumda.
Bunun yanında askeri cunta geçtiğimiz günlerde bir aydır gözaltında tutulan Ko Latt adlı bir kameramanı serbest bıraktı. Myanmar ordusu 1 Şubat’tan itibaren en az 70 gazeteciyi tutukladı, 38 medya çalışanı ise ev hapsinde tutuluyor.
Myanmar’daki askeri cunta 2.5 aydır ülke yönetiminde
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.