Bir önceki yıla göre yolcu sayısında % 73 düşüş Londra Heathrow Havaalanı mali zararını tetikledi.Heathrow, Aralık ayında, Amsterdam’ın yanı sıra İstanbul ve Moskova havalimanının ardından altıncı sıraya geriledi.
İngiltere’nin en büyük havaalanı olarak bilenen “Londra Heathrow Havalimanı” 1975’ten bu yana en düşük yıllık toplam yolcu sayısı 22,1 Milyon ile 2020 mali yılını £ 2 Milyar Sterlin zararla kapattığı açıklandı. Geçen yıl yolcu sayısının, yarısından fazlası Ocak ve Şubat aylarında seyahat etti, bir önceki yıla göre % 73 düşüş zararı tetiklediği vurgulandı. Özel kargo uçuşları, havalimanının kayıp yolcu sayısının bir kısmını telafi etmesine yardımcı olsa da, 2020 boyunca kargo hacimlerinde de % 28 düşüş saptandı.
Heathrow havaalanı 2020 yılında, pandeminin sınırları kapatması ve hükümetin, Covid – 19’un havacılık üzerindeki etkisinin altını çizerek çoğu uluslararası seyahati kısıtlaması nedeniyle, İngiltere’nin en yoğun havaalanı “Ocak – Şubat” 2020’de yılın geri kalan 10 ayına göre daha fazla yolcu taşıdığı kayıtlara geçti.
Bu süreç içinde Heathrow brüt işletme maliyetlerini yaklaşık 400 Milyon Sterlin artı sermaye harcamalarını 700 Milyon sterlin azaltmasına rağmen yüksek mali zarardan kurtulamadı. Londra Heathrow Havaalanının “2023’e kadar yeterli” olacak neredeyse 4 milyar sterlin likiditeye sahip ve Heathrow havaalanı, İngiltere hükümetinin Mart bütçesinde havacılık sektörüne daha fazla destek sağlamasını istiyor.
On yıllardır Avrupa’nın en büyük havalimanı olan Heathrow, Aralık ayında, Amsterdam’ın yanı sıra İstanbul ve Moskova havalimanının ardından altıncı sıraya geriledi.
Bununla birlikte, Heathrow’un CEO’su John Holland Kaye, Başbakan Boris Johnson’un açıklamaları sonrasında uluslararası seyahatin 17 Mayıs’tan itibaren açılmasına izin veren planının ardından insanların yaz tatillerine gidebileceğini “çok muhtemel” sonuç olarak düşündüğünü belirtti. Heathrow, geçen yıl koronavirüsün yayılması nedeniyle ücretleri kısarak, bir pisti ve iki terminali kapatarak işletme maliyetlerini düşürmek için hızla hareket ettiğini söyledi, ancak havalimanlarının çok yüksek sabit maliyetleri olduğu konusunda uyardı.
BBC Radio 4’ün Today programına konuşan John Holland Kaye konuyla ilgili şöyle devam etti ; “Diğer havalimanlarının yanı sıra perakende, konaklama ve eğlence işletmelerinden farklı olarak işletme oranlarında Heathrow’un indirimden yararlanmadığını söyledi. Havacılık sektöründe, 17 Mayıs’ı önceden planlamaya başlayabiliriz, böylece insanları sadece tatillerine götürmekle kalmayıp, aynı zamanda İngiliz şirketlerini yeniden harekete geçirebiliriz, ”
Havalimanları, Birleşik Krallık hükümetine Mart bütçesinde havacılık sektörüne daha fazla destek sağlama çağrısında bulunuyor ve% 100 işletme oranlarında indirim, izin planının daha da uzatılması ve turist vergisinin tersine çevrilmesini talep ediyor. ABD gibi kilit pazarlar da dahil olmak üzere uzun mesafeli yolcu uçuşları yeniden başlayana kadar ekonomik iyileşme gecikecek.
Havayolları ve seyahat şirketleri, Boris Johnson’ın İngiltere’nin koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesine yönelik yol haritasına ilişkin açıklamasının ardından Salı günü tatil rezervasyonlarında bir artış bildirildi.
EasyJet, Ryanair, Tui ve Thomas Cook gibi şirketler, Başbakan Boris Johnson açıklamasından sonra İspanya başta olmak üzere Türkiye dahil yapılan rezervasyonlarda bir sıçrama olduğunu söyledi, ancak bu hala incelemeye tabi. Uluslararası seyahat için yeşil ışık, aşılama programının devam eden başarısına ve koronavirüs vakalarında yeniden canlanmamasına da bağlı olduğu biliniyor.
Heathrow Havaalanı detayı – 31 Mayıs 1946’da ticari hava yolculuğuna resmi olarak açıldı. Başlangıçta, oldukça sıradan bir şekilde Londra Havaalanı olarak adlandırıldı, ancak bir süre sonra resmi olarak Heathrow oldu. Londra Havalimanı, 1920’den beri bu kapasitede faaliyet gösteren Croydon Aerodrome’dan Londra’nın ana havalimanı rolünü devraldı.
Heathrow, dünyanın en büyük havaalanı mı?Havaalanı, 2019’da 11,609 dönümlük genişlikte ve 50 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. En yoğun yurt içi varış noktası Atlanta, Georgia ve en yoğun dış hatlar durağı İngiltere’deki Londra Heathrow’dur.Londra’nın ana merkezi olan Heathrow Havalimanı, 2018’de 80,1 milyon yolcuyla dünyanın en yoğun havalimanlarından biriydi.