Körfez krizi, Katar’a 3 buçuk yıldır uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından liderlerin “ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik” imzaladığı deklarasyonla son buldu. Taraflar arasında yeni bir sayfa açıldı.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin (KİK) yıllık zirve toplantısında imzalanan deklarasyonla birlikte “ilişkilerin tam olarak restorasyonu” adına adım atıldığı belirtildi.
Dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesine söz verildi
Ayrıca “Arap ve Körfez dayanışması ile istikrarının” vurguladığı anlaşmada, ülkeler arasındaki “dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesi” de taahhüt edildi.
Körfez ülkeleri tarafından teröre destek verdiği gerekçesiyle Katar’a uygulanan ambargo geçtiğimiz gün Suudi Arabistan’ın kara, deniz ve hava sınırlarını açmasıyla kaldırıldı.
‘Diplomatik ilişkiler yeniden tesis edildi’
Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde düzenlenen zirve sonrası konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ise “Katar’la anlaşmazlıklar sonlandırıldı ve diplomatik ilişkiler yeniden tesis edildi” dedi.
Krizin son bulmasında ABD’nin rolü
Bu sene İsrail ile BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas arasındaki normalleşme anlaşmalarına aracılık eden Trump yönetimi de zirvedeydi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner’in bildirgeye imza atanlar arasında olduğu söylendi.
Hatta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın deklarasyonun imzalanmasının ardından ABD’ye arabuluculuğundan ötürü teşekkür ettiği belirtildi.
Ne olmuştu?
Suudi Arabistan 2017 yılında İran’la yakınlık ilişkiler içinde olduğu ve radikal İslamcı grupları desteklediği gerekçesiyle, Katar’a karşı Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) oluşan bir koalisyon kurarak, kara, hava ve deniz sınırlarını kapatmış, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini kesmişti.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner’ın yanı sıra Katar’a yönelik ambargoya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de zirvede hazır bulunan isimler arasında yer aldı.
Alıntı: Euronews