MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hukuk kurmayı Feti Yıldız’ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşeceğini açıklamasının ardından, binlerce tutuklu ve mahkum yakının beklediği ‘genel af’ tartışmaları yeniden gündeme taşındı. Türk Ceza Kanunu’nun 65. maddesine göre, genel af halinde, kamu davaları düşüyor, hükme varılan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkıyor. Eğer özel bir af çıkarsa, adli suçlarda infaz süreleri yarı yarıya düşülebilir.
Yıldız Twitter hesabından, “af görüşmeleri” için Adelet Bakanı Bekir Bozdağ’ı ziyaret edeceğini duyurdu.
Açıklamasında “İnfaz hesaplamasının gözden geçirilmesi gerekliliğini sayın Adalet Bakanımıza bugün anlatacağım” diyen Yıldız, yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için bir açıklama daha yaparak, “Sayın Adalet Bakanına izah edeceğim husus, sadece müddetnamelerin düzenlenmesinde il’den il’e farklı uygulamalara meydan verilmemesiyle ilgilidir.” diye belirtti.
GENEL AF ÇIKARSA NE OLUR?
Türk Ceza Kanunu’nun 65. maddesine göre, genel af halinde, kamu davaları düşüyor, hükme varılan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkıyor.
Eğer özel bir af çıkarsa, adli suçlarda infaz süresleri yarı yarıya düşülebilir, kapalı cezaevinde kalıme süresi kısalıp, denetimli serbestlik süresi uzatılabilir.
‘RAHŞAN AFFI’NIN ÜZERİNDEN 22 YIL GEÇTİ
22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarılan Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’nın üzerinden yaklaşık 22 yıl geçti. Devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme getiren yasadan sonra bugüne kadar çeşitli infaz düzenlemeleri yapıldı ancak kamuoyunda “Rahşan Affı” olarak bilinen ‘Genel Af’ bağlamında bir yasa çıkarılmadı.