CHP’li Bülent Kuşoğlu, yapılan bir araştırmaya göre 2016’dan 2019’a kadar Türkiye’den bir milyon dolar ve üzeri meblağda 17 bin 100 hesabın yurt dışına çıktığını söyledi.
CHP Ankara Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2021 yılı bütçesinin geneli üzerinde partisinin görüşlerini açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, adalet ve ekonomide en önemli sorunun güvensizlik olduğunu ifade etti. Bülent Kuşoğlu, yapılan bir araştırmaya göre 2016’dan 2019’a kadar Türkiye’den bir milyon dolar ve üzeri meblağda 17 bin 100 hesabın yurt dışına çıktığını söyledi.
Kuşoğlu, “200 milyar dolar en azından yurt dışında Türklerin serveti var. 800 milyar dolarlık bir gayrisafi yurt içi hasılaya sahip olan ülkede bu çok önemli ve çok vahim bir rakamdır, bunun üzerinde durulması lazım. Neden Türkler paralarını yurt dışına götürüyor? Türkiye, en fazla servet kaçırılan ülke durumunda” diye konuştu.
EN SIKINTILI ÜÇ BAKANLIK
Bugün bütçelerinin ele alınacağı Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı’nın “en sıkıntılı üç bakanlık” olduğunu söyleyen Kuşoğlu, “Bu üç bakanlıkla ilgili olarak reforma ihtiyaç var ve reform sözleri özellikle son bir aydan beri telaffuz ediliyor. Başlangıçtaki kadar böyle hareketli değil, özellikle yeni Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından ve Adalet Bakanımız tarafından hararetle de savunuluyor, onu görüyoruz” dedi.
“BİR MİLYAR DOLARINIZIN YARISINI BELKİ YURT DIŞINA GÖTÜRÜRSÜNÜZ”https://d0be817b8064abdbbe97adb23b6b5b59.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Özellikle adalet ve ekonomi korularında en önemli sorunun güvensizlik olduğunu belirten Kuşoğlu, “Kim güven duymuyor, güven duymayan kim? Bir, kendi vatandaşımız, kendi yatırımcımız. İki, yabancı yatırımcılar, güven duymuyorlar. Bir milyar dolarınız olsa şu anda yatırım yapar mısınız bu ülkede? Belki yapmak istersiniz, ülkenizi seviyorsunuz, ama kendinizi de garantiye almak istersiniz. Birisinin bir ihbarı nedeniyle, küçük bir ihbar nedeniyle malınıza mülkünüze el konabilir, terörist, FETÖ’cü, bilmem neci, yatırımınız yarım kalabilir. Onun için bir milyar dolarınızın yarısını belki yurt dışına götürürsünüz, ondan sonra yatırım yaparsınız belki” dedi.
3 YILDA MİNİMUM 17,1 MİLYAR DOLAR YURT DIŞINA ÇIKMIŞ
Wealth Fund tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2016 yılından 2019’a kadar, Türkiye’den bir milyon dolar ve üzeri meblağda 17 bin 100 hesabın yurt dışına çıktığını aktaran Kuşoğlu, “17 bin 100 hesap 1 milyon dolar ve üzeri yani 1 milyon dolar en az, 10 milyon, 20 milyon, 50 milyon, 100 milyon dolar da olabilir, hesaplar yurt dışına çıkarılmış. Hep ilk sırada olan ülke Türkiye. Dünyada nüfusuna göre en fazla yurt dışına servet kaçırılan ülke Türkiye şu anda. Türkiye, on yıl önce, Orta Doğu ülkeleri arasında en iyi servete sahipken, millî geliri en önde olan ülkeyken şimdi 4’üncü sıraya düşmüş. En fazla servet kaçırılan ülke durumunda Türkiye” diye konuştu.
“YURT DIŞINDAKİ TÜRKLERİN PARASI 200 MİLYAR DOLAR, GSYH’NİN DÖRTTE BİRİNE DENK”
CHP’li Kuşoğlu, şunları söyledi:
“Şimdi, ben diyorum ki: Türklerin yurt dışında en az 200 milyar doları var. ‘Nasıl’ diyeceksiniz. Bakın, biraz önce söylediğim bu raporda 17 bin 100 hesabın, 1 milyon dolar ve üzeri hesabın yurtdışına kaçırıldığından bahsediyor. Ortalama 10 milyon dolar olsa 170 milyar dolar yapar. Sayın Maliye Bakanı, 2013’te ve 2015’te Sayın Mehmet Şimşek açıklamıştı, iki ayrı açıklaması var 2013 ve 2015’te. ‘Yurt dışında Türklerin en az 130 milyar doları var’ demişti. Diğer merkez bankalarıyla yaptığı iş birliği sonucu bu rakamı bulmuş. En az o tarihte 130 milyar dolar vardı, o tarihten beri para gelmedi gitti. En az 300 milyar dolar yapıyor, ben 300 milyar dolar demiyorum, 100’ünü atıyorum, 200 milyar dolar en azından yurt dışında Türklerin serveti var. 800 milyar dolarlık bir gayrisafi yurt içi hasılaya sahip olan ülkede bu çok önemli ve çok vahim bir rakamdır, bunun üzerinde durulması lazım. Neden Türkler paralarını yurt dışına götürüyor? Bu güven sebebiyledir, bu çok önemli bir konu. En azından gayrisafi yurt içi hasılamızın dörtte biri yapıyor.”