Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU
09 Şubat 2021
YENİÇAĞ‘ın, geçtiğimiz hafta itibarıla “eski” diye anmak durumunda kaldığımız fedakar ve emektar Genel Yayın Yönetmeni Hayri Köklü, 17 Mart 2008 günü yayımlanan, “Cumhuriyet ahlaksız rejim mi?” başlıklı araştırmasını şu cümlelerle noktalamıştı:
– Kendilerini “Yeni Osmanlıcı” ve “2. Cumhuriyetçi” olarak adlandıranlar, Milliyetçi Türkiye’yi kuran Kuvayı-Milliye’den “rövanş” almak için Cumhuriyet’e isyan eden, Atatürk’ü öldürmeye kalkışan ve düşmanla işbirliği yapanlara “iade-i itibar” isterlerse sakın şaşırmayın... Çünkü; Hükümete, “Türkiye doğru zeminde ilerliyor” diye gaz verenler var.
Attığı bütün manşetlerde olduğu gibi “tam isabet”ti.
***
30 Haziran 2008‘de, Diyarbakır’da, Şeyh Said‘i anma töreni düzenlendi. Cumhuriyet’e karşı girişilen bu kanlı isyan “Kürt milletinin inkar edilmesine karşı gelişen örgütlü toplumsal hareket” diye nitelendirildi.
***
27 Haziran 2010‘da, Şeyh Said’i anma töreni düzenlendi.
BDP milletvekilleri ile 2011’de kendi kendine özerklik de ilan edecek olan DTK temsilcilerinin de katıldığı tören, iktidar yağdanlıkları tarafından “Daha önce değil fotoğraflarının asılması, adının bile korkudan telaffuz edilemediği Şeyh Said’in adı ve afişlerinin caddeleri süslemeye başlaması bölgeye barışın gelebilmesi adına çok önemli” denilerek desteklendi.
***
8 Mayıs 2011‘de, o gün Başbakan olan Tayyip Erdoğan, şu konuşmayı yaptı:
– …Bu Ali Çetinkaya merhum Çorumlu İskilipli Atıf Hoca’mızın idamına karar veren hakim. Savcı İskilipli Atıf Hoca’mızın 3 yıl hapsini istedi. Ali Çetinkaya bakın burası çok önemli ‘şahitlerin bilahare dinlenmesine’ diye karar verdi. Şahitleri idamdan sonra dinliyor öncesinde dinlemiyor. Böyle adalet olur mu? Ankara saman pazarında hocayı astırdı…
***
23 Kasım 2011‘de, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek’in “Son Devrin Din Mazlumları” kitabından bölümler okuduğu konuşmasında, “Dersim olayları” ve Seyit Rıza’nın idamıyla ilgili “Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum” dedi.
***
24 Şubat 2012‘de, İskilip Devlet Hastanesi’nin adı, Atıf Hoca İskilip Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.
Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı’nın da katıldığı törende konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı, İskilipli Atıf’ı, “Ülkenin bir büyük insanı, alim” olarak nitelendirdi.
***
İskilipli Atıf Efendi ve Said Nursi’den sonra Şeyh Said için de anma etkinliği düzenleyen Mazlum-Der, 28 Haziran 2012‘de, Şeyh Said’e iade-i itibar istedi.
***
17 Aralık 2012‘de, BDP’li Altan Tan, TBMM‘de düzenlediği basın toplantısında “İskilipli Atıf Hoca’dan Nazım Hikmet’e, Mehmet Akif’ten Said-i Kürdi Nursi’ye kadar, Şeyh Sait’ten Seyit Rıza’ya kadar ne kadar mağdur varsa bunların hepsinden özür dilenmelidir” dedi.
***
6 Şubat 2013‘te, İskilipli Atıf, Çorum’da anıldı. Törene katılanlardan Abdurrahman Dilipak “İskilipliyi savunmak demek zulme karşı durmak demektir” dedi ve İskilipli’nin hesabının “ulustan ümmete dönüldüğü gün” görüleceğini söyledi.
***
3 Şubat 2015‘te, İskilipli Atıf, Çorum’da anıldı. Anma törenine AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy dakatıldı.
***
4 Şubat 2015‘te, TBMM İdare Amiri AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, “Atıf Hoca, Saidi Nursi, Şeyh Said, Seyit Rıza gibi nice haksızlığa, cinayete kurban edilenlere iade-i itibar yapılmalıdır” çağrısında bulundu.
Aynı gün, AK Parti Milletvekilleri Cuma İçten, Orhan Atalay ve İdris Şahin de TBMM Genel Kurulu’nda İskilipli’yi anmak üzere söz aldı.
***
15 Şubat 2016‘da, Ensar Vakfı ve İmam Hatip Mezunları Derneği, Çorlu’da İskilipli Atıf Hoca paneli düzenledi.
***
4 Şubat 2017‘de, İskilipli Atıf, Çorum’da anıldı.
Eski milletvekili Mehmet Sılay ve torun Ahmet Faruk İmal, “İskilipli’nin mezarını 2008 yılında Ankara’da bulup İskilip’e taşıdıklarını ancak Erdoğan 2010 yılında TBMM kürsüsünden ismini anana kadar bunu gizli tuttuklarını” diye açıkladı.
***
24 Mayıs 2017‘de, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, Hürriyet Akademi’de yayınlanan söyleşisinde, “…İstiklal Mahkemesi olarak kullanılan bu binanın altı da zindan olarak kullanılmıştır. En meşhurlardan İskilipli Atıf Hoca orada zindana atılmıştır. Söz konusu hücreyi müze haline getireceğiz“ dedi.
***
21 Aralık 2019′de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İskilipli Atıf Hoca’nın idamından Dersim olaylarına” birçok konuda, bir kere daha CHP’yi hedef aldı.
***
4 Şubat 2020‘de, İskilipli Atıf, Çorum’daki “Anıt Mezar ve Külliyesi”nde anıldı.
***
(Mustafa Sabrı Vakıfları vesair de tam gaz devam etti…)
***
Yıl olmuş 2021…
Ve Türkiye, AK Parti ile idaresindeki devlet erkanının İskilipli’yi andığını keşfetti!
Memlekette günlerdir “İskilipli’nin anılması” şoku yaşanıyor ve fon Zeki Müren’in titreyen nağmeleri:
Daha önceleri nerelerdeydiniz!..
***
Bütün bunların olacağını 13-14 yıl önce yazmış ve oluşunun her aşamasını cesaretle gözünüze sokmuş bir gazetede bugün hâlâ “Ay nasıl olur” diye yazmaya ar ettiğimden, şu kadarıyla yetineceğim:
Bugün düşen tek maske var.
O da, yapacaklarını zaten en başından ilan etmiş olan iktidarın değil laf ola beri gele vatanseverliğinin, dostlar işte görsün milliyetçiliğinin maskesi…
Bu değerler, en azından fren etkisine sahip olanların bünyesinde “maske”den ibaret olmasaydı, hepimiz biliyoruz ki, bunların yaşanması da mümkün olmazdı.