İstanbul, bir yılı aşan Kovid molasının ardından nihayet geniş çaplı bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. 15’nci edisyonunu iki kez ertelenmek zorunda kalan Contemporary Istanbul, 1-6 Haziran tarihleri arasında artık fiziki olarak sanatseverlerle buluşacak. Kovid tedbirleri çerçevesinde kapılarını açacak fuarın ilk gününde ise ‘Sanatçı Günü’ etkinliği ile uzun süredir birbirinden ayrı kalan sanatçılar ve hayranları bir araya gelecek.
Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat organizasyonlarından Contemporary Istanbul, 1-6 Haziran tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonları’nda sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Akbank ana sponsorluğunda 15’nci kez kapılarını açacak olan organizasyon hakkında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, salgın nedeniyle ertelen 15’nci edisyonun haziranda yapılacağını, Eylül 2021’de ise 16’ncı edisyonun normal zamanında gerçekleşeceğini kaydetti.
“15. fuarımızı daha çok Türkiye’deki çağdaş sanat ortamının adeta bir açılımı bir baharı olarak konumlandırabiliriz” görüşünü paylaşan Güreli, “Sanat pazarı, sanatçıların üretimleri de dahil bugünün koşulları ile birlikte toplumun içinde bulunduğu ruh hali, duyguları, heyecanları ile de son derece bağlantılıdır.
Yaşadığımız bu süreçte sanatın iyileştirici gücüne inanarak bu fuarı büyük bir özveri ile gerçekleştireceğiz. Bizim görevimizin nitelikli bir çağdaş sanat fuarı yapmak olduğu kadar sanatseverlerin, koleksiyonerlerin, galerilerimizin sanata daha fazla ilgi duymasını sağlama, sanatın içinde olma heyecanını tırmandırarak canlı tutma olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.
Contemporary Istanbul’un ‘VIP Ön İzlemesi’ 1-2 Haziran’da, ‘Genel Ziyaretçi’ programı ise 3-6 Haziran’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonlarında yapılacak. 15’nci edisyona Contemporary Istanbul Vakfı (CIF), Akbank Sanat, Baksı Müzesi, Borusan Contemporary, Odun Pazarı Modern Müzesi (OMM) ve Otonom Art Events de katılacak.
Sanatseverlerin Kovid tedbirleri kapsamında katılabileceği fuarda, 1 Haziran’da birçok sanatçının katılımıyla ‘Sanatçı Günü’ etkinlikleri düzenlenecek. Fuarda Anna Laudel, Art On İstanbul, Art Refinery, Artopol Art Gallery, Bozlu Art Project, C24 Gallery, CEP Gallery, De Artium, Dirimart, Faar Art Gallery, Galeri 77, Galeri Binyıl, Galeri Diani, Galeri MCRD, Galeri/Miz, Galeri Nev İstanbul, Galeri Siyah Beyaz, Gama Gallery, Öktem Aykut, Pi Artworks, Piramid Sanat, Sanatorium, Sevil Dolmacı Art Gallery, Vision Art Platform, x-ist, Zilberman Gallery sanatçılarının eserleri yer alacak.
SANAL KÜTÜPHANE’Yİ GÖRMEDEN GEÇMEYİN
Sanatseverler bu hafta Contemporary Istanbul’un yanı sıra Yenikapı’daki ARTCONTACT İstanbul Çağdaş Sanat Fuarını da ziyaret edebilir. 1-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek fuara Ankara’dan katılan Arda Sanat Galerisi, Dinçer Güngörür, Ekrem Kadak, Engin Beyaz, Fatih Kızılcan, Fevzi Karakoç, İsmail Tetikçi, Kadir Ablak, Mahir Güven, Musa Güney, Mustafa Albayrak, Müslüm Teke, Oben Yılmaz, Onur Arıkan, Osman Akça, Sefa Çatuk, Soner Çakmak, Şerif Sümer, Yıldız Yılmaz Kaçar ve Zafer Malkoç’un işlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
Galerinin sanatçısı Engin Beyaz’ın ‘Kayıt teknolojisi kitabın ve kütüphanelerin sonunu mu getirecek?’ sorusunun cevabını aradığı ‘Sanal Kütüphane’ enstalasyonu ise minyatür sanatına selam veren içi boşaltılmış mini kitaplarla günümüz dünyasına tanrılaşan aklın oyununa gönderme yapıyor.
EVDEN ÇIKMIŞKEN FİŞEKHANE’YE DE UĞRAYIN
Contemporary Istanbul Vakfı, fuarın yanı sıra Borusan Contemporary iş birliğinde düzenlenen ‘Hareket Eden Anılar’ sergisinde de yer alıyor.
Bugün açılan ve 6 Ağustos’a kadar Fişekhane’deki Cocoon’da izleyiciyle buluşan sergide, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Olaf Otto Becker, Edward Burtynsky, Daniel Canogar, Reinhard Görner, François Morellet, Alan Rath, Daniel Rozin, Michael Wolf gibi isimlerin Yeni Medya kapsamında şekillenen 16 eseri yer alıyor.
Sergi, teknolojinin sanat üzerindeki etkisinin giderek arttığı bir çağı, metropollerin yaşam deneyimi, doğanın kentsel dokumuyla uyumu üzerinden anlatıyor. (Karar)