İranlı doktorlar yoğun bakım ünitelerinde Covid-19 ve ABD yaptırımlarıyla boğuşuyor: Politik çıkarlar insan hayatından önce gelmemeli
Yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle günlük ölü ve vaka sayısının zirveye ulaştığı İran, ABD yaptırımları nedeniyle Covid-19 ile mücadele etmekte güçlük çekiyor. Başkent Tahran’da yoğun bakım ünitesinde çalışan doktorlar, Covid-19’a karşı dünyada sıklıkla kullanılan ilaçlara ve aşılara ulaşamadıklarını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimini “zalim”likle suçladı. Öte yandan, politik çekişmenin insan hayatının üzerinde olmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ekonomiyi ayakta tutma gerekliliği yüzünden kısıtlama uygulanamaması nedeniyle hastanalerdeki durumun gittikçe kötüleştiğini belirtti.
NTV.COM.TR
CNN’den Nick Paton Walsh, Jo Shelley, Ramin Mostaghim ve Scott McWhinnie’nin haberine göre corona virüs pandemisi nedeniyle dünyadaki en yüksek ölüm oranlarından birine sahip olan İran, aynı zamanda ABD’nin yaptırımlarıyla boğuştuğu için aşı ilaç ve tedavi gereçlerine ulaşmakta sıkıntı yaşıyor.
YAPTIRIMLAR NEDENİYLE İLAÇ VE AŞIYA ERİŞİM OLDUKÇA ZORLAŞTI
ABD’de Başkan Donald Trump ve yönetimi, 8 Mayıs 2018’de İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları geri getirdi. abd, Ayrıca, 7 Ağustos 2018’de devreye soktuğu yaptırımlarla İran’ın dolar, altın ve değerli madenlere erişimini yasakladı. Washington’un doğrudan İran sağlık sektörüne bir yaptırımı söz konusu olmamasına rağmen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve ABD’nin yaptırım listesine alınmaktan çekinen yabancı şirketlerin Tahran’la ticaret yapmaktan kaçınması, İran’ın sağlık malzemeleri ve aşı temin etmesini zorlaştırıyor.
BİR DOKTOR İÇİN EN ACI VERİCİ ŞEY
Tahran’daki Shohadaye Tajrish Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde doktor olan Alireza Fatemi sağlık çalışanlarının büyük özverisi sayesinde beş hastanın hayatta tutulmaya çalışıldığını ve şimdiye kadar 750’den fazla hastanın Covid-19 nedeniyle kaybedildiğini açıkladı. Doktor Fatemi, “Bir doktor için en endişe verici şey, dünyanın bazı yerlerinde bol miktarda ilaç bulunduğunu ama sizin ülkenizde olmadığını bilmektir” diyerek politik çıkarların insan hayatından önce gelmemesi gerektiğini söyledi.