İngiliz bilim adamları E484K mutasyonu ile ilgili yaptıkları çalışma sonuçları “endişe verici bir gelişme”olarak yorumlandı..
Yeni mutasyon COVID aşılarının etkinliğini azaltabileceğini ve aynı zamanda daha önce enfekte olanların yeniden enfekte olabileceği anlamına gelebileceğini söylendi.
“E484K’nın evriminin, virüsün yalnızca hücreleri enfekte etmesine değil aynı zamanda bağışıklık sistemini yenmesine de olanak tanıyan “bir süper güç geliştirdiği” anlamına geldiği.Şekil değiştirdiği için antikorlar onu aynı şekilde tanımaz ve bu mutasyonun artık Kent varyantının bazı örneklerinde toplanmış olması bir bükülme – endişe verici bir gelişme,” denildi.
İşte başlıklar altında açıklamalar ;
1 – Yeni varyantlar için yeni nesil aşıların modifikasyonlarını planlamamız gerekiyor.Baş araştırmacı Prof.Dr. Dami Collier “B1.1.7 [Kent varyantı] ilgili diğer varyantlarda görülen mutasyonları almaya devam edecek, bu nedenle yeni varyantları hesaba katmak için yeni nesil aşıların modifikasyonlarını planlamamız gerekiyor. “Küresel olarak bulaşmayı azaltmak için aşıları olabildiğince hızlı ve olabildiğince geniş bir şekilde büyütmemiz gerekiyor.”dedi.
Sağlık ve Sosyal Bakım Departmanı (DHSC) sözcüsü , bugünkü çalışmanın “küçük bir kohortta bağışıklığın sadece bir yönünü değerlendirdiğini” ve risk altındaki kişilere mümkün olan en kısa sürede aşı dağıtılmasının “bir numaralı önceliğimiz” olmaya devam ettiğini söyledi. Kararda şu sonuca varmıştır: “Hükümet, Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesinin ve Birleşik Krallık’ın dört Baş Sağlık Görevlisinin rehberliğini yakından takip etmektedir; bu, mümkün olduğu kadar çok insan için ilk aşı dozlarına öncelik vermemizi tavsiye etmektedir.”
2 – Güney Afrika varyantı, bağışıklık sisteminden kurtulan E484K adlı bir mutasyona sahip olduğu tespit edildi.
Güney Afrika varyantı, bağışıklık sisteminden kurtulmasına yardımcı olan E484K adlı bir mutasyona sahiptir. Kent varyantının bazı örnekleri şimdi aynı mutasyonla tespit edilmiştir. Cambridge araştırmacıları, her iki varyantın sentetik versiyonlarına karşı bir doz Pfizer aşısı almış olan 15’i 80’in üzerinde 26 kişiden kan örneklerini test etti. Tüm gönüllülerdeki antikorlar, Kent varyantını öldürmek için yeterliydi.
Ancak E484K mutasyonu eklendiğinde, virüsü nötralize etmek için 10 kat daha fazla antikora ihtiyaç duyuldu .E484K varyantı, koronavirüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı oluyor ve dizilenmiş yaklaşık 200.000’den 11 örnekte bulundu.
3 – Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim adamları E484K mutasyonu, virüsü nötralize etmek için 10 kat daha fazla antikora ihtiyaç duyulduğunu açıkladı;
Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından yapılan laboratuar testleri, bir aşı dozunun, virüsü öldürmek için yeterli antikor üretmesi için bağışıklık sistemini uyarmayabileceğini gösterdi.
İkinci doz Pfizer aşısının geciktirilmesi, yaşlıları Güney Afrika varyantını yakalama riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
Laboratuar testleri, aşının bir dozunun, virüsü öldürmek için yeterli antikor üretmesi için bağışıklık sistemini uyarmayabileceğini gösterdi. Pfizer aşısının ikinci dozunu – mevcut hükümet stratejisi olarak geciktirmek, bazı yaşlı hastaları Güney Afrika enfeksiyon riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Yeni araştırmaya göre Afrika türü “henüz emin olunan incelemesine tabi tutulmamış” çalışmadaki ön verilere göre, ancak ikinci bir dozdan sonra antikor seviyeleri koruyucu olacağı şeklinde ..Araştırmacılara göre, hepsi 80’in üzerinde olmak üzere yedi kişi, bir aşı dozundan sonra virüsü öldürmek için yetersiz olan antikor seviyelerine sahipti.
Ancak üç hafta sonra verilen ikinci bir dozdan sonra, antikor seviyeleri virüsü öldüren bir seviyeye yükseltildi. Ortak araştırmacılardan biri olan Dr. Dami Collier şunları söyledi: “Verilerimiz, 80 yaşın üzerindeki insanların önemli bir kısmının, aşının ilk dozundan üç hafta sonra enfeksiyona karşı koruyucu nötralize edici antikorlar geliştirmemiş olabileceğini gösteriyor.
“Ama iki dozdan sonra, her bireyin serumunun virüsü etkisiz hale getirebildiğini görmek güven verici.”