Olimpiyat yetkilileri oyunlar sırasında 10.000 sağlık çalışanına ihtiyaç duyulacağını söyleyince olanlar oldu – Covid krizinin ortasında Tokyo Olimpiyatları’na gönüllü olma çağrısına Japonya sağlık çalışanları öfkelendi – Japonya’nın yavaş Covid aşısı uygulaması Olimpiyatların üzerinde de sis perdesi yaratıyor –
Tokyo Olimpiyatları’nın organizatörleri, 500 hemşireden bu yaz ki oyunlarda gönüllü olmalarını istemelerinin ardından Japonya’nın tıp camiasında adeta öfke patlaması yaşandı. Sağlık personeli, Oyunların düzenlenmesine yardımcı olmak yerine koronavirüs hastalarını tedavi etmeye odaklanmaları gerektiğini söylüyorlar.
Talep, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve organizatörlerinden geldi ; koronavirüs salgını ev sahibi ülkede kötüleşmeye devam etse bile, yorgun sağlık çalışanları üzerinde dayanılmaz bir baskı oluşturabileceği uyarılarını da beraberinde gündeme getirdi.
Japonya’daki toplam Covid – 19 ölüm sayısı, en yüksek sayı olan 10.000’i geçerken, basında çıkan haberlerde şiddetli Covid -19 semptomları olan kişi sayısının hafta sonu 1.050’ye ulaştığı belirtildi.
Tokyo’daki ve vakaların arttığı diğer bölgelerdeki sağlık personeli, profesyonel odaklarının koronavirüs hastalarına ve virüs nedeniyle tedavileri ertelenen diğer hastalıkları olan kişilere devam etmesi gerektiğini söylüyor. Japonya’nın dördüncü dalgasının merkez üssü olan Osaka vilayeti, ağır hastalar için yataksız kaldı ve virüsten muzdarip diğer insanlar, hastaneye alınmadan önce ambulanslarda saatlerce beklemek zorunda kaldı.
Olimpiyat yetkilileri, yılın en sıcak döneminde yapılacak olan Oyunlar sırasında 10.000 sağlık çalışanına ihtiyaç duyulacağını söylediler.
Ancak Japon Hemşirelik Derneği’nin 500 üyesini Tokyo 2020’ye gönderme talebi, Olimpiyatlara zaman ayıramayacak kadar meşgul olduklarını söyleyen hemşirelerin, sosyal medyada bir öfke dalgasıyla karşılandı. Yerel bir tıp sendikaları federasyonunun Olimpiyat görevlerini yerine getirmesine karşı olduğunu belirten bir tweet’i, geçtiğimiz günlerde yüz binlerce retweet olarak değerlendirildi.
Japan Federation of Medical Workers Unions – Japonya Tıbbi İşçi Sendikaları Federasyonu genel sekreteri Susumu Morita, salgının öncelikli olması gerektiğini söyledi. Morita yaptığı açıklamada, “Ciddi bir koronavirüs pandemisine karşı mücadele eden hemşireleri Olimpiyatlarda gönüllü olmaları için gönderme teklifini durdurmalıyız”
dedi ve şöyle ekledi “Hastaların ve hemşirelerin sağlıkları ve yaşamları üzerindeki riske rağmen Olimpiyatları sahneleme konusundaki ısrara çok kızıyorum.”
Tıp çalışanları Japonya’da Şubat ayı ortasında aşı almaya başlayan ilk grup olsa da, pek çoğuna ilk aşıları yapılmadı. Morita, korumasız sağlık personelinin hastaları tedavi ederken veya aşı uygularken virüsü kapmaktan korktuğunu söyledi. Şu ana kadar Japonya’nın 126 milyonluk nüfusunun% 2’sinden azı en az bir doz aldı ve OECD ülkeleri arasındaki en düşük oran. Merkezi Nago kentinde bir hemşire olan Mikito Ikeda, Associated Press’e “Öfke hissetmenin ötesinde, talebin duyarsızlığına şaşırdım. İnsan hayatının nasıl hafife alındığını gösteriyor.”dedi
Başbakan Yoshihide Suga, stres ve yorgunluktan muzdarip olanlar da dahil olmak üzere çalışmayı bırakan hemşirelerin Tokyo 2020’ye yazılabileceğini önerdiğinde dehşete kapıldı.Muhalefet milletvekili Tomoko Tamura, “Durum son derece ciddi. Hemşireler bu durumla nasıl ilgilenebileceklerini bilmiyorlar. Fiziksel olarak imkansız. ”
Başbakan Yoshihide Suga, IOC’nin ve organizatörlerin 81 gün içinde “güvenli ve emniyetli Olimpiyatlar düzenlemenin mümkün olacağı yönündeki iddialarını tekrarlarken, tıp uzmanları giderek daha fazla şüpheci oluyor. Nisan ayındaki BMJ’de yayınlanan bir makale, Japonya’nın Olimpiyatları düzenlemeyi “yeniden düşünmesi” gerektiğini söyledi ve “uluslararası kitlesel toplantı etkinliklerinin hala ne güvenli ne de güvenli olduğunu” savunuyorlar.
Tokyo Tabipler Birliği başkanı Haruo Ozaki, virüsün yeni, daha bulaşıcı varyantları, kümülatif vaka yükünün yakın zamanda 600.000’i aştığı Japonya’da yayıldığı için Olimpiyatları düzenlemenin “son derece zor” olacağını söyledi.
Pazar günü, Japonya’da 5.900 yeni enfeksiyon ve 61 ölüm daha bildirildi.
Tokyo Tabipler Birliği başkanı Haruo Ozaki, “Oyunları istemekle ilgili ruhani tartışmayı yeterince duyduk” dedi.
Hem Japonya içinde hem de dışında enfeksiyonları artırmadan onları tutmak son derece zor.”yorumunu yaptı.
Tokyo, Osaka ve diğer iki virüs sıcak noktasında, alkol servis eden restoranların en az 11 Mayıs’a kadar kapanması ve kuruluşların çalışma saatlerini kısması istendi ve vakalardaki artışı kontrol etmek amacıyla olağanüstü hal ilan ettti.