Antik Mısır’ın 19. Hanedan firavunlarından olup Altın Çağı’na damga vuran 2. Ramses’in baş hazinedarı Batah-M-Woya’nın mezarı ortaya çıkarıldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi döneminde özel önem verilen Antik Mısır’dan günümüze ulaşanlara en meşhur firavunun baş hazinedarının mezarı da eklendi.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, başkent Kahire’nin güneyinde bulunan Sakkara’daki devasa mezarlıkta yürütülen arkeolojik kazılarda 2. Ramses’in baş hazinedarı Batah-M-Woya’nın mezarına ulaşıldığını duyurdu. Açıklamada kazılar sırasında Hor Mohib adlı komutan dahil dönemin bir dizi ileri geleninin mezarlarının da ortaya çıkarıldığı belirtildi.
Mısır’ın MÖ 1279-1213 dönemindeki firavunu ve en uzun süreli ikinci hükümdarı olan ‘Büyük’ lakaplı 2. Ramses, genişleme politikası güdüp Hititlerle Kadeş Savaşı’na girmesi, savaşın kesin galibi olmasa da Mısır’a kendini muzaffer olarak sunması, sonunda Hititlerle Kadeş Anlaşması’nı yapıp barış dönemine girerek içerde geniş çaplı imara yönelmesi ve geride görkemli anıtlar bırakmasıyla da tarihte yerini aldı.
Mısır’ın kraliyet başkenti Memphis içinde yer alan Sakkara nekropolisinde ayakta kalan en eski piramit (Zoser Piramidi) de bulunuyor.
Mısır – Sputnik Türkiye, 1920, 05.04.2021
DÜNYA
Mısır’da 18 kral ve 4 kraliçenin mumyasının kortej eşliğinde müzeye taşınmasının maliyeti 10 milyon TL
5 Nisan, 22:02
2011 Arap isyanlarından beri sekteye uğrayan ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle duran turizm sektörünü canlandırmak amacıyla arkeolojik tanıtma seferberliğine giren Mısır, geçen yılı sonu ve bu yılın başlarında Sakkara’da en az 2500 yıl öncesine ait yüzlerce ahşap tabutun saklandığı gizli tüneller keşfettiğini duyurmuştu.