– Kur kriziyle birlikte yıllık enflasyon yüzde 61,14’e yükselirken Merkez Bankası geçen yılın son 4 toplantısında faizi 5 puan indirmiş, bu yılın ilk 3 toplantısında ise değişiklik yapmamıştı.
Bu gelişmelerle birlikte, TL’deki sert değer kaybı ve enflasyondaki artışa rağmen nisan ayı TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında, yüzde 14 olan politika faizi sabit tutuldu.
İLK DEFA BÖYLE BİR MESAJ KULLANILDI
Karar metninde para politikasına ilişkin gözden geçirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Metinde makroihtiyati politika çerçevesinin de güçlendirileceği ifade edildi. Merkez Bankası önceki karar metninde böyle bir mesaj kullanmamıştı.
Merkez Bankası yüksek seyreden cari işlemler açığı ile ilgili ifadelerinde de değişikliğe gitti. Bir önceki karar metninde cari denge üzerinde enerji kaynaklı risklerin devam ettiği ifade edilirken, bu metinde söz konusu risklerin yakından takip edildiği vurgulandı.
Metinde enflasyona ilişkin geçici etki vurgusu korundu.
BEKLENDİĞİ GİBİ GELDİ
Faiz kararı öncesi Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin faiz anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.
AA Finans’ın beklenti anketine katılan 18 ekonomistin tamamı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14’te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.
Reuters anketine katılan 18 ekonomistin tümü de nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.
ARKA ARKAYA İNDİRİM YAPMIŞTI
TCMB, geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat ve mart ayında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.